Index Vakbarát Hírportál

Németországban mindent vitt a Leverkusen: a bajnoki cím után a kupát is bezsebelte

2024. május 25., szombat 22:01

Nem állt meg a Bundesliga-győzelemnél a Bayer Leverkusen: 1–0-ra legyőzte a másodosztályú Kaiserslauternt a Német Kupa szombati döntőjében, amit 1993 után, 31 év elteltével tudott ismét megnyerni.

Xabi Alonso szerdáig – 51 mérkőzésen keresztül – hibátlanul vezette gárdáját, az Atalanta azonban megtréfálta a friss német bajnokot, és 3–0-s győzelemmel 61 esztendő elteltével nyert meg ismét rangos kupát, ebben az esetben Európa-liga-trófeát

Hogyan jutottak el a döntőig?

A német másodosztály 13. helyzettje, a Kaiserslautern természetesen a finálé nagy meglepetése. Az első fordulóban az RW Koblenzet győzte le magabiztosan (5–0), majd a Kölnt verte meg (3–2), a nyolcaddöntőben pedig a Nürnberg következett (2–0). A legjobb négy közé jutásért a Dárdai Pál vezette Herthát múlta felül, a döntőbe vezető út utolsó állomása pedig a harmadosztályú Saarbrücken volt (amely korábban a Bayern Münchent búcsúztatta hatalmas meglepetésre), amelyet 2–0-val múlt felül, és jutott be a finélába. 

A Leverkusen a Teutonia Ottensent gyakorlatilag kiütötte az első körben, utána a Sandhausent búcsúztatta 5–2-es mérkőzésen, a harmadik fordulóban a másodosztályú Paderbornt verte 3–1-re. Majd egy végletekig kiélezett mérkőzésen (3–2) verte a Düsseldorfot, amivel bejutott a legjobb négy közé, az elődöntőben pedig ismét sima, 4–0-s győzelmet aratott, és jutott 2020 után megint fináléba. 

Az első pillanattól a piros-feketében játszó Leverkusen uralta a találkozót, nem is kellett sokat várni az első gólra: a 16. percben egy rövidnek tűnő felszabadítás után a svájci középpályás, Granit Xhaka körülbelül 26 méterről lőtt kapásból, a labda pedig a jobb felsőben kötött ki – 1–0 a friss bajnoknak. 

A 44. percig gyakorlatilag csordogált a találkozó, majd váratlan fordulat következett. A Leverkusen hatosa, Odilon Kossounou rálépett Boris Tomiak bokájára – megkapta második sárgáját, így elköszönt a mérkőzéstől, és 10 emberre fogyatkoztak a piros-feketék. Azonnal jött is a lehetőség a túloldalon, Marlon Ritter 11 méterről kis híján a jobb alsó sarokba lőtt – ami a félidő utolsó lehetőségét jelentette. 

A második játékrész füstfelhők közepette indult meg, a játékvezető rövid időre meg is állította a mérkőzést. De ez sem zavarta meg a létszámhátrányban játszó Leverkusent, egy szöglet után Josip Stanisic maradt üresen, fejese nem sokkal ment el a jobb alsó sarok mellett.

Majd a másik oldalon is jött egy nagy helyzet: a szünet után becserélt Ragnar Ache tisztes távolságból vette célba Lukas Hradecky kapuját, a 91-szeres finn válogatott hálóőr azonban kiütötte a labdát. Maradt az 1–0.

A Leverkusen a 75. percben pontot tehetett volna a meccs végére, egy kontrát követően a 23 éves holland hátvéd, Jeremie Frimpong elhúzta a kiérkező kapus mellett a labdát, de a cselt követően túlságosan kisodródott, így passzolni kényszerült, az assziszt viszont elakadt a védelemben.

Ez volt a döntő utolsó nagy lehetősége, végül a 16. percben megszerzett találat a mérkőzés végeredményét is jelentette. A Leverkusen 1993 után, 31 év elteltével tudta ismét megnyerni a Német Kupát. 

Labdarúgás

Német Kupa

Döntő

Rovatok