Index Vakbarát Hírportál

Bomba meglepetés, az Atalanta kiütötte a hazai pályán játszó Liverpoolt

2024. április 11., csütörtök 22:51

Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool hazai pályán 3–0-ra kikapott az Atalantától a labdarúgó-Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén. Az angol csapatnak ezzel megszakadt a 33 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata az Anfielden.

A Liverpool a hétvégén elveszítette éllovas pozícióját a Premier League-ben, miután döntetlent játszott a Manchester Uniteddel, de ezzel együtt is a hazai pályán játszó Vörösök számítottak a mérkőzés toronymagas favoritjának, tekintve, hogy az Atalanta hullámvölgybe került az elmúlt hetekben.

A bergamóiak a legutóbbi kilenc meccsükből csak kettőt tudtak megnyerni, így nyolcpontos hátrányba kerültek a Bajnokok Ligája-indulásért folytatott versenyben az olasz bajnokság negyedik helyezettjével, a Bolognával szemben. A Liverpool szakmai stábja ráadásul örömmel vette tudomásul, hogy a héten a korábbi sérültek (Trent Alexander-Arnold, Alisson, Diogo Jota és Stefan Bajcetic) újra edzésre jelentkeztek.

Az angol csapat magyar válogatott játékosa, Szoboszlai Dominik ezúttal csak a kispadon kapott helyet. A vendégek aktívan kezdtek, a harmadik percben pedig majdnem előnybe kerültek, Virgil ban Dijk hibája után Mario Pasalic lőtt kapura közelről, Caoimhín Kelleher kapus vetődve fejelte ki a labdát a bal alsó sarok elől.

Az első negyedóra végén Darwin Núnez is gólt lőhetett volna Curtis Jones passzából, de piszok rosszul találta el a labdát, amely így nem jelentett veszélyt az Atalanta kapujára. Az első félidőben a hangulatra nem lehetett panasz (mondjuk az Anfielden arra sosem lehet panasz), a játék minőségére viszont igen, nagyon álmoskásan játszottak a vendéglátók.

Még a szünet előtt bebizonyosodott, hogy a kocogós tempót ezen a szinten megbünteti az ellenfél: az olaszok a jobb oldalon vezettek támadást, Davide Zappacosta centerezése után Gianluca Scamacca lőtt kapura 12 méterről, nem túl erősen, de a labda így is becsorgott a kapuba Kelleher hóna alatt, ebben a találatban bizony a kapus is benne volt. 0–1

Jürgen Klopp érthetően nagyon nem volt elégedett az első félidőben látottakkal, ezért a szünetben sort cserélt a német menedzser, Szoboszlai, Mohamed Szalah és Andrew Robertson is beállt, tőlük várta, hogy életet leheljenek a liverpooli támadójátékba.

Veszélyesebbé is vált a Liverpool, Szalah lövése után nagyot védett Juan Musso az 54. percben, majd Núnez jött, de megint nem sikerült eltalálnia a kaput. A 61. percben aztán a semmiből megint gólt lőtt az Atalanta, Charles De Ketelaere jobb oldali beadása után a bántóan üresen hagyott Scamacca pofozta be a labdát a jobb alsó sarokba 10 méterről. 0–2

A 79. percben Robertson szolgálta ki pazarul Szalaht, az egyiptomi öt méterről szépen ki is lőtte a bal felső sarkot, de les miatt a játékvezető érvénytelenítette a találatot. A 83. percben az Atalanta bevitt még egy gyomrost, Éderson lövése után Kelleher még védett, a kipattanóra aztán Pasalic ért oda a leggyorsabban, aki öt méterről a jobb alsó sarokba gurította a labdát. 0–3

Az eredmény már nem változott, könnyen lehet, hogy Jürgen Kloppnak ez volt az utolsó nemzetközi kupameccse az Anfielden a Pool menedzsereként. A Liverpool 33 veretlenül megvívott hazai tétmeccs után kapott ki újra hazai környezetben, 2023 februárjában a Real Madrid nyert 5–2-re a legendás stadionban.

Újabb gólgazdag meccset játszott az Olympiakosz 

Ami az Európa-konferencialigát illeti, a Fradit kiejtő Olympiakosz (amely az előző körben összesen hét gólt lőtt a Maccabi Tel Avivnak) bő egy órán át lefocizta a pályáról a Fenerbahcét, amely aztán magára talált, és 3–0 után kétszer is bevette a görögök kapuját, kihasználva az ellenfél hibáit. A hazaiak játéka azután esett szét kissé, hogy ajándékoztak egy tizenegyest az ellenfélnek, így izgalmassá tették maguknak a visszavágót.

Az ősszel a Ferencváros csoportjából veretlenül, elsőként továbbjutott Fiorentina eközben hiába birtokolta 69 százalékban a labdát Csehországban, és volt jobb a kapura lövésekben is (11/3), képtelen volt bevenni a Viktori Plzen kapuját.

Az olaszok számára létfontosságú, hogy megnyerjék a harmadik számú európai kupasorozatot, különben a következő szezonban alighanem lemaradnak a nemzetközi porondról. A toszkán klub ugyanis az olasz bajnokságban a tizedik helyre csúszott vissza annak nyomán, hogy négy kör óta nyeretlen a Serie A-ban.

A párharcok visszavágóit egy hét múlva rendezik.

Európa-liga, negyeddöntő, első mérkőzés:

Európa-konferencialiga, negyeddöntő, első mérkőzés:

Rovatok