Index Vakbarát Hírportál

Yamal volt a Barcelona megmentője: keresztléc után jött a bombagól

2024. március 9., szombat 07:23

A címvédő FC Barcelona házigazdaként 1–0-ra legyőzte a Real Mallorcát pénteken este a spanyol labdarúgó-bajnokság 28. fordulójának nyitómérkőzésén. Xavi Hernández együttese ezzel a tabella második helyére lépett, és megelőzte a korábbi éllovas, az utóbbi hetekben gyengélkedő Gironát, amely a fordulóban szombat este lép pályára, és 21 órától az Osasunát fogadja.

A Barca rutinos első sort küldött fel pályára kezdésnek, a kivételt a 18 éves Marc Guiu jelentette, aki középcsatárként kapott lehetőséget, miközben Robert Lewandowski csupán a kispadon foglalt helyet. Négy nappal a Napoli elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágója előtt, amely 1–1-ről indul.

A mérkőzésen a hazaiak játszottak fölényben, gólszerzési törekvéseiket viszont nem segítette, hogy Ilkay Gündogan az első félidő közepén büntetőt hibázott. A VAR után elvégzett, rosszul helyezett és gyengén meglőtt labdát Predrag Rajkovics balra vetődve védett, majd a kipattanóra berobbanó Lamine Yamal elől szögletre mentett védője.

Szegény katalán embert húzta az ág, amikor Rapinhát sérülés miatt a 37. percben le kellett cserélni, Fermín López váltotta.

A Real Mallorcát nem sikerült beszorítani, de a vendégcsapat sem vállalt túl sok kockázatot, már ami a támadójátékot illeti. Ennek eredményeként a 73. percig nem született gól.

Akkor viszont a csereként végül csak megérkezett Lewandowski passzolt a tizenhatosnál Yamal elé, a 16 éves játékos – aki percekkel korábban a keresztlécet találta telibe a jobbösszekötő helyéről – picit megforgatta védőjét, majd egy visszahúzós csel után pazarul lőtt, tekert a kapu hosszú, jobb felső sarkába. Nagyjából onnan, ahonnan percekkel korábban nem sikerült betalálnia.

Yamal a bajnokságban 27 mérkőzésen lépett pályára a szezonban, négy gólja mellett hat gólpassza van.

A Barcelona a 18. győzelmét aratta, házigazdaként 15. fellépésén 11-szer tartotta otthon a három pontot. A Mallorca 14. idegenbeli mérkőzésén a 8. vereségét szenvedte el.

La Liga, 28. forduló:

szombaton játsszák:

vasárnap játsszák:

hétfőn játsszák:

(Borítókép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto / Getty Images)

Rovatok