Index Vakbarát Hírportál

„Sokat veszekedtem az orvosokkal” – Szoboszlai az elmúlt hetek nyűgjeiről

2024. február 25., vasárnap 15:26 | aznap frissítve

Kész lett volna kockázatot vállalni egy újabb sérüléssel, csak engedjék a Chelsea elleni Ligakupa-döntőben futballozni, jelentette ki a Liverpool középpályása, Szoboszlai Dominik. A 23 esztendős futballista a találkozót megelőzően adott interjút a finálét idehaza közvetítő Match4 televízió stábjának, ebben többek között a Jürgen Klopp-pal való viszonyát, a menedzser nyári távozásával kapcsolatos érzéseit és a profi futballisták életével együtt járó magányt is érintette.

Az elmúlt hetek legfőbb kérdése eldőlt, Szoboszlai Dominik nem került olyan állapotba, hogy klubja orvosi stábja engedélyt adott volna neki arra, liverpooli pályafutása első kupadöntőjében aktív szerepet vállalhasson. 

Én játszanék, meg is mondtam nekik, az a tervem, mihamarabb visszatérjek fájdalommentesen, de vállalva a rizikót, ami benne van. Vállalom a kicsit nagyobb rizikót is, hogy játszhassak a döntőben, mégiscsak az első lenne Liverpoolban. De inkább óvatosak voltak, és én is a jövőbe nézek: inkább játszom még húsz meccset, mint most visszasérüljek

– mondta a Liverpool középpályása a Match4 tv-csatorna Liverpoolban tartózkodó stábjának a Chelsea-vel szembeni Ligakupa-döntő hetében. 

A játékos combhajlító-sérülése január végén, épp egy Chelsea elleni bajnokit követően újult ki, emiatt pedig februárban még egyszer sem lépett pályára. Erre legkorábban három nap múlva, a Southampton elleni FA-kupa-nyolcaddöntőben lesz lehetősége, bár liverpooli források szerint eggyel még valószínűbb, hogy csak a Nottingham elleni, március 2-ára kiírt bajnokin lesz Jürgen Klopp meccskeretében.

Nem viselem jól, utálok nem játszani. Sokat veszekedtem az orvosokkal. Azt érzem, tudnék játszani, a diagnózis viszont nem ezt mutatja. Elhiszem, hogy jobban tudják, de az érzés mégis ez. Klopp rendszeresen érdeklődik, kérdezte, hogy vagyok, mikor nem is találkozunk, mert a csapattól eltérően járok esetleg edzeni

– mondta arról, miként élte meg az elmúlt heteket.

Mesélt arról is, odahaza több előnyét tapasztalja annak, hogy ki. Liverpoolban és Manchesterben inkább elszigetelt életet él, vásárolni sem tud csak úgy elmenni. 

„Egyszer jártam Liverpoolban, nagy hiba volt, hiába a kapucni, mozdulni sem volt esélyem. Megnéztem anno vagy 20 házat Liverpoolban, Manchesterben és a két város között. Egyik sem volt szimpatikus. Liverpoolban nem lett volna jó, várnak a lámpánál, mert tudják, a környéken lakunk, az furcsa élmény” – mondta arról, hogy még nem igazán ismerte meg klubcsapata városát, mert nincs reális esélye arra, hogy felfedezhesse, illetve arról, miért döntött úgy, hogy Manchesterbe költözik.

A 23 esztendős középpályás a beszélgetésben kifejtette, van, hogy magányosnak érzi magát.

„Aki azt mondja, hogy profi futballistaként nem magányos, az hazudik. Vannak napok, hogy nincs mit csinálnod, nem olyan életmód ez, mint az átlagembereké, hogy bármikor leugrasz moziba, vagy ilyesmi. Ha van is rá opciód, nagy szervezéssel jár. Például mikor ideigazoltam, nem engedték, hogy Liverpool belvárosában lakjunk, mert ott semmi nyugtunk nem lenne. Mint amit látsz az amerikai celebekről, akik előbb-utóbb kiakadnak, hogy helló, ez mégiscsak a saját házam, szeretnék nyugalmat.”

Elmesélte, ritkán járnak össze a csapattársakkal, többségüknek családja van, Virgil van Dijknak például négy gyereke is van, így nem könnyű közös programokat szervezni az edzéseken és meccseken kívül.

Valószínűleg Trentet hívnám (Alexander Arnold) – mondta arra a felvetésre, ha bajba kerülne, kit hívhatna a kerettagok közül. – Vele vagyok a legjobb viszonyban, talán őt hívnám, ha nem hívhatok mást a csapat személyzetéből.

„Az első hazai meccsen éreztem azt, hogy befogadtak. A Chelsea után a Kerkez Milosék elleni, Bournemouth elleni bajnoki volt az, amikor azt éreztem, látták, két egymást követő ilyen teljesítmény nem lehet véletlen. Ott volt az első olyan pont, mikor azt éreztem, oké, megjöttem” – tette hozzá.

Arról is beszélt, nincs egyetlen vezérbika az öltözőben, a régebbi játékosok közül Alisson, Szalah, Van Dijk, Robertson vagy épp Alexander-Arnold szava is fajsúlyos.

Kijelentette, szeretné kiharcolni, hogy idővel legyen esélye büntetőket rúgni a csapatban, ahogy Alexander-Arnolddal elérte azt, hogy felváltva lőhessék a szabadrúgásokat.

„Kloppnál nincsenek kivételek, mindenkivel ugyanúgy viselkedik, az irodája ajtaja nyitva van. Én még nem mentem be hozzá magamtól, de volt, hogy meccsek előtt behívott, elmondta, hogyan készüljek. Képes megtalálni a hangot velünk, tudja, nem vagyunk robotok” – mondta arról, hogy mi Jürgen Klopp vezetőedző varázsa. Hozzátette, a keretből tényleg nem tudta senki, hogy ez lesz a mester utolsó szezonja Liverpoolban, míg a német néhány hete úgy nem döntött bejelenti a sajtónak.

„Senki nem tudta, sem Van Dijk, sem Szalah, senki – mesélte arról, hogy a csapat miként tudta meg, Klopp mester távozik az idény végén: – Azt hittem, az idősebbek tudták, de ők sem. Bejött az öltözőbe, mondta, hogy meeting lesz. A többiek pedig azt, hogy ilyen még nem volt: vagy hosszabbít, vagy megy.”

Nem volt jó érzés. Persze, ha úgy hívott volna a Liverpool, hogy nem ő az edző, akkor is jövök. De ő komoly pusht jelentett. Az egyik legjobb edző a világon, aki mindent elért. Gondoltam, hogy jó lesz együtt dolgozni, kár, hogy most ez véget ér.

Hozzátette, nem aggódik azon, hogy ki jön Klopp után, inkább a szép búcsúra igyekszik koncentrálni.

„Legfőképpen rajtam múlik, meg tudom-e tartani a helyem a csapatban. Szezon végén oké, vége ennek az útnak, a Klopp-pal közös munkának, jó lenne ezt egy címmel megköszönni.”

Arról is beszélt, úgy érzi, csapaton belül nem is kérdés, melyik trófeával lennének a legboldogabbak a szezon végén, ha csak egy kerülhet a csapat vitrinjébe.

Nekem a Premier League lenne a legfontosabb. Beszélgetek a többiekkel, FA-kupa, Európa-liga, de mindenki ezt mondja: Premier League.

„Majd az utolsó meccsnap előtt elgondolkodom azon, hogy hú, 90 perc választ el attól, hogy Premier League-győztes magyar játékos legyek. Addig nem. Addig még nagyon sok minden fordulhat. Van 11-12 meccsünk, nem lehetetlen megnyerni, de bármi történhet. Nyerni akarunk, és akkor nem lehet gond” – tekintett előre.

Elárulta, akkor is Liverpoolba szerződött volna, ha biztosan tudja, csak ez az egy idény jut neki Klopp-pal a csapatnál.

Szoboszlai a Klopp iránti tiszteletéről tavaly az Indexnek is mesélt, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányával készült podcastünket ide kattintva lehet elérni! 

A Chelsea elleni Ligakupa-döntő – magyar idő szerint – 16 órakor veszi kezdetét a Wembley-ben.

LABDARÚGÁS
ANGOL LIGAKUPA
Vasárnap 16.00: Chelsea FC–Liverpool FC

(Borítókép: Matt McNulty/Getty Images)

Rovatok