Index Vakbarát Hírportál

Tovább dagad a Real Madrid botránya, kiszivárgott a VAR-szoba és a bíró beszélgetése

2024. január 22., hétfő 08:21

Ahogy az várható volt, tovább dagad a Real Madrid–Almería spanyol bajnoki mérkőzés botránya, a hosszas VAR-ozás után meghozott három kritikus játékvezetői döntés, mindhárom a rekordbajnok hazaiak javára. Most nyilvánosságra kerültek a beszélgetések a VAR-szoba és a bíró között, továbbá gyilkos tónusú publicisztikában nyilvánult meg Alfredo Relano, a legnagyobb tekintélyű spanyol sportújságíró, a madridi As exfőszerkesztője.

Ahogy azt az Index is megírta, vasárnap este a La Liga 21. fordulójában a rekordbajnok Real Madrid 3–2-re legyőzte a sereghajtó és még mindig nyeretlen, mindössze 6 ponttal álló Almería csapatát. A mérkőzésen 2–0-s vezetést szereztek a vendégek, majd három vitatható bírói ítélet és három hosszas VAR-ozás után Dani Carvajal 99. percben szerzett góljával felülkerekedett a címvédő.

Már a meccs közben felrobbantották az internetet a felháborodott kommentárok, majd az éjszaka belelendült a spanyol média, és szinte egyöntetűen, beleértve a madridi lapokat is, leszedte a keresztvizet Hernández Maesóról, a mérkőzés játékvezetőjéről és még inkább Hernández Hernándezről, a VAR-szoba főnökéről. 

A Marca főcíme: Carvajal és a VAR megfordítja a mérkőzést.

A barcelonai SPORT írja: A VAR kirángatja a Madridot a slamasztikából. 

A Real Madrid TV kommentátora elszólja magát: Ez az, amit kértünk! (Es lo que pedíamos)

Kiborul a legnevesebb spanyol sportújságíró

Ezek után érdemes szó szerint idézni Alfredo Relano, a legnagyobb tekintélyű spanyol sportújságíró publicisztikáját az As című sportújságból, melynek címe:

Bevetették a VAR-t az Almería ellen.

„Három pont a Madridnak, de óriási tekintélyvesztés árán. Az antimadridisták meg vannak győződve róla, hogy a Real Madrid hajtóereje a játékvezetői jóindulat, az, hogy futószalagon kapják a bírótól az ajándékokat. A második félidőben, az Almería 2–0-s vezetése után három olyan gólértékű esemény történt, amelyeknél a VAR a játékvezető segítségére sietett. És mindhárom esetben a Madrid javára született a döntés. A VAR-szoba és a bíró közös döntése egy tizenegyes volt az Almería ellen, egy vendéggól megsemmisítése és a Madrid egyenlítő góljának érvényesítése. És ha ez még nem lenne elég, a házigazda győztes gólja a 99. percben született.

A vélemények megoszlanak, ami engem illet, a háromból kétszer rosszul döntött a VAR, egyszer, az egyenlítő gólnál, jól, de nem ez a lényeg. A szabály kimondja, hogy a VAR-nak csak világos és egyértelmű hiba esetén szabad közbeavatkoznia. Ez egyetlen esetben sem állt fenn.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a VAR-szoba főnöke az a Hernández Hernández volt, aki hosszú ideje a madridi támadások kereszttüzében áll. Az ember nem tud másra gondolni, mint hogy Hernández Hernández kompenzálni akart, be akarta bizonyítani, hogy ő nem sújtja a Real Madridot. Ha nem így lenne, nem rágta volna a játéktéri bíró, Hernández Maeso szájába, hogy mit kell ítélnie.

Ritkán fordul elő, hogy egy mérkőzés után elfog az undor érzése. Most ez történt. Sajnáltam, hogy a sereghajtó Almería derekas küzdelme nem eredményezett legalább egy pontot, és gyomorforgató volt a madridi játékosok már-már obszcén ünneplése a győztes gól megszerzése után, egy olyan ellenféllel szemben, amely nyeretlenként a tabella végén kullog. És teljes szolidaritást éreztem Gaizka Garitanóval, az Almería edzőjével, a játékosokkal és a kis csapat szurkolóival, amiért megfosztották őket egy megérdemelt bravúr örömétől. (...) A Madrid győzött, de ellenségeinek sokasága újabb muníciót kapott a gyűlöletük táplálásához.”

Az árulkodó hangfelvétel

Kemény, de még ennél is keményebb az a hangfelvétel, ami kiszivárgott, és ami a VAR-szoba vezetője és a játékvezető közötti beszélgetést tartalmazza. Hernández Hernández kevés híján rábeszéli Francisco José Hernández Maesót, hogy milyen ítéletet hozzon...

Az első VAR-ozás hangfelvétele:

„Fran, javaslom, hogy nézd meg a pályaszéli monitoron, lehetséges büntető van az Almería kezezése miatt. Nézd meg szuperlassításban, hogy dönteni tudjál! 

Rendben, megnézem. (...) Igen, itt vagyok a monitor előtt! 

Oké, akkor most megmutatjuk neked szuperlassításban. Hogy lássad, oké? És most megmutatom neked más szögből. És harmadszor is, hogy kontextusban lásd. Most már te döntesz. 

Tökéletes! Fejel a madridi játékos, és a labda az Almería védőjének a karjára pattan! Büntetőt ítélek, sárga lap nélkül, rendben? 

Tökéletes!

Közben említés sem történik arról, hogy a madridi védő fellöki Kaiky Fernandes Melót, az Almería 19 éves brazil védőjét, aki megpróbálja visszanyerni egyensúlyát, és ezért kalimpál a karjával, amire ráesik a labda.

A Marca feltette szavazásra a három ominózus döntés megítélését az olvasói körében, akik között nyilván többségben vannak a Real Madrid szurkolói, hiszen fővárosi lapról beszélünk. Nem kevesebb mint 206 728 szavazat érkezett be, és 55:45 arányban azok voltak többségben, akik szerint nem volt tizenegyes. 

És nagyjából az elsőhöz hasonló párbeszéd zajlik le a másik két vitatott VAR-ozásnál is, mindkétszer a bíró szájába rágja a VAR-szoba főnöke, hogy milyen ítéletet hozzon...

Ennél a két esetnél is megszavaztatták az olvasókat, az Almería harmadik gólja megsemmisítésénél minimális, 52:48 arányban arra szavaztak, hogy a bíró helyesen döntött, szabálytalanság előzte meg a gólt, a harmadik esetnél viszont 54:46 arányban úgy látták az olvasók, hogy nem Vinícius Jr. válláról, hanem karjáról pattant be a labda a hálóba, tehát a gólt nem lett volna szabad megadni. 

„Nem nektek van felfestve, b... meg!”

Befejezésül egy anekdota, magyar szereplőkkel.

1961-ben a Vasas BEK-mérkőzést játszott a Real Madriddal a Santiago Bernabéu Stadionban. Az első, budapesti meccsen, amelyet 2:0-ra nyert meg a Madrid, Puskás Ferenc az ismert okok miatt nem lehetett ott (katonaszökevénynek számított), de a visszavágón természetesen játszott. 

A mérkőzés előestéjén a két csapat kiment edzeni a stadionba. Berendi Pál, a Vasas fedezete elballagott a tizenegyesponthoz, és meglepve közölte Puskással:

Te, Öcsi, ez csak kilenc méterre van a kaputól!

Mire Öcsi csípőből felelt:

Nem nektek van felfestve, b... meg!

A visszavágót is a Madrid nyerte, 3:1-re. Tizenegyes kivételesen nem volt...

(Borítókép: Daniel Carvajal, a Real Madrid játékosa gólja után ünnepel a Real Madrid CF és az UD Almeria közötti LaLiga EA Sports-mérkőzésen az Estadio Santiago Bernabeuban 2024. január 21-én. Fotó: Helios de la Rubia / Real Madrid / Getty Images)

Rovatok