Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai Dominik gólpasszal tért vissza, magabiztosan jutott tovább a Liverpool

2024. január 28., vasárnap 17:24

A labdarúgó-FA-kupa legjobb 32-jének mezőnyében a Szoboszlai Dominikot újra mérkőzéskeretben tudó Liverpool a Norwich Cityt látta vendégül az Anfield Roadon. Jürgen Klopp csapata magabiztos, 5–2-es győzelmet aratott, míg a magyar válogatott csapatkapitánya visszatért a pályára, és rögtön gólpasszal jelentkezett.

Kisebb túlzással sokkos állapotban léptek pályára a Liverpool játékosai vasárnap délután, mivel a hét közben a csapat menedzsere, Jürgen Klopp meglepő bejelentést tett azzal, hogy a szezon végén elhagyja a klubot. A német szakember váratlan döntését azzal indokolta, hogy egyszerűen kifogyott az energiából, és tisztában van azzal, hogy nem tudja ezt a munkát újra és újra elvégezni.

Megértem, hogy ez első hallásra jelenleg rengeteg embert sokkol, de természetesen meg tudom magyarázni, legalábbis próbálom megmagyarázni. Imádok mindent ennél a klubnál. Imádok mindent ebben a városban. Imádom a szurkolóinkat, a stábot, mindent. Ugyanakkor, hogy mégis meghoztam ezt a döntést, megmutatja, mennyire meg vagyok arról győződve, hogy ezt a lépést meg kell tennem

– mondta Klopp a Liverpool hivatalos felületein, amikor bejelentette döntését. Nos, ilyen előzmények után lépett pályára vasárnap délután a bajnokságban listavezető csapat a másodosztályú Norwich City ellen az FA-kupa legjobb 32 csapatának mezőnyében. 

A magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik combsérülése miatt a legutóbbi négy mérkőzésen nem játszott, de a kupamérkőzésen újra a mérkőzéskeret tagja volt – igaz, a kezdőrúgás pillanatában csak a kispadon kapott helyet. 

A mérkőzést a hazai pályán játszó Liverpool kezdte aktívabban, olyannyira, hogy a hatodik percben már Joe Gomez veszélyeztetett, lövésével a bal alsó sarkot vette célba, de a kapus bravúrral védett. Néhány perccel később viszont már a kapufára is szüksége volt a Norwich Citynek, mivel Darwin Núnez tizenhatos vonaláról eleresztett lövése a jobb kapufán csattant, majd onnan kifelé pattant.

Nem úgy, mint a 16. percben, amikor James McConell szép magas labdát küldött csapattársa, Curtis Jones irányába, aki lecsapott rá, és a tizenegyespont magasságából a jobb alsó sarokba fejelt, ezzel megszerezve a vezetést csapatának. Nem örülhetett viszont sokáig Jürgen Klopp és a hazai publikum, mivel az első, említésre méltó vendéglehetőségből gólt szerzett a Norwich.

A jobb szélről érkező szögletre Benjamin Gibson érkezett, és higgadtan fejelt közelről a léc alá.

A 28. percben már újra a Liverpoolnál volt az előny azok után, hogy Darwin Núnez a tizenhatoson belülről lőtte ki a célterület jobb oldalát, Long kapus tehetetlen volt, 2–1. Újabb gól nem esett a játékrészben, így Jürgen Klopp csapata vonulhatott előnnyel a 15 perces pihenőre.

A fordulás után sem vesztett lendületéből a hazai együttes, mivel Diogo Jota tökéletes ütemben csapott le a kipattanó labdára, amelyet azzal a lendülettel a kapuba továbbított, így néhány perc játék után megduplázta csapata előnyét. Ezek után elérkezett a visszatérés pillanata, Szoboszlai Dominik Curtis Jonest váltva a mérkőzés 56. percében lépett pályára. 

És ha már ott járt a magyar válogatott csapatkapitánya, egy pillanatig sem tétlenkedett. A jobb oldalról érkező szöglete hajszálpontosan találta meg Virgil van Dijk fejét, a holland válogatott védő pedig nem hibázott, kapuba fejelte a Liverpool negyedik gólját. 

Szoboszlai így gólpasszal tért vissza kényszerpihenője után. 

Közeledve a mérkőzés utolsó 20 percéhez, újra rezgett a Liverpool hálója. Long kapus kirúgása után Alexander-Arnold fejelte a labdát Borja Sainz elé, aki átvette azt, cipelte egy ideig, majd középről, 22 méterről hatalmas gólt ragasztott a kapu bal oldalába. Alisson is hitetlenkedve nézte, hogy nem tudott semmit kezdeni a lövéssel.

Az előbb még gólpasszt jegyző Szoboszlai az utolsó percekben még egy lövéssel is próbálkozott, de távolról érkező labdája ugyan veszélyesen szállt a kapu felé, Long magabiztosan hárított. A végén pedig az a bizonyos pont is felkerült az i-re, mivel a hosszabbítás perceiben Bradley centerezésére érkezett Gravenberch, és fejelt kíméletlenül a hálóba.

Így 5–2-es végeredménnyel zárult a találkozó, Jürgen Klopp csapata magabiztosan jutott tovább a nyolcaddöntőbe. 

A játéknap további mérkőzésein a Wolves a West Brom otthonában aratott kétgólos győzelmet, de a találkozót szurkolói rendbontás zavarta meg, amely miatt hosszú percekig állt a játék. A másodosztályú csapatok összecsapásán a Watford döntetlenre végzett a Southampton ellen – így újrajátszás következik –, míg a nap zárásaként a Manchester United a negyedosztályú Newport vendégeként győzött 4–2-re.

Mint ismert, szombaton tovább írta mesebeli történetét a hatodosztályú Maidstone, amely az Ipswich otthonában aratott bravúrgyőzelmet. Korábban soha nem jutott el a kupasorozat ezen szakaszáig hatodik vonalból érkező klub.

ANGOL FA-KUPA, LEGJOBB 32 KÖZÖTT

további eredmények: 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok