Index Vakbarát Hírportál

Mélységesen mély gödörből mászott ki kulcsjátékosunk lélekgyógyász bátyja támogatásával

2024. október 14., hétfő 17:22

Amikor ezeket a sorokat a számítógépbe pötyögtük, délután fél négy tájban, még egyetlen magyar szurkolóval sem találkoztunk Zenica utcáin, jóllehet este háromnegyed kilenckor Christian Taylor angol játékvezető már belefúj a sípjába, és elindítja a Bosznia-Hercegovina–Magyarország Nemzetek Ligája-labdarúgómérkőzést. Volt viszont alkalmunk beszélgetni Schäfer Péterrel, válogatottunk kulcsjátékosának, Schäfer Andrásnak az édesapjával, és ez minden pénzt megért.

Zászlóárusok lépten-nyomon

Zenica ugyan hétfő délután már tele volt mez- és zászlóárusokkal, a város főutcáján, az Abdulaziz Borics úton (végtére is részben muszlim környezetben vagyunk) legalább tizenöt, kék-sárga nemzeti színű mezeket és sapkákat, sálakat forgalmazó vállalkozóval találkoztunk. Magyar szurkolóval azonban eggyel sem, leszámítva azt a két fiatalembert, akik abban a magánházban vettek ki egy szobát, ahol magam is lakom.

A több száz magyar fanatikus vonulását estére, nem sokkal a Bosznia-Hercegovina–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzés előtte prognosztizálták. 

Friss hír: öt magyar konzul is szolgálatot teljesít a Nemzetek Ligája-meccshez kapcsolódóan, akik szükség esetén segítséget nyújthatnak a szurkolóknak  jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a meccs reggelén Budapesten.

Amúgy az idő parádés itt, Zenicában, még melegebb van, mint vasárnap volt, kora délután 26 fokot mértek árnyékban, tele volt a város sétáló, egy szál pólóban pompázó, illetve muszlim fejkendőbe burkolódzó fiatal lányokkal, és természetesen fiúkkal is, csak rajtuk nem volt hidzsáb vagy burka. 

A Magyar Sportújságírók Szövetsége a gáláns hagyományt folytatva Zenicában is vendégül látta ebédre az esti mérkőzésre akkreditált kollégákat, ezúttal a helyi előkelő horvát étterem, a Dubrovnik fogadta a zsurnalisztákat. A kötetlen hangulatú ebéden tiszteletét tette Újfalusi Zsolt beosztott diplomata, a szarajevói magyar nagykövetség képviseletében. Zsolttal felelevenítettük bő tíz évvel ezelőtti havannai emlékeinket, hiszen a fiatal diplomata akkor még a kubai fővárosban teljesített külszolgálatot.

Schäfer papa fia sérüléséről

Ott volt társaságunkban a Dubrovnik étteremben Schäfer Péter, a 31-szeres válogatott Schäfer András édesapja, aki eljött megnézni fia harminckettedik válogatott meccsét, kiszurkolni a győzelmet, merthogy egygólos, szoros magyar sikert tippelt a szombathelyi fogtechnikus a Bosznia elleni összecsapásra. 

Azért az nem hátrány, hogy nem játszik Ermedin Demirovic, a Stuttgart gólerős csatára  jegyezte meg Schäfer úr.  Az Union Berlinben játszó fiamtól tudom, milyen remek futballista a bosnyák támadó, idén már hat forduló alatt öt gólt szerzett a Bundesligában. 

Ilyen felütés után mi másról is beszélgethettünk, mint a Schäfer család és főleg az apuka szeme fényéről, Andrisról, aki csaknem egy éven keresztül bajlódott makacs, már-már a pályafutása végét jelentő sérüléssel. 

Fáradásos törés volt a talpában, a sajkacsont repedt el, és sokáig nem is tudott a fáradásos törésről, csak azt érezte, hogy valami nincs rendben. Mígnem egy meccsen elmozdult a csont, és akkor már nem is tudott rálépni. Tíz esetből kilencszer a játékos pályafutása végét okozza a sajkacsont törése, Andrisnak óriási szerencséje volt, hogy a harmadik műtét, amelyet már a Sportkórházban hajtottak végre, sikerült. 

Nem ment könnyen a rehabilitáció az édesapa szerint, Andris teljesen maga alatt volt, a nehéz hetekben, hónapokban rengeteget jelentett, hogy a játékos bátyja rendszeresen kiutazott öccséhez Berlinbe, és tartotta a lelket a 25 éves középpályásban. 

Én aztán tudom, milyen nehéz volt talpra állnia Andrisnak, főleg úgy, hogy türelmetlenségében túl korán kezdte újra a játékot, és visszaesett. Ha nincs mellette a bátyja – és én is sokszor kiutaztam –, akkor nem tudom, kibírta volna-e lelkileg a megpróbáltatásokat. 

Schäfer márciusban, a törökök ellen tért vissza a válogatottba, és azóta fokozatosan nyeri vissza formáját.

Erről csak annyit tudok mondani, hogy egy picit megváltozott a játékstílusa fogalmazott az édesapa.  Valamelyest visszavett abból a kamikazehabitusból, ami korábban jellemezte, nem biztos például, hogy most már belemenne fejjel előre egy olyan ütközésbe, mint ami annak idején a németek és Manuel Neuer ellen feledhetetlen gólt eredményezett a 2021-es Európa-bajnokságon. Óvatosabb lett, de ez nem is baj.

Címeres tetoválások

Schäfer Péter fia minden bajnoki mérkőzésére kiutazik Berlinbe vagy idegenbe, ha teheti, és az inge ujját feltűrve azt is megmutatta, mit jelentenek neki fiai klubjai, meg a sajátja is. 

Rátetováltattam a két alkaromra az MTK, a DAC 1904 és az Union Berlin címerét  mondta.  Jómagam az MTK-ban futballoztam, Andris meg az Union előtt Dunaszerdahelyen. 

Az édesapa beszélt a kelet-berlini munkásklubról, az Unionról is, amelynek a stadionját a hűséges szurkolók a saját kezükkel építették fel. 

Családias a hangulat az Unionnál, nem dúskál az anyagiakban a klub, nem lehet összekeverni a Bayern Münchennel  fogalmazott Schäfer úr.  Elképesztő, hogy hat forduló után megelőzik a Bajnokok Ligája-döntős Borussia Dortmundot! Nem tudom, meddig marad ez így, de szeretném, ha nagyon sokáig. Úgy érzem, Andris egyre jobb formába lendül, szerintem már a hollandok ellen is a jobbak közé tartozott. Ma este egygólos győzelmet várok, nagyon kemény ellenfél lesz Bosznia, tele márkás klubokban futballozó játékosokkal. De nálunk is játszanak klasszisok, úgyhogy győzelmet várok.

Ebben meg is egyeztünk, bár azt is hozzátettem, hogy én kétgólos magyar győzelemre fogadnék. De hát az újságíró nem ért a futballhoz...

A Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában: 

4. forduló (október 14.)

5. forduló (november 16.)

6. forduló (november 19.)

Korábban:

1. forduló (szeptember 7.):

2. forduló (szeptember 10.):

A csoport állása: 1. Németország, 7 pont (9–3); 2. Hollandia, 5 (8–5); 3. Magyarország, 2 (1–6); 4. Bosznia-Hercegovina, 1 (3–7).

A folytatásban:

A magyar válogatott kerete az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre

(Borítókép: Schäfer András édesapja. Fotó: Gáll András / Index)

Rovatok