Index Vakbarát Hírportál

A Bayern München ledolgozta hátrányát, és erődemonstrációt tartott a Lazio ellen

2024. március 5., kedd 22:55

A labdarúgó-Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének kedd esti mérkőzésein a Bayern München ledolgozta az első mérkőzésen összeszedett hátrányát, magabiztosan legyőzte a Laziót 3–0-ra, így bejutott a legjobb nyolc mezőnyébe. Ugyanígy tett a Paris Saint-Germain is, amely a szempontjából idegenbeli mérkőzésen is legyőzte a Real Sociedadot, így kettős győzelemmel kvalifikált a negyeddöntőbe. Ez történt kedden.

Sorsdöntő mérkőzés várt a Bayern Münchenre azok után, hogy hátránya a német bajnokságban tetemes, míg a Német Kupából már régen kiesett, így a nemzetközi elitsorozat maradt Thomas Tuchel csapatának egyetlen mentsvára a szezont illetően. Nem ígérkezett viszont könnyű feladatnak a Lazio elleni visszavágó, mivel a nyolcaddöntő első mérkőzésén egygólos vereséget szenvedett Rómában a német csapat, így hazai pályán kellett kiharcolnia a továbbjutást olasz riválisa ellen. Azon a mérkőzésen, amely sajtóértesülések szerint akár az utolsó is lehetett Tuchelék számára. 

Ahogyan az várható volt, a Lazio saját térfelére rendezkedett be, és abszolút a kontrákra épített, így a Bayern München játékosainak már az első pillanattól fogva betömörülő védelemmel kellett szembenézniük.

A hatodik percben akadt először dolga Provedelnek, akkor Müller játszotta szélre a labdát Sanénak, aki egy csel után azonnal lőtt, de próbálkozását hárította a Lazio kapusa. Ugyanúgy, mint néhány perccel később Musiala távoli löketét, igaz a Bayern középpályásának lövésében sokkal több erő volt, a labdát a mezőnybe bokszolta Provedel – egyértelműen a bajorok akarata érvényesült. Ennek hatására a Lazio magasabbra tolta fel védelmét, megnehezítve ezzel riválisa támadásépítéseit. 

A 17. percben Kane lőtt centiméterekkel kapu mellé, majd néhány pillanattal később igazi tűzijáték alakult ki a Lazio kapuja előtt: Müller jó passzát Musiala lőtte az előtte álló védő lábába, majd a lepattanót Guerreiro tűzte kapura, de ez sem ért el Provedelig, újra közbeszólt az egyik védő. A Bayern München neve mellett az első 20 percben 10 kapura lövés állt, de ebből mindössze kettő találta el a célterületet.

Az első játékrész utolsó 10 percének elején bátran hozta fel a labdát a Lazio, bal szélen Mattia Zaccagni adta középre a labdát, amely megcsúszott az egyik védő fején, így lett tökéletes Immobilének, de az olasz válogatott támadó közelről nem találta el a kaput – hatalmas lehetőség maradt ki. Erre pedig nagyon hamar ráfizetett a Lazio. 

Guerreiro ugyan csúnyán eltörte lövését a tizenhatoson belül, de a labda éppen Kane fejére pattant, aki gyors mozdulattal, 8 méterről a kapuba továbbította azt, megszerezve csapatának a vezetést, egyúttal KIEGYENLÍTVE az összesített állást.

És ha egy üzlet beindul! Támadásban maradt a Bayern, Musiala kapott briliáns passzt a kapu előterében, majd kissé jobbról, a jobb alsó sarok irányába lőtt, de lövése végül az alapvonalon hagyta el a játékteret. Az első félidő utolsó pillanataiban a hazai csapat még egy sarokrúgással jöhetett, a védők kifejelték a labdát, a kipattanót Matthijs de Ligt rúgta vissza izomból a kapu előterébe, amelybe Müller tette bele a fejét, és bólintott a hálóba, 2–0. 

