Index Vakbarát Hírportál

Kérdéses, valaha lábra tud-e állni a Valencia horror sérülést szenvedő futballistája

2024. március 5., kedd 10:57

Mouctar Diakhaby, a spanyol élvonalbeli Valencia labdarúgója múlt hétvégén, a Real Madrid elleni bajnoki mérkőzésen szenvedett horror sérülést, amely után kérdéses, hogy képes lesz-e valaha újra futballozni. A spanyol sajtónak nyilatkozó orvosok szerint ez a legrosszabb sérülés, amelyet labdarúgó elszenvedhet.

Hosszú percekig ordított a fájdalomtól Mouctar Diakhaby, miután a Real Madrid középpályása, Aurélien Tchoumanéni rendkívül szerencsétlen módon teljes testsúlyával a térdére zuhant. A 27 éves futballistát hatalmas fájdalmak közepette, hordágyon vitték le a pályáról, miközben játékostársai fejüket fogták, lefagytak az esettől. A mérkőzés után arról szóltak a hírek, hogy a térdficamot szenvedő Diakhaby legalább egy évig nem futballozhat. 

A Marca ezt követően több szakorvost is megszólaltatott a témában, a vélemények pedig a korábbinál nyomasztóbb forgatókönyvet vázoltak fel. Dr. Enrique Gastaldi, a valenciai kórház traumatológiáján dolgozó sebész szerint Diakhaby esete nagyon ritka sérülés, egyben a legsúlyosabb, amelyet egy futballista elszenvedhet a térdében. 

 Amikor a térd kificamodik, a csont kifordul a helyéről. Mindez a szalagok szakadásával jár, beleértve az elülső, hátulsó, oldalsó és külső keresztszalagokat is. Amikor a csont kijön a helyéről, elszakítja ezeket a szalagokat, ez pedig további szövődményekkel járhat. Egy ilyen típusú sérülésnél a kérdés mindig az, hogy a páciens képes lesz-e arra, hogy újra járjon. Az ilyen helyzetekben nem lehet felépülési határidőről beszélni

– mondta a szakorvos. Hasonló véleményen volt Juan José López Martínez, a világranglista második helyezett Carlos Alcaraz teniszező orvosa, aki elmondta, sajnos az is könnyen előfordulhat, hogy Diakhaby többé nem fog tudni futballozni. Ennek oka, hogy a térdficam a porcban is kárt okoz, amely – ellentétben a csont- és izomszövetekkel – nem regenerálódik.

A Valencia–Real Madrid-mérkőzés Diakhaby borzasztó sérülésén túl Jesús Gil Manzano játékvezető botrányos tevékenysége miatt is emlékezetes marad, mivel a spanyol bíró Jude Bellingham győztes gólja előtt két másodperccel fújta le a találkozót. A Real Madrid hivatalos közleményében példátlan játékvezetői döntésnek nevezte az esetet, míg a spanyol játékvezetők technikai bizottsága sem értette, miért fújta le Gil Manzano támadás közben a mérkőzést.

A közelmúltban több horror sérülést látott a futball világa

Sajnos nem Diakhaby esete az egyetlen az utóbbi hónapokban, több rendkívül súlyos sérülést szenvedtek labdarúgók a futballpályán. Tavaly augusztusban Brazíliában, a Fluminense–Argentinos Juniros-mérkőzésen Marcelo szerencsétlenül taposta meg az argentin Luciano Sánchezt, akinek térde ennek következtében ijesztő szögben hajlott el.

A klub orvosi csapatának vezetője kijelentette: 23 év alatt, amióta orvosként dolgozik, még soha nem látott ehhez hasonló sérülést. Hozzátette, a sípcsont és a szárkapocscsont szinte teljesen elvált. A sérült játékosnak akkori hírek szerint legalább 10-12 hónapot vesz igénybe a felépülése.

(Borítókép:  Mouctar Diakhaby [Valencia CF] hordágyon hagyja el a pályát, miután megsérült a Valencia CF és a Real Madrid CF közötti LaLiga EA Sports-mérkőzésen az Estadio Mestallában 2024. március 2-án, Valenciában, Spanyolországban. Fotó: Alex Caparros / Getty Images)

Rovatok