Index Vakbarát Hírportál

Rossi már látja, mi lehet Szoboszlai Dominikből

2024. február 20., kedd 17:24

A magyar fociválogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi többek között Szoboszlai Dominikról is szót ejtett egy olasz lapinterjúban. Emellett Sven-Göran Erikssonról, halálos beteg egykori edzőjéről is beszélt a SampNews által idézett beszélgetésben.

Marco Rossi egykori edzőjével kapcsolatban úgy fogalmazott, tőle tanulta el, hogyan kell csapatot vezetni – írja az ATV honlapja az interjút kiszúró Origóra hivatkozva. Saját elmondása szerint két másik exedzője volt rá a legnagyobb hatással: a román Mircea Lucescu a bresciai időszakában (miatta állt ő is edzőnek), és az argentin Marcelo Bielsa, akitől a mexikói Club Américánál leste el a szakmát. 

Rossi a magyar válogatott csapatkapitányáról, Szoboszlai Dominikról is szót ejtett. „Lehet belőle új Andrea Pirlo. Tökéletes indítások 50-60 méterről, kivételes rúgótechnika, a játék átlátása, gyorsaság, ráadásul mindez már egy Liverpoolban” – fogalmazott az olasz nyelven a SampNews24 által újraközölt beszélgetésben.

„Nálunk ő támadó középpályás, aki belátása szerint szabadon mozoghat, de 10-15 méterrel hátrébb még többet is hozzátehet a játékhoz” – hasonlította Szoboszlait a Sampdoria jelenlegi edzőjéhez. 

Még odébb van Szoboszlai visszatérése

A január vége óta kisebb combsérüléssel bajlódó Szoboszlai negyedik hete nem bevethető klubcsapatában, Liverpoolban. Ráadásul a Luton Town elleni szerda esti mérkőzésen sem állhat az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban élen álló csapata rendelkezésére –erről keddi sajtótájékoztatóján Jürgen Klopp, az együttes menedzsere beszélt. A szakvezető megjegyezte, bár a magyar középpályás és a csapatkapitány-helyettes, Trent Alexander-Arnold is közeledik a visszatéréshez, egyelőre még nem tudnak az együttes egészséges tagjaival együtt tréningezni. A magyar válogatott csapatkapitánya január vége óta bajlódik kiújult combproblémájával.

Idehaza elsők között számoltunk be róla, hogy az Arsenal elleni (1–3 liverpooli szempontból) február 4-ei mérkőzést megelőző hírekben szereplő „néhány napos kihagyásnál” hosszabb pauza várhat másodjára is Szoboszlaira: rossz esetben februárban már nem látjuk a pályán. A játékos januárban közel négy hétig volt harcképtelen combhajlító-problémák miatt, két meccsig tartó visszatérése után pedig ismét combfájdalmakra panaszkodott.

Annak érdekében, hogy a válogatott középpályás felépülése a lehető legrövidebb legyen, még idehaza is járt: Telkiben, a nemzeti csapat központjában az osztrák specialista, Franz Leberbauer vizsgálta meg. Ám pontosabb prognózist ő sem tudott adni. Később Klopp arról beszélt, a különböző vizsgálati eredmények alapján csak annyi volt egyértelmű, hogy nem kerülhet egy darabig vissza a keretbe. Pontos céldátumot azonban a nagy nyilvánosság előtt nem határozott meg. Úgy fogalmazott: a magyar középpályás versenyt fut az idővel, hogy a Chelsea elleni döntőben pályára léphessen. 

A március 18-án kezdődő kéthetes válogatott szünetig minden héten szerda–szombat ritmusban rendezik a Liverpool meccseit, az együttes így egy hónap alatt kilenc találkozón lép pályára. A mérkőzések között a Ligakupa-döntő mellett az FA-kupa és az Európa-liga nyolcaddöntőjével, valamint a március 10-ei, Manchester City elleni bajnoki aranycsatával. 

Szoboszlaira ezt követően a magyar válogatott kapitányaként várna két felkészülési mérkőzés, március 22-én Törökország, négy nappal később Koszovó ellen lép pályára Marco Rossi legénysége – ezzel megkezdve az Európa-bajnoki felkészülést. 

Rovatok