Index Vakbarát Hírportál

Új időszámítás a magyar futballban: hivatalos az Újpest FC tulajdonosváltása

2024. február 6., kedd 16:34

Megszületett a megállapodás a Mol Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között, amelynek értelmében a Mol-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez az Újpest FC-t üzemeltető kft.-ben – adta hírül sajtóközleményében a Mol. Ennek értelmében új fejezet nyílik a magyar labdarúgásban.

Amint arról a délután folyamán beszámoltunk, a várakozásoknak megfelelően lezajlott a magyar labdarúgó-élvonalban (OTP Bank Liga) szereplő Újpest FC tulajdonosváltása. Roderick Duchatelet belga üzletember aláírta a dokumentumokat, egyúttal eladta a lila-fehér csapatot működtető gazdasági társaságot. Az új többségi tulajdonos a Mol-csoport leányvállalata. 

Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni. A Mol számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésére, az utánpótlás tudatos építésére és a közösség formálására. Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszú távon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt, és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit

 – mondta el Ratatics Péter, a Mol Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője, aki a Mol-csoportot fogja képviselni az Újpest Football Clubban.

Közleményükben hozzátették: az új tulajdonos belépésével új távlatok, erőforrások és lehetőségek nyílhatnak meg a klub előtt, ami az építkezés és a sikerek egyik alapja. 

A Mol eddig is a magyar sportélet és a magyar labdarúgás elkötelezett támogatója volt. A legnépszerűbb csapatsportágként a labdarúgásra megkülönböztetett szerep hárul a magyar sportéletben, a Mol pedig az egyik legnagyobb támogatója a sportágnak, valamint kiemelt partnere a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és a férfiválogatottnak. Ennek értelmében az Újpest „testvércsapata” lesz az ACS Sepsi OSK Sepsiszentgyörgy, az FC DAC 1904, a Topolyai SC és az NK Osijek együtteseinek. 

Az immár korábbi tulajdonos Roderick Duchatelet úgy nyilatkozott, tíz éven keresztül minden tőle telhetőt megtett az Újpestért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjen tovább.

Nagyon nehéz volt megtalálni a megfelelő partnert, de úgy gondolja, a Mol új lehetőségeket biztosít a klubnak, és új sikerek kovácsa lehet Újpesten. 

Június elején az olajtársaság közleményében bejelentette, hogy 13 év után nem hosszabbítja meg a szponzori szerződését a Fehérvár FC Kft.-vel, amelynek 2018 júliusától névadója is volt.

A Molnak teljesen más lesz a szerepe, mint a Fehérvár FC esetében volt, mivel most tulajdonosi szerepben lesz a vállalat – Fehérváron fő szponzor volt. Sajtóinformációk szerint a Mol tőzsdei cégként nem politikai nyomásra szerezte meg a labdarúgócsapat többségi tulajdonát: a vállalat szempontjából értéket láttak a vásárlásban.

Fontos megjegyezni, hogy a hivatalos bejelentés ellenére az aláírt dokumentumok nem azt jelentik, hogy egyből megtörténik a tulajdonosváltás. Ez még legalább két, de inkább három hónapig is eltarthat.

Ennek értelmében a jelenlegi szezonban még nincsen döntéshozatali joga a Molnak, mindössze konzultációs jog illeti meg a befektetőt – egyúttal reménykedhet, hogy a csapat nem esik ki a másodosztályba. Mint fentebb említettük, a Mol legnagyobb magyar cégként a sporttámogatásokra kiemelt figyelmet összpontosít, így ott van már a labdarúgáson kívül a kézilabda, vízilabda, vagy kosárlabda legjelentősebb támogatói között is.

Tavaly nyáron viszont megszűnt SZPONZORÁCIÓs szerződése a Fehérvárral, így a cégnek nem volt hazai klubcsapata – Ezen változtattak most.

Az Újpest ezzel csatlakozott az OTP Bank Liga másik 11 csapatához, így már az összes első osztályú labdarúgócsapat így vagy úgy, de kapcsolódik az államhoz. A lila-fehérek esetében viszont különbség, hogy a Mol tőzsdén jegyzett cégként lesz tulajdonos. A Telex beszámolójában kiemeli, a Mol érdeke, hogy az Újpest újra komoly tényező legyen a magyar bajnokságban, amely jót tenne a honi labdarúgásnak is. Mint írják, az új tulajdonos érkezésével nem valószínű, hogy a Mol megjelenne a csapat nevében, valamint a Szusza Ferenc Stadionnak sem lesz új neve.

A lila-fehérek jelenleg a honi labdarúgó-élvonal legrosszabb formában lévő csapata: október 21-én nyertek legutóbb, azóta nyolc forduló alatt egy pontot szereztek. Jelenleg a tabella kilencedik helyén állnak, a tavaszi idény pénteki nyitányán az MTK Budapest vendégeként kaptak ki  3–0-ra.

LABDARÚGÓ NB I, 19. FORDULÓ

Keddi mérkőzések
17.45:  Újpest–Debrecen
20.00:  Ferencváros–MTK

(Borítókép: Az Újpest FC labdarúgócsapata edzésen az Európa-konferencialiga harmadik fordulója előtt, a svájci FC Basel elleni mérkőzés előtti napon a fővárosi Szusza Ferenc Stadionban 2021. augusztus 4-én. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Rovatok