Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a német válogatott és az AC Milan egykori labdarúgója, Karl-Heinz Schnellinger

2024. május 21., kedd 12:55

85 éves korában meghalt Karl-Heinz Schnellinger, aki 47 alkalommal ölthette magára a német válogatott mezét, és egy ezüst-, valamint egy bronzérmet is nyert a Nationalelffel.

A Bild beszámolója szerint Schnellinger egy hosszú betegség következtében halt meg kedd reggel Milánóban, a hírt családja is megerősítette.

Az egykori labdarúgó védőként tagja volt annak a német (egész pontosan nyugatnémet, NSZK-s) keretnek, amely az 1966-os világbajnokságon ezüstérmet szerzett (akkor a németek a döntőben 4:2-re kaptak ki az angoloktól a Wembley Stadionban).

Ennél is emlékezetesebb volt a szereplése az 1970-es világbajnokságon:

Az ottani elődöntőben az ő 90+2. percbeli góljával sikerült 1:1-re és hosszabbításra mentenie a német csapatnak a meccset Olaszországgal szemben. 

Ez a gól volt Karl-Heinz Schnellinger első (és egyetlen) találata a német válogatottban.  

A németeknél az „évszázad meccseként” is emlegetett – nem keverendő a mi 6:3-unkkal a Wembleyben Anglia ellen – elődöntő ráadásában aztán már záporoztak a gólok, de a németek végül kikaptak 3:4-re az olaszoktól. A bronzmeccsen viszont legyőzték Uruguayt.

A klubfutballban legfőbb sikereit az AC Milan csapatával könyvelhette el a német védő. Karl-Heinz Schnellinger a csapattal megnyerte az olasz bajnokságot, az olasz kupát, a bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) és a kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) is. Megbízhatósága miatt az olaszok is csak „Volkswagennek” becézték.

Pályafutásának vége után is Olaszországban telepedett le, azóta ott élt nemrég bekövetkezett haláláig. 

Rovatok