Index Vakbarát Hírportál

Az orosz–ukrán háború felszínre hozott valamit, amihez fogható kevés van a világon

2024. március 3., vasárnap 20:03

2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, keleti szomszédunkban egyik pillanatról a másikra állt a feje tetejére minden. Az emberek életébe beköltözött az állandó félelem és pánik, sokan külföldre menekültek, ezzel rengeteg háztartásban lett oda a nehezen felépített családi egzisztencia. Az ország egyik legismertebb futballklubja, a Sahtar Doneck is nagy nehézségeken ment keresztül, pedig az egyesület életét már azt megelőzően is behatárolta a politika és a háború. A klub vezérigazgatója, Szerhij Palkin a saját bőrén tapasztalta meg a borzalmak következményeit, de mint mondta, a sport még a legelkeserítőbb órákban is olyan rendkívül nagy közösségteremtő erővel bírt, ami párját ritkítja a világon.

Palkin a háború kirobbanása után igyekezett gyorsan biztonságba juttatni a családját, közben pedig arról is gondoskodott, hogy a Sahtar ne tűnjön el az európai futballtérképről. A sportvezető Londonban ült le beszélgetni a CNN újságírójával, akinek szomorú dolgokat mesélt.

Az egykori könyvelő azt mondta, a futball hirtelen szorult a háttérbe, mert a túlélés lett a prioritás Ukrajnában. Megemlítette azt is, hogy míg a családtagjai az invázió korai szakaszában külföldön kerestek menedéket, addig ő az oroszok által ostromlott Kijevben húzta meg magát, és addig nem hagyta el a fővárost, amíg nem vált biztossá, hogy a Sahtar futballistái épp bőrrel elhagyták az országot.

A sport visszatérése új életet lehelt az ukránokba

A klubalkalmazottak közül ez sajnos nem mindenkinek sikerült. Palkin elmondása szerint közülük hatan haltak meg a fegyveres konfliktus kezdete óta.

Az életem teljesen megváltozott, a válságkezelés tölti ki a mindennapjaimat. Ezzel foglalkozom most is. Minden területen nagy a krízis Ukrajnában

– jegyezte meg Palkin, aki 2004-ben lett a Sahtar vezérigazgatója. Irányításával a klub rendszeres résztvevője lett a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek, és az ukrán bajnokságot is dominálta.

A mindennapi nehézségek ellenére 2022 végén a labdarúgás visszatért Ukrajnába, amikor az országban újraindult az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság – szurkolók nélkül, a csapatok zárt kapuk mögött csaptak össze a pontokért. Bár tisztában voltak a kockázatokkal (néhány mérkőzés félbe is szakadt a légvédelmi szirénák bekapcsolása miatt), a politikai elit fontosnak tartotta, hogy újrainduljon a bajnokság, hogy valami elterelje az emberek figyelmét a háborúról.

Számításaik bejöttek, a futball és annak közösségteremtő ereje lett a remény szimbóluma Ukrajnában a konfliktus okozta lelki fájdalmak közepette.

Ezt felismerve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök engedélyezte, hogy az ukrán csapatok beutazzák Európát, hogy az országot képviseljék a különböző sporteseményeken.

Palkin szerint minden, amit a Sahtar – amely Németországban (Hamburg) játssza a hazai tétmeccseit – tett és tesz, a háború megnyerésére irányul: a jótékonysági mérkőzések is ezt a célt szolgálják részben, a befolyó pénzek bizonyos hányadát az ukrán hadsereg megerősítésére fordítják.

Az ukrán klub – ahol most a Ferencváros korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov viseli a 11-es mezszámot, valamint a keret tagja a hozzá hasonlóan ukrán válogatott Ivan Petrjak, a népligetiek és a fehérváriak volt szélsője – időnként még most is képes meglepetést okozni a legnagyobbak között, tavaly novemberben például 1–0-ra legyőzte az FC Barcelonát a Bajnokok Ligája csoportkörében.

