Index Vakbarát Hírportál

Igazi korszakhatár lesz a Hungária körúti zakó, az újpestiek régi vágya válik valóra

2024. február 3., szombat 10:34

Magyar befektetők kezébe kerülhet az Újpest FC: az Indexnek is megerősített sajtóhírek szerint Roderick Duchatelet belga üzletember napokon belül eladhatja többségi tulajdoni részét a MOL-csoporthoz tartozó magyar befektetőknek. Az eladás előjele lehetett, hogy a klub az elmúlt hetekben több értékes játékosát is eladta, miközben a jelenlegi fenntartó új futballisták igazolására már nem költött. Az ügyletet legkésőbb február 14-ig le akarják zárni – ekkor ér véget a magyar átigazolási időszak.

Amint arról beszámoltunk, az Újpest FC katasztrofális teljesítményt nyújtott a tavaszi rajton: a lila-fehérek 3–0-ra kikaptak a Hungária körúton, az MTK Budapest otthonában a labdarúgó NB I 18. fordulójában. A találkozót követően a feldühödött drukkerek egy csoportja az Újpest Megyeri úti székházához vonult, itt a csapat vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics ígéretet tett nekik, benyújtja a lemondását. Ám a jelek szerint nemcsak a szerb tréner távozik napokon belül a 20-szoros magyar bajnoktól, hanem az eddigi többségi tulajdonos, Roderick Duchatelet is.

A Nemzeti Sport reggel megírta, egy hazai nagyvállalat háttértámogatásával vásárolhatják ki az Újpest-szurkolók által jó ideje nem szívlelt belga tulajdonost a Megyeri útról. Az értesülést az Index számára is megerősítette több, a IV. kerületi klubhoz közelálló forrás, akik egybehangzóan állítják, a MOL-Csoport lehet az NSO újságírója, Pór Károly által is említett „nagyvállalat”.

A MOL egy évtizeden át volt a Fehérvár FC partnere, hosszabb-rövidebb szakaszokban résztulajdonosa és névadó szponzora is, ám az együttműködést 2023 tavaszán befejezték. Már nyáron lehetett arról hallani, hogy az olajtársaság nem vonulna ki teljesen a magyar labdarúgás piacáról, és egy másik NB I-es klubbal karöltve rövidesen visszatérhet. Az erről szóló tárgyalások már hónapok óta zajlottak, információink szerint pedig eredetileg úgy tervezték, az óév utolsó napjáig meg is valósul az átadás-átvétel, az ügylet viszont eddig nem részletezett okokból megcsúszott.

Január 14-e mindenesetre sarkalatos határidő: ekkor zárul a magyar átigazolási piac, vagyis az Újpest jelenlegi – igencsak foghíjas – keretét eddig a napig lehetne valahogy megerősíteni. A jövőbeli klubvezetők állítólag teljesen új szakmai stábban gondolkodnak, és már több lehetséges kiszemelttel is egyeztettek a játékosok közül. Ilyen szempontból Vignjevics péntek este könnyű szívvel tehetett ígéretet a dühös szurkolóknak a lemondásáról, hiszen alighanem hozzá is eljutottak az információk, napjai eleve megszámláltattak a violáknál.

Roderick Duchatelet 2011-ben lett az Újpest többségi tulajdonosa, mintegy 95 százalékos részesedést vásárolva a klubot működtető cégben. Nem sokkal később kiderült, az előző tulajdonosi kör óriási adósságokat halmozott fel, ezek egy részénél pedig felmerült a gyanú, fiktív számlákról lehet szó, amivel valójában a korábbi klubvezetés próbálja kiszipolyozni a pénzt az új tulajdonos zsebéből. A lila-fehérek emiatt új működtetőhöz, a 2013-ban alapított Újpest 1885 Kft.-hez kerültek át.

A háttérben megannyi turbulens döntés jellemezte a Duchatelet-érát, szakítás az anyaklub UTE-val, önálló utánpótlás-bázis kiépítése és így korosztályos szinten két lila-fehér Újpest párhuzamos versenyeztetése borzolta a szurkolói kedélyeket éveken át. Nem véletlen, hogy a Szusza-stadionban lejátszott meccsek rendszeresen visszatérő motívuma volt, hogy a lelátóról a belga üzletember távozását követelték. Ugyanakkor a pályán koránt sem volt eredménytelen ez a 13 év, bár a bajnokságban elvétve számított élcsapatnak az együttes, három Magyar Kupa-győzelem is összejött a IV. kerületieknek egy további döntős szereplés, valamint egy bajnoki bronz (2017–2018) és egy Szuperkupa-arany mellett.

Az Újpest hiába kezdte jól az idényt és állt október végén még a tabella második helyén, az elmúlt nyolc fordulóban katasztrofális teljesítményt nyújt: hét vereség és egy döntetlen mellett október 23-a óta nyeretlen az NB I-ben. A problémákra a téli szünet sem jelentett gyógyírt, sőt, kisebb kiárusítás zajlott le a klubnál, az első keretből hat játékos is eligazolt, helyükre egyetlen új futballistát sem szerződtetett a csapat, csupán az utánpótlásból került fel egy mezőnyjátékos.

Időközben a Sportal.hu arról írt, felvették a kapcsolatot a MOL-Csoport sajtóosztályával, ahonnan megkeresésükre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az értesüléseket.

(Borítókép: Roderick Duchatelet az Újpest FC elnöke tulajdonosa érkezik a klub helyzetéről tartott sajtótájékoztatójára a budapesti székházukban 2014. március 14-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok