Index Vakbarát Hírportál

A kiesés elől menekülő csapat úgy megverte a BL-döntős Dortmundot, ahogyan azt senki sem várta

2024. május 11., szombat 20:26

Hatalmas kapushiba, fegyelmetlen védekezés – röviden ez jelentette a Borussia Dortmund vesztét Mainzban. A Bajnokok Ligájában döntős dortmundi csapat háromgólos vereséget szenvedett a kiesés elől menekülő Mainz otthonában a német labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) utolsó előtti, 33. fordulójában.

Szinte összes kulcsjátékosát pihentette Edin Terzic, a Borussia Dortmund vezetőedzője azok után, hogy csapata hét közben bejutott a Bajnokok Ligája fináléjába. A Paris Saint-Germain elleni, győztes csapatból Nico Schlotterbeck volt az egyedüli, aki a szombat délutáni mérkőzésen is a kezdőcsapat tagja volt. 

Teljesen más célokért küzd idén a Mainz és a Dortmund, előbbi menekül a kiesés elől, utóbbi pedig jelenleg ötödik helyezett – eredményes európai szereplésének köszönhetően pedig a következő szezonban is indulhat a Bajnokok Ligájában. Ennek ellenére rendkívül hamar hátrányba került a Dortmund: a 12. percben Leandro Barreiro passzolt higgadtan a kapuba Widmer passzából. Néhány perccel később a dortmundi kapus, Meyer hatalmas hibát vétett, eladta a labdát saját tizenhatosán belül, Lee Jae-Sung pedig rögtön az üres kapuba lőtt, 2–0.

A dél-koreai támadó belelendült, négy perccel később újabb gólt szerzett. jól kezelte le a labdát a kapu előterében, és higgadtan lőtt a hálóba. A BL-döntős Dortmund védelmét 10 percen belül háromszor mattolta a Mainz.

A második félidő elején a vendégek fiatal támadója, Youssoufa Moukoko volt eredményes, de rögtön jelzett a partjelző, mivel lesállás előzte meg a gólt. A videobíró ugyan megvizsgálta az esetet, de nem változott a döntés, érvénytelenítették a találatot. 

A rendes játékidő hátralévő részében több gól nem esett, a Mainz magabiztosan őrizte előnyét, így váratlanul simán aratott győzelmet, és lépett hatalmasat a bennmaradás felé. Az is eldőlt továbbá, hogy a Dortmund ötödik helyen végez a bajnokságban. 

A Mainz győzelmével fellépett a tabella 15. helyére, egy ponttal megelőzve az immár osztályozós helyen álló, Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlint. A fővárosiak a legutóbbi szezonban negyedik helyen végeztek, és ősszel a Bajnokok Ligájában voltak érdekeltek.

A német bajnokság utolsó, 34. fordulóját jövő szombaton rendezik, ahol eldől a kieső, valamint az osztályozóra kényszerülő csapatok kiléte. 

Bundesliga, 33. forduló

péntek:

szombat:

vasárnap:

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok