Index Vakbarát Hírportál

Sztankovics szerint sokkal jobb volt az Olympiakosz, nem tudtak mit kezdeni a görögökkel

2024. február 23., péntek 01:47

Dejan Sztankovics, a Ferencváros vezetőedzője csalódottan értékelt azok után, hogy csapata hazai pályán is kikapott az Olympiakosz Pireusztól az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjébe jutásért zajló párharc visszavágóján – így kettős vereséggel, rúgott gól nélkül búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól. A görögök mestere, José Luis Mendilibar kifejezte örömét, hogy újra viszontlátta elképzeléseit, taktikai utasításait a pályán, amely újabb sikert eredményezett.

Túlzás nélkül reménytelen játékkal szenvedett vereséget a Ferencváros a görög rekordbajnok Olympiakosz Pireusztól, így elbúcsúzott a harmadik számú európai kupasorozattól. A hazai pályán játszó FTC az egész mérkőzésen egyetlen alkalommal találta el a vendégek kapuját – az sem jelentett különösebb kihívást Paszhalakisz kapusnak –, így összességében rendkívül simán kapott ki. 

A találkozó után Dejan Sztankovics, a ferencvárosiak vezetőedzője arról beszélt, hogy az egész mérkőzésen nem volt elég agresszív csapata, és ugyan egy apró részlet is változást hozhatott volna a találkozó alakulásába, végül nem volt esélyük a továbbjutásra. 

Amikor elveszítünk egy mérkőzést, értelemszerűen azt gondolhatjuk, hogy nem működött semmi a részünkről. Sokkal agresszívabb volt az Olympiakosz, rövid, sokpasszos játékával nem tudtunk mit kezdeni, így megérdemelten jutott tovább, amelyhez gratulálok nekik

– értékelte a látottakat Sztankovics, akit bosnyák válogatott támadója, Kodro halovány játékáról is kérdezték. A szerb szakember elmondta, mivel a Ferencváros egy csapat, így nem szeretne külön játékosokról beszélni, de a télen érkező csatárról elmondta, rendkívül tehetséges, és fontos láncszem, akire a jövőben nagyon számítanak. 

Mint ismert, a pireuszi első mérkőzéssel ellentétben a Ferencváros két csatárral, Varga Barnabás mellett Kenan Kodróval kezdett, de a 4–4–2-es felállás csődöt mondott. 

Ebből a vereségből rengeteget kell tanulnunk. Most csöndben kell maradnunk, értékelni a látottakat, majd előre tekinteni, mivel még 13 bajnoki mérkőzés áll előttünk, fő célunk pedig, hogy megnyerjük a bajnokságot. Az Olympiakosz sokkal jobban játszott, mint az egy héttel ezelőtti mérkőzésen, mi pedig nagy akarattal harcoltunk, de becsúsztak banális hibák.

A szerb vezetőedző több kérdésre nem válaszolt, megköszönte a kilátogató ferencvárosi drukkereknek a szurkolást, egyben megígérte, azon fognak dolgozni, hogy kárpótolják őket a mostani kudarc miatt.  

„Rendkívül sajnálom, hogy nem sikerült lángra lobbantanunk a tüzet” – zárta mondandóját Sztankovics, akinek csapata immár nem érdekelt Európában, így koncentrálhat a honi élvonalra, amely következő fordulójában, vasárnap délután az Újpest vendége lesz. 

„A játékosaim nem azért teljesítik az utasításaimat, mert én kérem, hanem látják, hogy tényleg működik”

José Luis Mendilibar harmadik mérkőzését is megnyerte az Olympiakosz kispadján, így álomszerűen kezdődött pireuszi regnálása. Gyorsan meg is jegyezte, hogy szívesen lépne a klub közelmúltjának legsikeresebb edzője, Ernesto Valverde nyomdokaiba – aki nem mellesleg jó barátja –, így reméli, hogy ez csak a kezdet, és sokkal több győzelmet, trófeát ünnepelhet majd a jövőben a csapattal. 

A játékosaimtól az első perctől viszontláttam mindazt, amit a mérkőzés előtt kértem tőlük. Volt bennük akarat, és ami még ennél is fontosabb, önbizalom, amely szerintem a különbséget jelentette. Sikerült elegendő önbizalmat csepegtetnem a csapatomba

– értékelt a görögök körében rögtön közönség kedvencé váló spanyol szakember. A trénertől megkérdezték, hogy mikor regisztrál a közösségi médiára, hogy ott is gratulálhassanak neki a sikerhez. 

Minden bizonnyal soha, az nem az én asztalom – érkezett a válasz a jókedélyű mestertől. - Szeretném hangsúlyozni, hogy ne őrüljünk meg a győzelemtől, inkább csak nyugodtan őrüljünk meg, mivel rengeteg mérkőzés és feladat van még előttünk. Nagyon örülök a sikernek, és annak, hogy újra bevált a taktikánk.

Mendilibar kiemelte, annak tudatában, hogy a Ferencváros két csatárral kezdte a mérkőzést, feljebb tolta a védekezést, hogy még véletlenül se jusson el hozzájuk a labda, amely döntés igazolta a szakember elképzeléseit. 

Nagyon szeretek edzői szemszögből is meccselni, van egy stílusom, amiből nem engedek, mondhatni önfejű edző vagyok, és ragaszkodom a taktikámhoz, de most minden tervem meghozta az eredményét. Azt szeretem a játékosaimban, hogy nem azért hajtanak végre taktikai utasításokat, mert azokat én mondom, hanem látják, értik, hogy tényleg működik, amiket felvázolok számukra

– fejezte ki elégedettségét a spanyol szakember. 

Az Európa-konferencialiga küzdelmei március 7-én folytatódnak a nyolcaddöntővel, míg a visszavágókat egy héttel később rendezik. A nyolcaddöntő párosításainak sorsolását február 23-án tartják. A Ferencváros viszont ebben a szakaszban már nem lesz érdekelt, nemzetközi kupaszereplése véget ért. 

Európa-konferencialiga, a legjobb 16 közé jutásért

1. mérkőzés

2. mérkőzés

(Borítókép: Szollár Zsófi/Index)

Rovatok