Index Vakbarát Hírportál

Nem bírt egymással a két angol gigász, a Liverpool járt vele a legjobban

2024. március 31., vasárnap 19:27

Az angol labdarúgó-élvonal (Premier League) 30. fordulójában a Manchester City gól nélküli döntetlent játszott hazai pályán az Arsenal ellen. Pep Guardiola csapata a második félidőben nem találta el riválisa kapuját, a pontosztozkodás értelmében pedig az új éllovas a Liverpool.

Azok után, hogy a Liverpool hazai pályán 2–1-re legyőzte a Brightont, lépéskényszerbe került mindkét csapat, mivel a döntetlen se a Manchester City, se az Arsenal számára nem lett volna elegendő ahhoz, hogy a tabella élére álljon. Emlékezetes, hogy ősszel az észak-londoniak egy góllal legyőzték Pep Guardiola csapatát, így az angol szuperrangadón volt miért visszavágniuk a manchesteri kékeknek. 

A Manchester City az első pillanatól fogva próbált nyomást gyakorolni riválisára, a negyedik percben Kevin De Bruyne veszélyes szabadrúgása érkezett a kapu előterébe, de Ben White fejjel mentett. Az Arsenal sem tétlenkedett, néhány pillanattal később az Éderson sérülése miatt védő Ortega kapuja előtt alakult ki vendéghelyzet, de Gabriel Jesús miután levette a labdát a tizenhatoson belül, csak az oldalhálót találta el. 

Az első negyed óra végéhez érve az első igazán komoly City-lehetőséget jegyezhettük fel: bal oldali szöglet után Nathan Aké fejelhetett közelről, de Raya kapus biztos kézzel hárított. A másik oldalon viszont nem volt szükség védésre akkor, amikor újra Jesús került főszerepbe: a brazil válogatott támadó a tizenhatos előterében került lövőhelyzetbe, ígéretes helyről lőhetett, de kapu mellé gurított – nagy lehetőséget elpuskázva ezzel. 

A folytatásban sérülés miatt kénytelen volt változtatni Pep Guardiola: Aké nem tudta folytatni a játékot, helyére Rico Lewis érkezett. Az első félidő második felében a City próbálta ráerőltetni akaratát az Arsenalra, többet birtokolta a labdát, de komolyabb lehetőséget nem alakított ki, így gól nélküli döntetlennel fordultak a felek. 

A második félidő jelentős része kifejezetten eseménytelenül telt, többnyire mezőnyjáték zajlott, rákanyarodva pedig a rendes játékidő utolsó 15 percére nem jegyezhettünk fel kapura tartó lövést a játékrészben. A 75. percben Saka szórta el felelőtlenül a labdát saját tizenhatosán belül, De Bruyne pedig rögtön centerezett, de labdája nem talált csapattársat. 

Két perccel később szintén a belga középpályás volt főszerepben, kontrából indult meg a bal szélen, majd pontosan játszotta meg honfitársát, Jeremy Doku-t, de a City csereként beálló támadója nem találta el a kaput – amely ígéretes helyzet volt. A rendes játékidő végéhez közeledve azért felgyorsultak az események. Előbb Haaland rúgott luftot ziccerben, majd a másik oldalon Trossard lódult meg, és ugyan volt egy pillanat, amikor ziccerbe hozhatta volna Martinellit, nem passzolt, végül pedig beadása lecsúszott és Ortega zsákmánya lett. 

A játékvezető öt perc hosszabbítást jelzett, de ezalatt nem alakult ki újabb veszélyes lehetőség, a Manchester City nem találta el riválisa kapuját a második félidőben, így gól nélküli döntetlennel végződött a találkozó. Az angol szuperrangadó végkifejletének legnagyobb nyertese a Liverpool, amely az élre állt. 

PREMIER LEAGUE, 30. FORDULÓ

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok