Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt egy fontos kérdés Dárdai Márton válogatottbeli jövőjéről

2024. március 6., szerda 09:28

Szalai Attila helyét Dárdai Márton veheti át a magyar labdarúgó-válogatott védelmének bal oldalán, a csapatkapitány helyettes kerettagsága azonban nincs veszélyben – erről is beszélt Marco Rossi szövetségi kapitány száz nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt a Nemzeti Sportnak.

A magyar labdarúgó-válogatott március 22-én Törökországgal, négy nappal később Koszóvóval csap össze a Puskás Arénában, ezzel megkezdi a közvetlen felkészülést a nyári Európa-bajnokságra. A kerethirdetés a nyakunkon, ezzel kapcsolatban pedig a szövetségi kapitány elárulta, nagy meglepetéseket nem tervez a csapatban. Miként az hetek óta köztudott, az utánpótlás-korosztályokban még a német színeket képviselő Dárdai Márton lehet majd az együttes újonca – ő azonban akár rögvest a kezdőben is találhatja majd magát. Legalábbis erre következtetni a Mister szavaiból.

Belső védőként – felelte Rossi a kérdésre, melyik poszton számol a klubcsapatában, édesapja, Dárdai Pál vezetőedző irányítása alatt a védelem és a középpálya tengelyében is gyakran bevetett labdarúgóról. – Kétségtelenül sokoldalú játékos, több poszton bevethető, de az elmúlt hetekben sokat beszélgettünk, és egyértelművé vált számomra, a hátvédsor közepén érzi a legjobban magát, ott mozog a legotthonosabban. Aztán előfordulhat olyan szituáció, amikor a középpályán kell vele számolnom, de nálam alapvetően belső védő lesz.

Dárdai ballábas, így a keretben egyértelműen a csapatkapitány-helyettes, az utóbbi időben klubcsapatában – ősszel a Hoffenheimben, most tavasszal pedig a Freiburgban is – többnyire csak a kispadot koptató Szalai Attila riválisa lehet a kezdőbe kerülésért.

Noha az alapcsapatban elfoglalt helye a Hertha-bekk érkezésével megkérdőjeleződhet, a kerettagsága egyelőre nincs veszélyben.

Valóban gond, hogy Szalai Attila továbbra sem játszik a Freiburgban. Amilyen sok mérkőzés volt a lábában a törökországi időszakában, olyan kevés van most a Bundesligában. De jó helyen van, topjátékosokkal tréningezhet együtt, sokszor ez is többet ér, mintha valaki alacsonyabb színvonalú bajnokságban futballozna. Ballábas belső védőként itt lesz Dárdai Márton vagy éppen Szalai Gábor is, de kettőjüknek együtt sincs még egyetlen válogatott mérkőzés sem a lábukban, míg Szalai Attilának már több mint negyven. És azt is figyelembe kell vennem, hogy amikor számítottam rá, többnyire jó teljesítményt nyújtott. Jelen állás szerint itt a helye közöttünk

fogalmazott a szövetségi kapitány a 26 éves játékossal kapcsolatban.

Rossi a keretet érintő további kérdésekre felelve elárulta...

Elárulta, nem érzi sok időnek az Eb-ig hátralévő 100 napot, ugyanakkor nagyon várja, hogy ismét együtt lássa a kerettagokat. Megjegyezte, jelen állás szerint nem hiszi, hogy az Európa-bajnokságon – vélhetően Dárdai kivételével – olyanok is keretbe kerülhetnének, akik eddig nem voltak tagjai a csapatnak.

Hogy őszinte legyek, megpróbálok a napi munkámra összpontosítani. Van teendő, minél szorosabb kapcsolatot ápolni a kerettagokkal, a távolból is motiválni őket, apró célokat kitűzni eléjük, érdeklődni a formájukról, miként érzik magukat a bőrükben. Figyeljük a futballistákat, tanulmányozzuk az új lehetőségeket, és természetes az is, hogy az Európa-bajnokság közeledtével emelkedik az adrenalinszint. De ha száz nappal az Eb előtt már azon agyalnék, mi lesz a Svájc elleni nyitómeccsünkön, a találkozó időpontjára teljesen besokallnék

– jelentette ki Marco Rossi a Nemzeti Sport hasábjain. 

LABDARÚGÁS
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Március 22., 20.45: Magyarország−Törökország
Március 26., 19.00: Magyarország−Koszovó

(Borítókép: Marvin Ibo Guengoer – GES Sportfoto / Getty Images)

Rovatok