Index Vakbarát Hírportál

Idegtudósok segítették a Liverpool heti felkészülését a Ligakupa-sikerért

2024. február 24., szombat 00:00

A Liverpool FC idegtudósokkal dolgozik együtt, hogy a kerettagokat a lehető legjobb mentális állapotba segítsék a vasárnap délutáni, Chelsea FC elleni angol Ligakupa-döntőre – számolt be a The Athletic.

James Pearce beszámolója szerint a Liverpool keretének tagjai a héten német idegtudósokkal dolgoztak együtt, egy újabb tizenegyespárbaj lehetőségére készülve. Dr. Niklas Hausler és Patrick Hantschke, a potsdami Neuro11 társalapítói vették kezelésbe a játékosokat: elektródákkal rögzítve az agyi aktivitásukat, és az adatok alapján segítve őket az optimális mentális állapot megteremtésében – olvasható a cikkben.

A szakemberek tudását már korábban is igénybe vette a liverpooli stáb, 2021 nyarán dolgoztak együtt, Jürgen Klopp menedzser pedig nagy szerepet tulajdonított nekik abban, hogy végül a 2022-es Ligakupa- és FA-kupa-döntőt is behúzta a csapata tizenegyespárbaj után. A két szétlövés alatt összesen 18 kísérletet kellett elvégezniük a vörösök játékosainak, tizenhetet belőttek – csak Sadio Mané hibázott egyet.

A Neuro11 stábja a Wembleybe is elkíséri a csapatot, ráadásul idén is alkalmazták már őket egyszer: a januári, Fulham elleni Ligakupa-elődöntő-visszavágó előtt dolgoztak ugyancsak a kerettel.

Pearce cikke szerint eleinte Hausler célzottan a pontrúgás-specialistákkal, például Trent Alexander-Arnolddal és Mohamed Szalah-val dolgozott együtt, ám az eredményeket látva a stáb úgy döntött, a teljes keretre érdemes kiterjeszteni a kezeléseket.

Nagy bakot nem lőttek vele, ugyanis a mostani döntőben utóbbi játéka erősen kérdéses, előbbié pedig kizárt a másodedző, Pep Lijnders legutóbbi bejelentése szerint

Szoboszlai kerettagsága az utolsó pillanatban dőlhet el

Klopp segítője pénteken arról beszélt, Szalah, Darwin Núnez és a negyedik hete maródi Szoboszlai Dominik keretbe jelöléséről is az utolsó pillanatban hozhat döntést a szakmai stáb. Előbbi kettő pénteken kezdte újra a labdás edzéseket, a magyar válogatott középpályásról hasonló hír azonban még nem érkezett. 

Idehaza elsők között írtuk meg, hogy az Arsenal elleni (1–3 liverpooli szempontból) február 4-ei mérkőzést megelőző hírekben szereplő „néhány napos kihagyásnál” hosszabb pauza várhat másodjára is Szoboszlaira: rossz esetben februárban már nem látjuk a pályán. A játékos januárban közel négy hétig volt harcképtelen combhajlító-problémák miatt, két meccsig tartó visszatérése után pedig ismét combfájdalmakról számolt be a szakmai stábnak.

Annak érdekében, hogy a válogatott középpályás felépülése a lehető legrövidebb legyen, még idehaza is járt: Telkiben, a nemzeti csapat központjában az osztrák specialista, Franz Leberbauer vizsgálta meg. Ám pontos prognózist ő sem tudott adni. Később Klopp arról beszélt, a különböző vizsgálati eredmények alapján annyi volt egyértelmű, hogy nem kerülhet egy darabig vissza a keretbe. Pontos céldátumot azonban a nagy nyilvánosság előtt nem határozott meg. Többször is úgy fogalmazott: a magyar középpályás versenyt fut az idővel, hogy a Chelsea elleni döntőben pályára léphessen, ám ahogy közeledtünk a meccshez, úgy tett egyre pesszimistább megjegyzéseket.

A Pool csaknem egy kezdőre való játékost nélkülözött a szerdán lejátszott, Luton Town elleni (4–1) bajnokin. A meccsről Alexander-Arnold, Núnez, Szalah és Szoboszlai mellett a kezdőkapus, Alisson Becker, a szezonban már 14 gólnál járó Diogo Jota, az elmúlt hónapokban alapemberré vált Curtis Jones, a huzamosabb ideje maródi Joel Matip, Thiago Alcantara és Stefan Bajcetic is hiányzott. 

Az elképesztő sérüléshullám rosszabbkor talán nem is jöhetett volna a vörösöknek: a március 18-án kezdődő kéthetes válogatottszünetig minden héten szerda–szombat ritmusban rendezik a Liverpool meccseit, az együttes így egy hónap alatt kilenc találkozón lép pályára. Köztük – a Ligakupa-finálé mellett – az FA-kupa és az Európa-liga nyolcaddöntőjével, valamint a március 10-ei, Manchester City elleni bajnoki aranycsatával.

Klopp csapata 60 megszerzett pontjával ezzel együtt is vezeti a tabellát a Manchester City és az Arsenal előtt. Igaz, 56, illetve 55 pontos üldözője is egy-egy meccsel kevesebbet játszott eddig az idényben.

Ami a vasárnapi kupadöntőt illeti, a  Ligakupa rekordgyőztese a Liverpool, eddig kilenc elsőséget gyűjtött, további négy finálét vesztett el. A Chelsea ötször nyert, és ugyancsak négyszer fordult elő, hogy mindössze az ezüstéremmel kellett beérniük a csapat játékosainak és szurkolóinak. 

LABDARÚGÁS
ANGOL LIGAKUPA
Vasárnap 16.00:  Chelsea FC–Liverpool FC

(Borítókép: Jürgen Klopp edzés közben Kirkbyben. Fotó: Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images)

Rovatok