Index Vakbarát Hírportál

Dortmund-siker a müncheni klasszikuson, a Bayern búcsúzhat a bajnoki címtől

2024. március 30., szombat 20:24

A Dortmund nyerte meg a németországi klasszikust, Karim Adeyemi és Julian Ryerson találatával 2–0-ra verte idegenben a Bayern Münchent, amely kezdhet elbúcsúzni a bajnoki címtől.

Nem sokon múlott, hogy kicsit visszajöjjön a remény a rekordbajnok számára, hiszen a listavezető Bayer Leverkusen a 88. percben még hátrányban volt a Hoffenheim ellen – végül azonban így is nyerni tudott. 

Így ahelyett, hogy egy Bayern-győzelemmel hét pontra csökkenhetett volna a differencia, hirtelen 13 volt a felek között, ennek kozmetikázásán pedig az sem segített, hogy a 10. percben Karim Adeyemi elviharzott Julian Brandt passza után, és a Neuer helyén játszó Ulreich csak beleérni tudott a lövésébe (0–1).

A 18. percben növelhette volna előnyét a vendégcsapat, más kérdés, hogy a befejezés a belső védőre jött ki, Mats Hummels csúnyán eltörte a labdát.

Ezt követően már az történt inkább a pályán, amit a Bayern München szeretett volna, Harry Kane rövid idő alatt két nagy helyzetet is kihagyott, Dier közeli próbálkozásánál pedig Hummels mentett óriásit. Ez utóbbit videózták, nem volt-e kéz, de végül nem járt érte büntető.

A fordulás után is a müncheniek irányították a játékot, a vendégeknek viszont tökéletesen megfelelt a kontrákra berendezkedés.

Egyrészt azért, mert átütő erő nem volt a Bayern offenzívájában, másrészt a villámgyors fiatalok így több területet kaptak az ellentámadásnál, és Félix Nmecha, majd Ian Maatsen is nagy lehetőségbe került – mindhiába.

A házigazda hármas cseréje sem tudott igazán nagy lendületet adni, amikor pedig Kane előtt adódhatott volna ziccer, akkor tisztázni tudtak előle.

A végjátékban maradt a müncheniek meddő fölénye, valamint a veszélyesebb dortmundi ellentámadások, amelyek közül a 83. percben eldöntötték a vendégek a három pont sorsát: Sébastien Haller passzából Julian Ryerson lőtte ki a hosszú alsót (0–2).

A Bayern becsületére legyen mondva, ment előre rendületlenül, de hiába talált be Harry Kane, videózás után a találatát elvették.

Így még a szépítés sem jött össze a címvédő számára, a 13 pontos előnyben lévő Bayer Leverkusen pedig fél kézzel már fogja a salátástálat.

Bundesliga, 27. forduló

Bayern München–Dortmund 0–2 (Adeyemi 10., Ryerson 83.)

Az élmezőny állása: 1. Leverkusen 73 pont (68–19), 2. Bayern München 60 (78–33), 3. Stuttgart 56/26 meccs (60–31), 4. Dortmund 53 (55–32), 5. RB Leipzig 50 (60–32)

(Borítókép: Alexander Hassenstein/Getty Images)

Rovatok