Index Vakbarát Hírportál

Van ilyen? A spanyol bírói testület elismerte, hogy két esetben is hibázott a VAR

2024. január 24., szerda 13:40

Még mindig csak három nap telt el a vasárnapi, Real Madrid–Almería (3–2) spanyol élvonalbeli labdarúgó-mérkőzés óta, de annyi cikk született időközben, hogy ez a rövid időtartam is örökkévalóságnak tűnik már. És még mindig nincs vége, itt a szappanopera újabb fejezete: a spanyol játékvezetők technikai bizottsága (Comité Técnico Árbitral) közleményben ismerte el, hogy az ominózus mérkőzés három vitatott VAR-ozása közül kettőnél hibás ítélet született.

Máshol talán elképzelhetetlen közleményt jelentetett meg szerdán a CTA, a spanyol labdarúgó-játékvezetők technikai bizottsága. Beismerték ugyanis, hogy a La Liga 21. fordulójában, vasárnap játszott Real Madrid Almería-mérkőzésen, amelyen három esetben történt VAR-ozást követően 3–2-es madridi győzelem született, két esetben is hibázott a VAR-szoba vezetője, Alejandro José Hernández Hernández. 

Ahogy azt az Index is megírta, az első hazai gólt megelőző tizenegyesnél, Vinícius Jr. felkarral/vállal ütött egyenlítő góljánál, valamint az első pillanatban szabályosnak tűnő harmadik vendéggólnál szólt rá Hernández Hernández a játéktéri kolléga fülére, hogy nézze meg a monitort, mert valami nem stimmel. 

A CTA szerdai közleménye azonban megállapította, hogy Hernández Hernández a három eset közül kettőben tévedett, mert indokolatlanul szólította fel a monitor megtekintésére fiatal kollégáját, a 35 éves  Francisco José Hernández Maesót, ugyanis semmi olyasmi nem történt, ami indokolta volna a játéktéren hozott ítélet megváltoztatását.

Magyarul: a mérkőzést az Almeríának kellett volna 2–1-re megnyernie, és a vesztes csapat edzőjének, játékosainak, vezetőinek a tiltakozása jogos volt, nem beszélve a világméretű felháborodásról.

Ezek után az ember azt gondolná, hogy Hernández Hernándezt, akinek minimum a tévedése, de még az is lehet, hogy az elfogultsága bizonyítást nyert, eltiltják egy időre.

De nem, a 41 éves lanzarotei (Kanári-szigetek) játékvezető csütörtök este, az Atlético Madrid–Sevilla Király Kupa-negyeddöntőn is szerepet kap, ezúttal is ő fogja vezetni a VAR-szobát…

Aki azt hiszi, hogy itt az anyagiak is szerepet játszanak, az talán jó helyen keresgél. Azok a spanyol játékvezetők, akik az első osztályban, a La Ligában tevékenykednek, havi 12 500 eurós alapfizetésben részesülnek, és ezenfelül minden mérkőzésért, amelyen bíráskodnak, további 4200 eurót kapnak.

Akik pedig a VAR-szobában dolgoznak, azoknak mérkőzésenként 2100 euró a tiszteletdíja. 

A CTA a hibák elismerésén túl feljelentést tett a csendőrségen (Guardia Civil) a Jijantes nevű blog működtetői ellen, ugyanis ők voltak azok, akik megszerezték és kiszivárogtatták a VAR-szoba és a játékvezető közötti beszélgetés hangfelvételét. 

Ilyen hullámokat indukáló eset után valakinek azért csak illik bűnhődnie…

(Borítókép: Vinícius Jr. [k] akció közben a Real Madrid–Almería La Liga-mérkőzésen 2024. január 21-én. Fotó: Antonio Villalba / Getty Images Hungary)

Rovatok