A Bayern szempontjából a lehető legjobbkor, a Lazio számára legrosszabbkor érkezett a szünet. A második félidőt már jóval nyugodtabban kezdte a német csapat, nem rohanta le ellenfelét, így a Laziónak több lehetősége volt a támadásépítésre. Az 51. percben Immobile irányába érkezett ígéretes labda a tizenhatoson belül, az olasz támadó viszont De Ligt szorításában nem jutott lövéshez, a labda helyett védőjét rúgta telibe, amelybe ráadásul megfájdult a térde. 

Ezek után újra a Bayern akarata érvényesült, amely nem csupán tartotta előnyét, hanem további gólokat akart szerezni. Ennek érdekében Guerreiro közeledve az utolsó fél órához veszélyesen lőtt kissé balról, a tizenhatoson kívülről, de labdája éppen elkerülte a jobb alsó sarkot. A bajorok viszont továbbra is nyomás alá helyezték az olaszok védelmét, türelmesen járatták a labdát, 

majd Sané betört a tizenhatoson belülre, lövését védte Provedel, de a kipattanó pont Kane elé pattant, aki 5 méterről könnyedén gurított a hálóba, 3–0. 

A harmadik Bayern-gól után minden lényegi kérdés eldőlt, így a bajorok sem törték túlságosan magukat. A Lazio többször is eljutott riválisa utolsó harmadába, de ott komolyabb gólszerzési lehetőséget nem alakított ki, egyszer sem találta el a mérkőzésen Manuel Neuer kapuját. 

A Bayern München az első mérkőzésen nyújtott halovány teljesítménye okozta csalódást kamatostul viszonozta szurkolóinak, hazai pályán végig uralta a mérkőzést, három gólt szerzett, így továbbjutása nem forgott veszélyben. 

A Paris Saint-Germain is a nyolc között

A játéknap másik mérkőzésén a Paris Saint-Germain jelentős előnnyel utazott Spanyolországba, mivel az első találkozón 2–0-ra győzte le a Real Sociedad csapatát. A franciák nem akartak esélyt adni arra, hogy a Sociedad játékosai bármikor azt érezzék, hogy esélyük van a továbbjutásra, így Mbappé már a 15. percben betalált. Ousmané Dembélé kiválóan látta meg, ahogyan kiugrik csapattársa, jó labdát küldött irányába, amelyet Mbappé lekezelt, majd a kapu jobb oldalába bombázott – őrületes erővel, 0–1.

Az első játékrész folytatásában Mbappénak volt lehetősége arra, hogy tovább növelje csapata előnyét – és góljainak számát – de Aleix Romero kapus ezúttal bravúrral védte a jobb alsó sarokba tartó lövést. A játékrész végén a hazaiak részéről is feljegyezhettünk egy lehetőséget, Takufsa Kubo lőtt távolról, és ugyan veszélyesen szállt a labda, végül elkerülte a célterületet.

A második félidőben újabb gólt szerzett Mbappé. Az 57. percben Kang-In lee labdája jutott át a védőkön és került Mbappé elé, aki gyorsan reagált a helyzetre, és közelről lőtt a bal alsó sarokba, 0–2. A hátralévő időben a Sociedad szépített az eredményen, Mikel Merino góljával összesítésben három gólra zárkózott, de a két mérkőzés alapján nem volt esélye a párharcban, így a PSG magabiztosan jutott a negyeddöntő mezőnyébe – kettős győzelemmel. 

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján újabb két negyeddöntős csapat kilétére derül fény. A legutóbb elődöntős Real Madrid egygólos előnyből, hazai pályán várja az RB Leipzig elleni visszavágót, míg a címvédő Manchester City szintén kényelmes helyzetben léphet pályára a Köbenhavn ellen. 

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó

gólszerzők: Kane (38., 66.), Müller (45+2.),

gólszerzők: Mbappé (15., 57.), ill. Merino (89.)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok