Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó pillanatban dől el, Szoboszlai ott lesz-e a Ligakupa-döntőn

2024. február 23., péntek 11:06 | aznap frissítve

A Ligakupa-döntőt megelőző utolsó edzésen döntik csak el, hogy a Szoboszlai Dominik, Mohamed Szalah, Darwin Núnez trió bármelyik tagja pályára léphet-e vasárnap – árulta el Pep Lijnders, a Liverpool FC pályaedzője a Chelsea FC elleni finálét megelőző sajtótájékoztatóján. A magyar válogatott csapatkapitányának combsérülése szűk egy hónapja épp a londoni csapat ellen lejátszott bajnokit követően újult ki.

„Dom, Darwin és Mo esetében is az utolsó percig kivárunk a döntéssel. Van még két napunk, két edzésünk – a mai és a szombati –, addig meglátjuk. Őszinte leszek, nagyon jó lenne, ha bevethetnénk bármelyiküket. Egészen őrült versenynaptárunk van megint, ki kell használnunk minden pillanatot, minden napot, hogy a játékosaink rendben legyenek” – fogalmazott Szoboszlai Dominik és a többi hiányzó várható visszatéréséről Pep Lijnders a Chelsea elleni Ligakupa-döntőt megelőző sajtótájékoztatóján. A két együttes legutóbb 2022-ben csapott össze a második számú angol kupasorozat fináléjában, akkor gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel kerekedett felül a Pool a londoniakon. 

A bajnokságban 26 meccs után élen álló liverpooliakat ritkán látható sérüléshullám sújtotta az elmúlt hetekben. Legutóbb már egy komplett kezdőre elegendő játékos hiányzott a keretéből, köztük a csapat legnagyobb sztárjának számító Mohamed Szalah is.

Minden rosszban van valami jó, lehetőséget adhatunk a fiataljainknak, akik megmutathatják magukat. Ez az év eleve a csapatépítésről szólt, jó, hogy ebbe be tudjuk vonni még inkább az akadémistáinkat is, akik lehet, most még nem játszanak ötből öt meccsen egyhuzamban, de idővel ez is eljöhet. […] Remek játékosaink vannak az akadémián, több mint 200 srác edz kint nap mint nap, azzal a reménnyel, hogy előbb-utóbb lehetőséget kap. Conor Bradley remek példa arra, milyen minőség lehet bennük. Miként korábban Trent is remek példa volt

– tette hozzá Jürgen Klopp segítője.

A csapatkapitány-helyettes Trent Alexander-Arnold térd-, a kezdőkapus – bár a Ligakupában a döntőig vezető úton pihentetett – Alisson Becker combhajlító-sérülés miatt esett ki a hónap közepén. A hétvégi, Brentforddal szembeni találkozón (4–1) aztán súlyosnak tűnő szalagsérülést szenvedett Diogo Jota, többhetes kihagyással fenyegető rúgást kapott a bokájára Curtis Jones, és kisebb izomprobléma miatt Núnezt is le kellett hozni a félidőben. A szerdán lejátszott, Luton elleni bajnokin (4–1) az uruguayi csatár és a másfél hónapos kihagyása után Londonban visszatérő, azt követően azonban izomfáradtságra és -fájdalomra panaszkodó Szalah sem állt Klopp rendelkezésére. 

„Alisson és Trent visszatérésére még picit hosszabb ideig kell várnunk. A válogatottszünet után valószínű. Diogóé picit még később. Curtis lehet talán az első, aki a nemzetközi meccsek környékén újra bevethető lesz közülük” – tette hozzá Lijnders.

Szintén huzamosabb ideje hiányzik a védelemből Joel Matip, a középpályáról – egy ötperces, Arsenal elleni „kameót” leszámítva – Thiago Alcantara és Stefan Bajcetic, valamint az ősszel a Ligakupában és az Európa-ligában már rendre csapatba állított szélső támadó, Ben Doak is.

Idehaza elsők között írtuk meg, hogy az Arsenal elleni (1–3 liverpooli szempontból) február 4-ei mérkőzést megelőző hírekben szereplő „néhány napos kihagyásnál” hosszabb pauza várhat másodjára is Szoboszlaira: rossz esetben februárban már nem látjuk a pályán. A játékos januárban közel négy hétig volt harcképtelen combhajlító-problémák miatt, két meccsig tartó visszatérése után pedig ismét combfájdalmakról számolt be a szakmai stábnak.

Annak érdekében, hogy a válogatott középpályás felépülése a lehető legrövidebb legyen, még idehaza is járt: Telkiben, a nemzeti csapat központjában az osztrák specialista, Franz Leberbauer vizsgálta meg. Ám pontos prognózist ő sem tudott adni. Később Klopp arról beszélt, a különböző vizsgálati eredmények alapján annyi volt egyértelmű, hogy nem kerülhet egy darabig vissza a keretbe. Pontos céldátumot azonban a nagy nyilvánosság előtt nem határozott meg. Többször is úgy fogalmazott: a magyar középpályás versenyt fut az idővel, hogy a Chelsea elleni döntőben pályára léphessen, ám ahogy közeledtünk a meccshez, úgy tett egyre pesszimistább megjegyzéseket.

A március 18-án kezdődő kéthetes válogatottszünetig minden héten szerda–szombat ritmusban rendezik a Liverpool meccseit, az együttes így egy hónap alatt kilenc találkozón lép pályára. Köztük – a Ligakupa-finálé mellett – az FA-kupa és az Európa-liga nyolcaddöntőjével, valamint a március 10-ei, Manchester City elleni bajnoki aranycsatával.

A Chelsea elleni kupadöntő – magyar idő szerint – vasárnap 16 órakor kezdődik.

Bíznunk kell a kerettagokban! Bízunk a kerettagokban, hogy képesek leszünk együtt megugrani ezt a kihívást is

– tekintett előre optimistán Lijnders.

A sorozat rekordbajnoka a Liverpool, eddig kilenc elsőséget gyűjtött, további négy finálét vesztett el. A Chelsea ötször nyert, és ugyancsak négyszer fordult elő, hogy mindössze az ezüstéremmel kellett beérniük a csapat játékosainak és szurkolóinak. 

LABDARÚGÁS
ANGOL LIGAKUPA
Vasárnap 16.00: Chelsea FC – Liverpool FC

(Borítókép: Nick Taylor/Liverpool FC/Liverpool FC via Getty Images)

Rovatok