Index Vakbarát Hírportál

Kylian Mbappé távozásával őrületes károkat okozhat a francia bajnokságnak

2024. február 21., szerda 09:19

Karnyújtásnyira vagyunk a világ jelenleg egyik legjobb labdarúgójának, Kylian Mbappénak a klubváltásától, aki nyártól minden bizonnyal a Real Madrid játékosa lesz. A 25 éves támadó nem kizárólag az európai csúcsfutball átrendeződő erőviszonyaira lesz hatással, hanem a „háta mögött hagyott” francia labdarúgó-élvonal jövőjére is. Elmagyarázzuk, miért.

Napjaink labdarúgásában, amiről Fabrizio Romano, az olasz transzferguru beszámol, az minden bizonnyal a közeljövőben hivatalossá válik. A napokban vált publikussá – többek között az ő értesülései alapján –, hogy Kylian Mbappé évek óta húzódó átigazolási kálváriája végére a nyáron pont kerülhet. A támadó pár éves hezitálást követően ugyanis végleges döntésre jutott: elhagyja a Paris Saint-Germaint – méghozzá térítés nélkül. 

A világ egyik legértékesebb labdarúgója a spanyol fővárosba – azon belül a Santiago Bernabéu Stadionba – teszi át székhelyét, és a Real Madrid játékosa lesz. A mértékadó Marca, valamint a szintén megbízható forrásként számontartott BBC Sports egyhangúan jelentette: a megállapodás megköttetett a felek között, Mbappé aláírta 2029-ig szóló szerződését. A hivatalos bejelentésre – nagyszabású esemény keretein belül – július elsején kerülhet sor.  

A 2018-ban világbajnoki címet ünneplő labdarúgó – szerződése lejárta értelmében – ingyen távozik a francia fővárosból, ahol a közelmúlthoz hasonlóan ezúttal is jelentősen nagyobb bérrel, illetve bónuszokkal próbálták marasztalni, de hajthatatlan volt. És sokkal alacsonyabb fizetésért inkább aláírt a Real Madridhoz...

Ennek ellenére természetesen nem kell félteni Mbappét attól, hogy megélhetési problémái adódnának Madridban. Még a csökkentett összeg ellenére is a klub legjobban fizetett labdarúgója lesz, éves szinten nagyjából 20 millió eurós munkabérrel, míg aláírási bónuszként 150 millió eurót tehet zsebre. 

Mbappé pedig pályafutása során először, végre tényleg harcba szállhat a nemzetközi csúcsfutball legjelentősebb címéért, a Bajnokok Ligája-serlegért.

Amekkorát viszont a francia szupersztár nyerhet a klubváltással, legalább akkorát bukhat csapata, illetve a komplett francia élvonal távozásával.

Amennyiben létezik időpont, amikor rosszul jön egy Mbappé-kaliberű sztárfutballista eligazolása a francia bajnokságból, akkor az idén nyár. 

A Ligue 1 – tehát a francia labdarúgó-élvonal – televíziós közvetítési jogait bevett szokás szerint öt évre értékesítik a sportcsatornáknak, streamingszolgáltatóknak, amelynek éppen most aktuális újratárgyalása a 2024–2029 közötti szezonokra. A jelenleg futó, utolsó évében járó szerződés tárgyalásakor azt a cél fogalmazták meg a liga vezetői, hogy a következő kontraktust már legalább egymilliárd euróért értékesítenék a televíziós sportcsatornáknak. 

Igen ám, de akkoriban a rekordbajnok Paris Saint-Germain keretében volt Lionel Messi, Neymar és Kylian Mbappé is, ami magával értetődően komoly marketingértéket jelentett nemcsak a párizsi sztárcsapatnak, hanem azon túl a Ligue 1-nek. Jelen állás szerint viszont egyik szupersztár sem lesz már a párizsiak kötelékében a következő szezontól – Messi és Neymar már tavaly távozott –, amely súlyos anyagi veszteségekkel jár. 

A francia bajnokságot évek óta kritikák érik annak nem eléggé kompetitív színvonala, a Paris Saint-Germain egyeduralkodása és a megszerzett bajnoki címek – nemzetközi szintű – jelentőségének visszaesése miatt. Mert a PSG azon túl, hogy futószalagon nyeri a bajnoki címeket hazájában, a nemzetközi kupaporondon minden évben kudarcot vall: legjobb eredménye a 2020-as Bajnokok Ligája-finálé volt, amelyben aztán alulmaradt a Bayern Münchennel szemben. A legutóbbi két szezonban a nyolcaddöntő volt Mbappéék számára a végállomás, előbb a Real Madrid, majd szintén a német sztárcsapat ellenében. 

De mégis, mekkora veszteséget jelentene Mbappé távozása a francia élvonalnak?

Értelemszerűen a Ligue 1 iránti érdeklődés jelentősen visszaesne. A Paris Saint-Germain nemzetközi piacon is kimagasló értékű világsztárral már nem rendelkezne, míg a jelentősebb hazai táborral, valamint a határokon túli ismertséggel bíró többi kirakatcsapat – mint például az Olympique Marseille vagy a Lyon – finoman szólva sem története legfényesebb időszakát éli. Sőt, a Lyon az idei szezonban a kiesés ellen küzd. Így az Mbappé nélküli PSG-nek már közel sem lenne jelentős marketingértéke, míg a bajnokság többi csapata nem eléggé vonzó a nemzetközi piacra nézve – egyetlen játékos távozásával tehát sokkal értéktelenebbé válik a liga. 

A Canal+ Sport televíziócsatornával folytatott, egymilliárd euróról szóló tárgyalások a sztárfutballista távozásáról szóló hírek után megrekedtek, végül pedig hivatalos ajánlattétel sem történt a potenciális vevő részéről. Korábban még az Amazon streamingszolgáltató is érdeklődött a jogok iránt, valamint a DAZN TV is szóba került, de egyik platform sem engedhet meg magának ekkora összegű kiadást egy rendkívül bizonytalan piacért.

Mert Mbappé távozásával felmerül a komoly gazdasági kérdés:  ugyan mégis mennyien lesznek kíváncsiak ezután a francia élvonal mérkőzéseire?

Ezzel nem azt sugalljuk, a francia bajnoki mérkőzések egyetlen játékosa távozása miatt érdektelenségbe fulladnának – mivel természetesen nem erről van szó –, de annyi bizonyos, hogy a nézettség, illetve a Ligue 1 marketingértéke jelentősen visszaeshet a közeljövőben.

Helyi sajtóértesülések arról számoltak be, hogy az egymilliárd eurós szerződés már egyáltalán nincs az asztalon, a Canal+ Sport nem szándékozik megvásárolni a jogokat. A „mentőövet” a katari kézben lévő beIN Sports jelentheti. Úgymond, megoldanák házon belül a problémát, mivel a PSG tulajdonosi köre katari kötődésű. 

Előzetes számítások szerint – többek között az AS sportnapilap publikált a témában – Mbappé távozásával a Ligue 1 értéke nagyjából 20 százalékkal egészen biztosan csökken, így a következő ötéves intervallumra szóló közvetítési jogokon legalább 140 millió eurót biztosan veszít a liga. És ezt még optimális becslésként terjesztettek elő. Ezzel pedig újra aktuális a kérdés: tényleg egyik játékos sem nagyobb, mint maga a klub?

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok