Index Vakbarát Hírportál

Társadalmi fekete lyuk – a rasszizmusról beszélt a „hamászos robbantónak” bélyegzett magyar futballista

2024. február 2., péntek 14:37

Bár az ősszel történtek megviselték, közel a 39. születésnapjához sem gondol a visszavonulásra Remili Mohamed. Az Újpest és a Vasas korábbi játékosa jelenleg a harmadosztályú Kelenben rúgja a bőrt, az ősz pedig a hat szerzett gólja mellett a Csorna elleni botrányos meccsről maradhat sokáig emlékezetes számára. A hazai drukkerek „hamászos robbantónak” gúnyolták nem sokkal a gázai háborús konfliktus kirobbanása után, emiatt pedig akkor le is vonult a pályáról.

„Pályafutásom során több bántó dolgot vágtak a fejemhez, de van egy határ, amit ha átlépnek, azt már nem tűrhetem el. Ha már hamászos robbantónak neveznek, az már nekem is sok, pedig nem vagyok egy mimózalelkű személy – mesélte az ősszel történtekről az nb1.hu-nak adott interjúban Remili Mohamed. – Abba nem is gondolnak bele ezek az emberek, hogy ilyen bekiabálásoktól egy érzékenyebb játékosnak egy életre elmehet a kedve a futballtól.”

Az esetről anno az Indexen is beszámoltunk, a magyar–algériai játékossal történtek után a Csorna egy mérkőzést zárt kapuk mögött kellett hogy lejátsszon, továbbá a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága bírsággal is sújtotta a szervezetet (ennek összegét nem hozták nyilvánosságra).  

„Nem azért nyilatkoztam a meccs után, hogy a Csorna pénzbüntetést és zárt kapus meccset kapjon. Úgy gondolom, hogy ez a téma a társadalom fekete lyuka. Kicsit azt érzem, hogy sajnos ez egy soha véget nem érő folyamat, bár ne legyen igazam. Beszélni kell róla, és ha egy-két ember elgondolkodik a dolgokon, már megérte. Bőven kaptam pozitív üzeneteket az esetet követően, amelyek természetesen jól estek” – mondta a rasszizmus kérdéséről.

A játékos elárulta, élvonalbeli karrierje alatt nem igazán találkozott a gyűlölködés hasonló formájával.

„Amikor az NB I-ben futballoztam, akkor nem hallottam ehhez hasonlókat, bár ez lehet, azért volt, mert sokkal több néző foglalt helyet a stadionokban. Egyébként azt tapasztalom, hogy amikor a világban történik egy terrortámadás, akkor erősödnek fel ezek a hangok. Nagyjából négy-öt kirívó esetre emlékszem, de még ez is jóval több annál, amennyinek lennie kellene” – fogalmazott Remili Mohamed, aki az interjúban kifejtette, bár a történtek megviselték, jelen állás szerint nem gondol a visszavonulásra. Ugyanakkor a Kelenből már nem akar máshová igazolni, ha eljön a pont, hogy nem bírja a futball-lal járó fizikális megterhelést, szögre akasztja a stoplist, ez azonban tervei szerint még nem idén nyáron lesz...

Rovatok