Index Vakbarát Hírportál

A kritikák hatására egyelőre elmarad a bevezetésre szánt futballreform

2024. február 10., szombat 14:59

A kritikai össztűz hatására a labdarúgás szabályalkotásával foglalkozó szervezet, az IFAB úgy döntött, elhalasztja a kék lap és vele együtt a mérkőzés közbeni tízperces kiállítás intézményének magasabb szinteken való bevezetését.

Pénteken még arról lehetett olvasni a nemzetközi sajtóorgánumokban, hogy az angol labdarúgó-szövetség (FA) az országos kupában is tesztelheti a kék lapot, illetve a hozzá kapcsolódó időbüntetést.

Az IFAB ősszel korábban azt kommunikálta, hogy a taktikai szabálytalanságok és a reklamálások szankcionálásaként tízperces időbüntetés bevezetését tervezi, illetve szabályban rögzítené, hogy a jövőben tényleg csak a csapatkapitányok kommunikálhassanak a játékvezetővel mérkőzés közben.

A kék lap tulajdonképpen egy köztes büntetési lépcsőfokként funkcionálna, ami a sárga és a piros lap közé ékelődne be. Ezt akkor venné elő a bíró, ha a sárga lapot enyhe, míg a piros kártyát túlzó szankciónak találná az adott helyzetben.

Az érintettnek nem a kispadon, hanem egy erre a célra kialakított büntetőpadon kellene letöltenie a „minibüntetést”, majd annak lejártát követően visszatérhetne a pályára. Ha valaki 2 × 10 perc büntetést szed össze egy meccsen, akkor a második kék lap után a pirosat is fel kell mutatnia neki a bírónak, tették hozzá az ötletgazdák, írja az Eurosport.

Az ötletet számos szakember, köztük a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp is hevesen kritizálta, mire az IFAB gyorsan visszavonulót fújt, hogy néhányszor még újratárgyalják a pontos szabályozást. Vagyis az ötletet nem vetették el véglegesen, de az sem valószínű, hogy az elitfutball szintjén záros határidőn belül megjelennek a kék lapok.

Rovatok