Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai Dominik kimaradt a Liverpool Ligakupa-döntős keretéből

2024. február 25., vasárnap 15:01

Hiába a liverpooli pályaedző, Pep Lijnders reménykeltő nyilatkozata pénteken, Szoboszlai Dominik végül nem került be csapata keretébe az angol Ligakupa-döntőre. A labdarúgó lassan egy hónapja, január 31-e óta nem léphetett pályára tétmérkőzésen.

A Ligakupa-döntőig vezető úton főszereplő volt, a fináléban azonban nem lehet ott Szoboszlai Dominik, a Liverpool magyar válogatott középpályása.

A brit szokásoknak megfelelően egy órával a Liverpool–Chelsea-összecsapás előtt megérkeztek a hivatalos kezdőcsapatok: Szoboszlai neve pedig nincs ott a listán. Ugyan Pep Lijnders, a vörösök pályaedzője pénteken még arról beszélt, él a remény, hogy a 23 éves magyar középpályás is bevethető legyen a meccsen, erre végül nem kerül sor.

Mohamed Szalah és Darwin Núnez ugyancsak kimaradt.

A labda 16 órakor indul útjára a telt házas Wembley-ben, ahol a Liverpool a 10., a Chelsea a hatodik Ligakupa-aranyáért száll harcba. 

„Sokat veszekedtem az orvosokkal” – így nyilatkozott Szoboszlai az elmúlt hetek nyűgjeiről a találkozót idehaza közvetítő Match4 helyszíni stábjának, hozzátéve, szíve szerint már pályán lenne, még akkor is, ha ezzel a szokásosnál valamivel nagyobb kockázatot vállalt volna.

Februárban még nem léphetett pályára

Február elején derült égből villámcsapásként jött a hír – mindössze két mérkőzéssel a visszatérése után –, ismét gondok adódtak a magyar játékos combhajlítójával, így az Arsenal elleni csúcsrangadón nem lesz bevethető. Az  első információk még arról szóltak, csupán néhány nap pluszpihenőre lesz szüksége a januárban már három és fél-négy hetet ugyancsak kihagyó középpályásnak. Az azonban kicsit sem volt pozitív előjel, hogy Szoboszlai a klubja engedélyével hazautazott Magyarországra, hogy itthon, a magyar labdarúgó-válogatott központjában nézesse meg magát egy osztrák specialistával. Bár a Franz Leberbauer által végzett vizsgálatokról túl sok részlet nem került napvilágra, idehaza elsőként jeleztük, hogy újabb három-négy hetes kényszerpihenő vár a labdarúgóra. Ez az idő mostanra nagyjából letelt: Szoboszlai január 31-én épp a Chelsea elleni bajnokin szerepelhetett utoljára a Liverpoolban, azon a találkozón gólt is szerzett.

Jürgen Klopp az elmúlt hetekben nem győzte hangsúlyozni, mennyire óvatosan akarják kezelni Szoboszlai kiújult sérülését, lehetőség szerint minimális kockázatot sem vállalva vele. A futballista ugyancsak úgy állt a kérdéshez, ezúttal inkább maradjon ki egy-két meccsel több, de valóban sikerüljön kihevernie a gondot. Úgy tudjuk, ezzel együtt is végig optimista volt, remélve, hogy legalább a kispadon ott lehet a Chelsea ellen. 

A Liverpoolt az elmúlt hetekben elképesztő sérüléshullám sújtotta, a csapatkapitány-helyettes Trent Alexander-Arnold térd-, a kezdőkapus – bár a Ligakupában a döntőig vezető úton pihentetett – Alisson Becker combhajlító-sérülés miatt esett ki a hónap közepén. A múlt hétvégi, Brentforddal szembeni találkozón (4–1) aztán súlyosnak tűnő szalagsérülést szenvedett Diogo Jota, többhetes kihagyással fenyegető rúgást kapott a bokájára Curtis Jones, és kisebb izomprobléma miatt Núnezt is le kellett hozni a félidőben. A szerdán lejátszott, Luton elleni bajnokin (4–1) az uruguayi csatár és a másfél hónapos kihagyása után Londonban visszatérő, azt követően azonban izomfáradtságra és -fájdalomra panaszkodó Szalah sem állt Klopp rendelkezésére. 

Szintén huzamosabb ideje hiányzik a védelemből Joel Matip, a középpályáról – egy ötperces, Arsenal elleni „kameót” leszámítva – Thiago Alcantara és Stefan Bajcetic, valamint az ősszel a Ligakupában és az Európa-ligában már rendre csapatba állított szélső támadó, Ben Doak is.

Azaz nyolc-tíz hiányzó mellett kellett a liverpooli stábnak a lehető legjobban felkészíteni a csapatot a Wembley-ben játszandó ütközetre. 

A Ligakupa rekordbajnoka, a Liverpool eddig kilenc elsőséget gyűjtött, további négy döntőt vesztett el. A Chelsea ötször nyert, és ugyancsak négyszer fordult elő, hogy az ezüstéremmel kellett beérniük a csapat játékosainak. A két együttes legutóbb 2022-ben csapott össze a kupasorozat fináléjában, akkor gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel kerekedett felül Klopp gárdája a londoniakon. 

LABDARÚGÁS
ANGOL LIGAKUPA
Vasárnap 16.00: Chelsea FC–Liverpool FC

(Borítókép: Szoboszlai Dominik 2023. december 23-án. Fotó: Peter Byrne / PA Images / Getty Images)

Rovatok