Távol az otthontól

A Sahtarnak nem újdonság a sok utazás, hiszen már hosszú évek óta vándoréletet él. 2014-ben, a Krím félsziget és Szevasztopol jogellenesnek tartott orosz annektálása közepette el kellett hagynia eredeti otthonát a Donbasz régióban.

Mivel Ukrajnából nem lehet ki- és berepülni, a csapat játékosai és edzői gyakran napokat buszoznak, hogy eljussanak a mérkőzések helyszínére.

Palkin szerint emiatt a Sahtar gyakran hátrányból indul a mérkőzéseken. „Hogyan lehet elvárni egy játékostól, hogy a legmagasabb szinten futballozzon, ha két napot egy buszon ülve töltött?” – tette fel a költői kérdést.

Számunkra nagyon nehéz száz százalékban a játékra koncentrálni, mert mindig arra gondolsz, hogy mi történik otthon a szüleiddel, a családoddal. Nem élünk normális életet

– hangsúlyozta a sportvezető.

A FIFA lett az új közellenség

A futballvilág nagyrészt kiállt Ukrajna mellett, Palkin azonban kritikusan nyilatkozott a világ labdarúgását irányító nemzetközi szövetségről (FIFA), amely szerinte megfeledkezett klubjáról.

Palkin leginkább azért haragudott meg a szervezetre, mert az lehetővé tette a nemzetközi játékosok és edzők számára, hogy felfüggesszék az ukrán és orosz klubokkal kötött szerződéseiket.

Palkin szerint ez nagy érvágás volt nekik, mert a Sahtar üzletpolitikája arra épült, hogy az olcsón megszerzett fiatal játékosokat nagy haszonnal értékesítették.

A Manchester City korábbi középpályása, Fernandinho tökéletes példa erre. A brazil futballista 2005-ben hazájából, az Atlético Paranaensétől igazolt Ukrajnába 8 millió euróért, majd 2013-ban mintegy 40 millió euró ellenében állt tovább az angol sztárcsapathoz.

De sok olyan játékos, akibe a klub a háború előtt befektetett, a döntés következtében ingyen távozott a Sahtartól.

Palkin úgy érzi, hogy egyes klubok kihasználják a helyzetet azzal, hogy a Sahtar által felfedezett játékosokat ingyen elhappolják, majd az eladásukból nagy pénzre tesznek szert. A vezérigazgató ezért a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fellebbezett, de az ügyet 2023 januárjában elutasították.

A klub ezután tavaly panaszt nyújtott be az Európai Bizottságához, amely jelenleg is vizsgálja a panaszt „a szokásos eljárásrend alapján”.

A futball a reménysugár a sötétségben

„Mi egy futballcsalád vagyunk, és ha a család egyik tagjának problémája van, a többieknek támogatniuk kell őt. A FIFA-val kialakult helyzet számomra nagyon furcsa és egyáltalán nem érthető” – panaszkodott Palkin, aki a Chelsea-t pozitív példaként hozta fel. Ezen nem is csodálkozhatunk, miután a londoni sztáregylet csillagászati összeget fizetett nekik Mihajlo Mudrikért.

Palkin azért azt elismerte, hogy a nagy bizonytalanság közepette sem lehetetlen játékosokat szerződtetni, leginkább a szülők szoktak aggodalmaskodni szerződéskötés előtt.

A Shahtar vezérigazgatója minden kihívás ellenére bízik abban, hogy klubja megerősödve kerül ki ebből a lélekőrlő időszakból.

Tanúja voltam annak, hogy a futball hogyan nyújthat átmeneti felüdülést a legsötétebb időkben, és hogy a jótékonysági mérkőzéseken összegyűjtött pénznek milyen kézzelfogható hatása lehet az életüket újjáépíteni igyekvő emberek életére. A futball hihetetlen hatással van a világra. Higgyék el, ez a befolyás bárkit képes megváltoztatni, és mi ezt átéljük és megértjük, mert érezzük és látjuk a reakciókat

– mondta Palkin összegzésként.

Rovatok