Index Vakbarát Hírportál

A Ferencvárosnak otthon sem volt esélye, megint kikapott az Olympiakosztól

2024. február 22., csütörtök 22:52

A Ferencváros labdarúgócsapata hazai pályán is kikapott az Olympiakosz Pireusztól az Európa-konferencialiga legjobb 16 együttese közé jutásért zajló párharc visszavágóján, így kettős vereséggel, rúgott gól nélkül búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól. A budapesti, görög szempontból 1–0-ra végződő találkozó egyetlen gólját El-Kabi szerezte büntetőből.

A pireuszi mérkőzés után egygólos hátrányból várta az Olympiakosz elleni visszavágót a magyar rekordbajnok, amely Dejan Sztankovics vezetőedző kérésének megfelelően telt ház előtt léphetett pályára a Groupama Arénában. A ferencvárosiak szerb trénere még a találkozó előtt elmondta, nem állt mögötte a mostanihoz hasonlóan hosszú munkahét, de mindenre felkészültek, és az utolsó pillanatig küzdeni fognak csapatával. 

Az egy héttel ezelőtti, pireuszi mérkőzéshez képest két helyen változtatott: Makreckis és Ramírez helyett Civic és Kodro kapott lehetőséget, ami taktikai hadrendre is hatással volt: Varga Barnabás csatártársat kapott.

A görögök mestere, José Luis Mendilibar is megkavarta a lapokat, a spanyol szakember taktikát váltott, míg a kezdőcsapatban három változtatást eszközölt. A két csapat így az alábbi összeállításban futott ki a pályára – a zöld-fehér szurkolók látványos koreográfiája mellett. 

A hangulat már jóval a kezdőrúgás előtt közeledett a beharangozott „pokolihoz”, a ferencvárosi szurkolókon semmi nem múlott – olyannyira, hogy a hajnali órákban még a görög csapat szállodája előtt lőttek az égbe néhány tűzijáték-rakétát...

Azzal ellentétben, hogy Mendilibar az első perctől támadóbb felfogást várt csapatától, a Ferencváros volt a kezdeményezőbb fél. Többet birtokolta a magyar csapat a labdát, de kapura lövésig az első percekben nem jutott el. Az első negyedóra végéhez közeledve éledezett az Olympiakosz, ám helyzeteinek jelentős részéhez a magyar védelem bizonytalankodása miatt jutott. Kapura tartó lövést pedig még mindig nem jegyezhettünk fel. Görög oldalról a legaktívabb Horta volt, aki többször próbálkozott, de egyszer sem veszélyeztette Dibusz kapuját. 

A 25. percben az ezúttal kezdőjátékos Podence lódult meg a bal szélen, majd külsővel El-Kabit játszotta meg, de fejese nem volt veszélyes Dibusz kapujára. Néhány perccel később újra a marokkói támadó fejére érkezett a labda, most Fortunisz beadásából – és ugyan többet ígért a lehetőség –, nem talált kaput a görögök támadója. 

Közeledve az első félidő végéhez a vendégek kapusa, Paszhalakisz volt bizonytalan. Kirúgása után, a labda Zachariassen elé került, aki cipelte egy darabig, majd 16 méterről lőtt, de nagyon gyengén. A másik kapunál viszont ennél sokkal komolyabb lehetőségek alakultak ki.

Előbb Fortunisz lépett ki ziccerben Podence kiugratását követően, de nem talált kaput, majd szintén ugyanerre a sorsra jutott az előbb kiszolgáló szerepkörben tündöklő portugál: labdavesztést követően a kapu torkából fölé lőtt. 

A görögök mezőnyfölénye a félidő végén meghozta az eredményét. Újra Podence volt aktív a szélen, El-Kabinak ívelte be a labdát, aki kapura fejelt, de próbálkozása elakadt Mmaee – mint utólag kiderült – kezében. A videobírói vizsgálat után a francia játékvezető a büntetőpontra mutatott. 

A tizenegyest El-Kabi magabiztosan értékesítette, a labdát a bal sarokba rúgta a jobbra vetődő Dibusz mellett. Előnybe került az Olympiakosz, 0–1. Az első félidő hátralévő másodperceiben nem történt említésre méltó esemény, így összesítésben kétgólos görög előnnyel fordultak a csapatok. 

Sztankovics a félidőben kettőt változtatott, lehívta a pályáról a nagyon halovány Kodrót és Wingót, helyükre Pesicset és Makreckist küldte. A remélt változást nem hozták el a cserék, hátul ugyanúgy sok volt a magyar csapatnál a hiba. A védelmi megingásokból előbb Fortunisz, majd Podence is próbálkozhatott, de egyikük sem tesztelte végül Dibuszt. A hangulat viszont egyre feszültebb lett... 

A 60. perc környékén kezdett éledezni a Ferencváros, többször eljutott sarokrúgásig, de a beadásokból különösebb gólhelyzet nem alakult ki. Maiga fejelt egyszer, de az sem találta el a kaput. Erre válaszul Ortega húzott el a bal szélen, centerezésére El-Kabi érkezett, aki bravúros, félollózós mozdulattal lőtt kapura, de labdája lelassult az egyik védő lábában. Rákanyarodva az utolsó 20 percre, a csereként beszálló Makreckis előtt adódott lehetőség, de magasan a kapu fölé bombázott – Paszhalakisz kapusnak még mindig nem volt jelentős feladata!

A Ferencváros a mérkőzés egészét nézve rendkívül rosszul játszott, az Olympiakosz magabiztosan őrizte előnyét. Az utolsó 10 percben a csereként beálló Jovetics lódult meg – egy újabb eladott labda után –, majd kissé kiszorított helyzetből, jobbról leadott lövése  éppen elkerülte a célt. Az utolsó percekben Abu Fani jobb oldali beadása érkezett veszélyesen a kapu előterébe, de Mmaee megint messze fölé fejelt. 

A rendes játékidő leteltével négy perc hosszabbítást jelzett a francia játékvezető, amely alatt a Fradi helyzetig sem jutott, így megint kikapott a görög rekordbajnoktól.

Dejan Sztankovics vezetőedző csapata így kettős vereséggel, rúgott gól nélkül búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól. Csakúgy, mint elődje tavaly a Leverkusennel szemben. 

Az Európa-konferencialiga küzdelmei március 7-én folytatódnak a nyolcaddöntővel, míg a visszavágókat egy héttel később rendezik. A nyolcaddöntő párosításainak sorsolását február 23-án tartják. A Ferencváros viszont ebben a szakaszban már nem lesz érdekelt, nemzetközi kupaszereplése véget ért. 

Európa-konferencialiga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágó:

gól: El-Kabi (büntetőből, 45.)

Továbbjutott: az Olympiakosz Pireusz, 2–0-s összesítéssel.

Tj.: a Sturm Graz, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel

Tj.: Royale Union Saint-Gilloise, 4–3–as összesítéssel

Tj.: a Molde, kettős győzelemmel, 6–2-es összesítéssel

Tj.: a Servette, 1–0-s összesítéssel

Tj.: a Dinamo Zagreb, 2–1-es összesítéssel

Tj.: az Ajax, 4–3-as összesítéssel

szerdán játszották:

Tj.: a Makkabi Haifa, 2–1-es összesítéssel

A csoportelsőként nyolcaddöntős együttesek: Aston Villa (angol), Club Brugge (belga), Fenerbahce (török), Fiorentina (olasz), Lille (francia), Makkabi Tel–Aviv (izraeli), PAOK (görög), Viktoria Plzen (cseh)

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok