Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas Arsenal-blama, impotens játékkal vereség a BL-nyolcaddöntőben

2024. február 21., szerda 23:00

A Napoli Barcelona elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntős párharc első felvonásán mindkét csapat csatárklasszisa megvillant, így 1–1-ről várják a felek a folytatást. A nap másik összecsapásán a teljesen impotens Arsenal egy 94. perces góllal még ki is kapott Portóban. A visszavágóra ezekben a párharcokban március 12-én kerül sor.

Napoli (olasz)–Barcelona (spanyol) 1–1 (0–0)

Ha csak azt mondjuk, hogy a világ négy legerősebb bajnokságából kettőnek az aranyérmese már a legjobb 16 között összecsap, akkor rögvest rávágjuk, hogy az egész nyolcaddöntő legnagyobb párharcáról van szó.

A nyár óta viszont rengeteg változás történt, és ott tartunk, hogy a Napoli a kilencedik helyen szerénykedik, gyakorlatilag temetheti az újabb BL-indulást (hacsak nem nyeri meg persze a sorozatot...), a Barcelona pedig a Girona elmúlt három fordulóbeli botlásai miatt esélyes egyáltalán a második helyre, miközben a Real Madrid már fél kézzel fogja az aranyat.

Pikáns volt a párosítás már csak azért is, mert a nápolyi stadiont arról a Diego Maradonáról nevezték el, aki 1984-ben akkori világrekordért épp a Barcelonától érkezett, hogy Olaszország egyik legerősebb klubjává varázsolja a Napolit.

Az első felvonás előtti napon újból edzőt váltó házigazda finoman szólva sem kezdett be, az első percekben mintegy 80 százalékos labdabirtoklással és több veszélyes támadással jelentkezett a Xavitól az idény végén elköszönő katalán gárda, de közülük a legígéretesebbnél, Lamine Yamal lövésénél Alex Meret hárítani tudott.

A „kékek” Hvicsa Kvarachelia és Victor Osimhen egy-egy megiramodásával igyekeztek felelni, de így is a gránátvörös-kékek voltak aktívabbak, és Robert Lewandowski, valamint Ilkay Gündogan lövésénél is a hazai kapusnak kellett nagyot hárítania.

Ami az első félidőben 45 perc alatt egyszer sem, az a másodikban már 15 másodperc alatt megtörtént: próbálkozott a Napoli. Matteo Politano fejese mondjuk teljesen esélytelen volt a gólra, de biztató lehetett a szurkolóknak, hogy kedvenceik legalább mennek előre perceken át.

Védenie így is Meretnek kellett megint, Gündogan lapos átlövése a könnyedén hárítható kategóriába esett, a teljesen ellaposodni látszó mérkőzés pedig egy óra játék után csak felpörgött:

Pedri remek labdájával Lewandowski került ziccerbe a büntetőterületen belül, egy csel után, 13 méterről pedig a jobb alsóba lőtt (0–1).

A 65. percben Gündogan reklamált kezezést a szabadrúgásánál, ezért végül utólag sem kapott büntetőt, Pedri átlövését viszont kis híján bevédte Meret pillanatokkal később.

A nápolyiak mindenesetre mentek előre becsülettel, és az utolsó negyedórához érkezve sikerült is az egyenlítés:

Victor Osimhen kapott jó bejátszást Frank Anguissától, szépen lefordult a védőjéről, és ő is a jobb alsóba lőtt – megismételve csatárriválisa teljesítményét (1–1).

A nigériai támadó a negyedik meccsét játszotta a BL kieséses szakaszában, és a negyediken is eredményes volt – összesen az ötödik alkalommal.

A végjátékban már egyértelműen a házigazda volt fölényben, újabb találatot nem tudott szerezni, sőt, a 95. percben Gündogan lábában maradt a Barca győztes gólja.

Porto (portugál)–Arsenal (angol) 1–0 (0–0)

Mindkét együttes a harmadik helyen áll jelenleg hazája bajnokságában, de míg a legutóbbi öt bajnokiját 21–2-es gólkülönbséggel megnyerő Arsenal a vesztett pontokat tekintve csak kettővel áll rosszabbul az éllovas Liverpoolnál, a Porto az előző három fordulóban csak egy győzelmet aratott, és hét pontra leszakadt a Benfica, Sporting CP kettőstől (utóbbi ráadásul eggyel kevesebbet játszott) – a két liga közötti tátongó szakadékról pedig inkább ne is beszéljünk.

Egy szó, mint száz: óriási favorit volt a londoni gárda, és ezt már az első meccsen is igyekezett nyomatékosítani, de hiába a nagy mezőnyfölény, a 21. percben így is a Porto került közel a vezetéshez, Galeno közelről nem találta el a kapu bal oldalát.

A fordulást követően még az első félidei aszályhoz képest is visszafogottak voltak az együttesek, mígnem a 94. percben Galeno remek tekerése a hosszú felsőben kötött ki (1–0).

Ami viszont ennél is döbbenetesebb: az Arsenal az egész meccsen egyszer sem találta el a Porto kapuját!

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő:

korábbi eredmények

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását?

  • 24796
    Real Madrid
  • 6329
    Bayern München
  • 2702
    Paris Saint-Germain
  • 2133
    Dortmund

(Borítókép: David Ramos / Getty Images)

Rovatok