Index Vakbarát Hírportál

Fordult a kocka: immár Szoboszlai Dominikék az angol bajnoki cím favoritjai

2024. április 2., kedd 14:36

Az angol labdarúgó-élvonal (Premier League) legutóbbi fordulója után a statisztikákkal foglalkozó Opta szuperszámítógépe szerint a Liverpool számít a bajnoki cím legfőbb várományosának. Jürgen Klopp csapata azt a Manchester Cityt előzte meg a rangsorban, amely gól nélküli döntetlent játszott hazai pályán az Arsenallal.

Az Opta az elmúlt hónapokban fordulóról fordulóra vizsgálta a Premier League bajnoki címére legesélyesebb csapatok teljesítményét, amely alapján százalékos formában állapította meg az esélyeket. 

Az angol bajnoki címért jelenleg hármas versenyfutás zajlik a címvédő Manchester City, az Arsenal és a Liverpool között, míg a legfrissebb számítások alapján utóbbi a favorit a végső győzelemre. 

Mint arról beszámoltunk, a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool múlt hétvégén 2–1-re legyőzte hazai pályán a Brightont, míg a korábbi éllovas Arsenal felejthető mérkőzésen ikszelt a Manchester City ellen, így a Liverpool állt a bajnoki tabella élére. Jürgen Klopp csapata kilenc fordulóval a vége előtt 67 ponttal rendelkezik, a második Arsenalnak kettő, a harmadik Manchester Citynek három ponttal kevesebb áll neve mellett. 

A Manchester City–Arsenal-rangadó előtt még Pep Guardiola csapata volt a favorit a bajnoki címre, de azóta esélyeiből 12,4 százalékot veszített, miközben a Liverpool pontosan ennyivel lett esélyesebb, így jelenleg Szoboszlai Dominikéknek 47,7 százalék esélyük van a bajnoki címre. 

A hétvégét követően a második Arsenal esélyei nem változtak, az Opta adatai alapján ugyanúgy 18,8 százalékon áll Mikel Arteta csapata. Fontos megjegyezni, hogy a százalékos adatok megállapításában az is szerepet játszott, hogy az utolsó kilenc fordulóban hogyan alakul a bajnokaspiránsok sorsolása.

A Liverpoolra még két komolyabb rangadó vár, a Manchester United elleni idegenbeli és a Tottenham elleni hazai mérkőzés. Az Arsenal sorsolása egy fokkal nehezebb: Mike Artetáék ugyanúgy utaznak még az Old Traffordra, játszanak még a Tottenham otthonában, valamint hazai környezetben lépnek pályára a Chelsea ellen. 

A nagy hármasból talán a Manchester Citynek a legkedvezőbb a bajnoki sorsolása – azon túl, hogy komoly rangadó vár Pep Guardiola csapatára a Bajnokok Ligájában –, mivel a Tottenham elleni idegenbeli mérkőzésen túl az Aston Villa elleni hazai bajnoki ígérkezik keményebb feladatnak. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok