Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai duplázott, sima 2–0-s magyar siker Zenicában, szinte biztos a harmadik hely

2024. október 14., hétfő 22:45

Okos, taktikus és helyenként tetszetős futballal, Szoboszlai Dominik két góljával, valamint Nagy Zsolt kiváló teljesítményével a magyar labdarúgó-válogatott 2–0-ra győzött Bosznia-Hercegovina vendégeként a Nemzetek Ligájában kedden. Ezzel két fordulóval a csoport zárása előtt négy ponttal előzi meg az utolsó helyezett bosnyákokat, és csak rosszabb gólkülönbségével szorul a harmadik helyre a szintén ötpontos hollandok mögé, akik ma kikaptak Németországban.

Végre elérkezett a nagy meccs, már a bosnyákoknak nagyon nagy, de nekünk se kicsi; a hétfő esti Bosznia-Hercegovina–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzés az A divízió 3. csoportjában.

Azért nagyobb egy hajszállal a bosnyákoknak, mert nekik feltétlenül győzniük kellett volna ahhoz, hogy elmozduljanak a biztos kiesést jelentő negyedik helyről, miután a mieink bravúros döntetlent harcoltak ki múlt pénteken a hollandokkal, és így egy ponttal megelőzték mostani ellenfelüket. 

A zenicai Bilino Polje Stadion, jóllehet mindössze tizenötezer néző befogadására alkalmas, messze nem telt meg a mérkőzésre. A magyar szektor ugyan tele volt, 550-en voltak honfitársaink, nem messze a bosnyák kemény magtól. Odakint a Dr. Abdoulaziz Aska Boric utcában, a stadion mellett hemzsegtek a pecsenyesütők, faszénen pirult a pljeskavica és a csevap, és nemcsak a faszén füstje, hanem az árak színvonala is letaglózta az embert: egy komplett hamburgeres menüért alig több, mint négy eurót, 1600-1700 forintnak megfelelő helyi pénzt számoltak.

Laza szigor, kedélyes hangulat

A stadion utcáját egyébként lezárták rendőrautókkal, oda csak gyalog lehetett bemenni, de ettől eltekintve továbbra is meghatóan laza volt a fegyelem. Példának okáért egy olyan akkreditációs kártyát akasztottak az újságírók nyakába, amin nemhogy vonalkód nem volt, de könnyűszerrel lehetett volna sokszorosítani fénymásolóval. Itt aztán nyoma sincs az otthon, és tőlünk nyugatabbra megszokott szigornak, a kutya se nézte meg például a táskánkat, amikor bementünk a stadionba. Nyugodtan bevihettünk volna egy piszkos bombát, néhány pillangókést vagy három csörgőkígyót, copyright Moldova...

Mielőtt kimentünk volna a meccsre, vacsoránk helyén a konyhán sürgölődő szakácsnét Ibisevic-mezben láttuk, és rögtön megállapítást nyert: Zenicában futballfanatikusnak lenni nem a férfiak kiváltsága. Odakint, a kocsma előtt, amikor egy úr meglátta a PRESS feliratot a nyakunkban, barátságosan megszólított, és erősen tört magyarsággal magyarázta el, hogy a délszláv háborúban Békéscsabán vészelte át a nehéz időket. 

Ha már a háború. Láttunk több féllábú embert, és amint azt a helyiektől megtudtuk: sajnos az erdők, mezők még mindig tele vannak fel nem szedett aknákkal, a robbanószerek pedig megannyi áldozatot szedtek az évek során. Sok a koldus is, jobbára asszonyok kéregetnek, de miután a bosnyákokban erősen él a szolidaritás eszméje, sűrűn potyognak az egy- és kétmárkások a koldusok markába vagy tálkájába. 

A telt ház ugyan elmaradt, de azért így is voltak vagy tizenkétezren a Bilino Polje Stadionban, és jókora ricsajt csaptak a szurkolók, a hangulatra nem lehetett panasz. Egyébként a Bilino Polje Bosznia egyetlen, UEFA 4-es kategóriájú stadionja, ezért rendezi itt a válogatott az összes nemzetközi tétmeccsét. 

A mérkőzésre az angol Anthony Taylor játékvezetése mellett így álltak ki a csapatok:

Bosznia-Hercegovina: Vasilj – Gazibegovic (Omerovic, 46.), Katic, Bicakcic, Kolasinac – Bajraktarevic, Tahirovic (Saric, 79.), Gigovic (Huseinbasic, 64.), Burnic (Tabakovic, 64.) – Hajradinovic (Basic, 79.), Dzeko

Magyarország: Dibusz  – Botka, Orbán, Fiola  – Bolla (Gera D., 68.), Nikitscher, Schäfer (Nagy Á., 87.), Nagy Zs. (Szűcs K., 87.) – Sallai (Gazdag, 68.), Szoboszlai  – Varga B. (Ádám, 78.)

Különleges statisztikai adat: hatan voltak a kezdőben az NB I-ből, és mindössze egyetlen, nem magyar anyanyelvű játékos, Willi Orbán személyében!

A mérkőzés Marco Rossi hetvenedik jelenése volt a kispadunkon, ezzel az örökrangsorban megelőzte Sebes Gusztávot, és már csak Baróti Lajos áll előtte. 

Vérfagyasztó volt a kezdés, Gazibegovic jobb oldali beadása úgy ment el a kapunk előtt, hogy mindenki csak nézte. Szerencsére a bosnyák csatárok is. A 8. percben aztán Sallai gondolt egy merészet, és a kezdőkörből lőtte kapura a labdát, de jócskán célt tévesztett, és az irányzék mellett az erővel is akadtak gondok. A 10. percben Varga Barnabás harcolt ki lövőhelyzetet, de húszméteres próbálkozása pont Vasilj ölét találta el. Aztán a 13. percben Szoboszlai szöglete után Bolla szépen leszorította a labdát, Vasilj öklözött, Fiola elé, de a bekk fölé csavarta a labdát. 

Az ellenakcióból Gigovic majdnem gólt lőtt, Dibusztól becsúszott volna a labda a bal alsó sarokba, de kevéssel mellé ment. Kiegyenlített volt a játék, a kezdeti bosnyák fölény tovatűnt. 

A 22. percben csodaszép magyar akció bontakozott ki, Nagy Zsolt jól adott középre, Varga lefejelte a labdát Sallai elé, de Vasilj résen volt, és felszedte a labdát. Az első sárgát Katic kapta a 24. percben, mert kihúzta Sallai lábát. A 35. percben kecsegtető helyzetben jutottunk szabadrúgáshoz jobbról, mintegy 23 méterről. Nagy Zsolt készülődött, elvégre ő ballábas, de Szoboszlai lőtte el, az égbe. A 37. percben labdaszerzés után hat magyar robogott Vasilj kapujára négy védő ellen, de Sallai 20-ról ellőtte, a bal sarok mellé. Egy percre rá viszont már mi vezettünk!

A 38. percben Nagy Zsolt ment el a bal szélen, Szoboszlait szöktette balösszekötőben, és a csapatkapitány elcsúszva, spárgázva a bal sarokba lőtt (0–1)

A 46. percben Orbán elcsúszott Dzeko cselére, a hatalmas termetű bosnyák lőhetett 12 méterről, de szerencsére fölé. Ezzel vége is lett az első félidőnek. 

A fordulás után nem sokkal aztán már 2–0 volt, ide! A 49. percben Nagy Zsolt tört be a tizenhatoson belülre, fantasztikusan fedezte a labdát, beállt a védő elé, és csak szabálytalanul lehetett hozzáférni a labdához. Taylor rövid VAR-ozás után meg is adta a tizenegyest, amit Szoboszlai az 50. percben a jobb sarokba vágott (0–2).

A Liverpool csillaga 49. válogatott meccsén a 13. és a 14. gólját szerezte. 

Az 57. percben megint Nagy Zsolt, a mezőny legjobbja robogott el a bal szélen, pontosan tálalt Bolla elé, de a védők az utolsó pillanatban szögletre szereltek. 

A 70. percben Dibusz óriásit védett, amikor Hajradinovic szabadrúgása átcsúszott a lábak alatt, de kapusunk feladata magaslatán volt. Kicsit leült a meccs, a magyar válogatott magabiztosan ellenőrizte a játékot, és őrizte a kétgólos előnyét. 

Az eredmény a lefújásig nem változott, ezzel már-már matematikailag is biztos a magyar válogatott minimum harmadik helye. 

Ön szerint hogyan végez a magyar válogatott a Nemzetek Ligája A divíziós csoportjában?

  • 29313
    A harmadik helyen végzünk, játszani kell a bennmaradásért.
  • 18505
    Sajnos utolsók leszünk, így kiesünk.
  • 9518
    Bravúr: az első két hely egyikén zárva bejut a negyeddöntőbe!

Újabb német siker

A müncheni Allianz Arénában a vendég hollandok számára volt nagyobb a tét, már ami a csoportelsőséget illeti, hiszen szeptemberben otthon nem bírtak az akkor vendég németekkel (2–2), és ellentétben velük nekik már volt azon kívül is döntetlenjük, méghozzá a pénteki, budapesti 0–0.

Ezzel szemben a németek kezdtek aktívabban, a 23 éves debütáns, Jamie Leweling megpattant lövése már a 2. percben a holland kapuban kötött ki, de az akció során a VAR lesállást állapított meg, így az eredmény nem változott. Támadásban maradtak a koncentráltabb németek, akik közel azonos labdabirtoklás mellett az első félidőben nyolc alkalommal vették célba a kaput, négyszer el is találták, ezek közül kétszer kimondottan ígéretes lökettel. Ezzel szemben a hollandok támadójátéka teljesen meddő volt, a szünetig egyetlen lövési kísérletük sem veszélyeztette a hazai kaput.

A szünet után kisebb intenzitással ugyan, de maradt a németek lendülete, Leweling pedig a 64. percben már szabályos gólt lőtt, a stuttgarti csatár szöglet utáni kipattanót váltott gólra. A hátrány felébresztette a vendégeket, de Xavi Simons révén csak lécet eltaláló lövésig jutottak, egyenlítésig nem. A pontmentésre még a 90. percben is volt esélye a hollandoknak, de Donyell Malen lövését Oliver Baumann bravúrral hárította.

A kezdés előtt a német futball négy legendáját, Thomas Müllert, Manuel Neuert és Ilkay Gündogant búcsúztatták el a válogatottól, míg a negyedik „távozó”, Toni Kroos nem volt jelen a találkozón.

Nemzetek Ligája, A divízió, 4. forduló: 

3. csoport

A csoport állása: 1. Németország 10 pont (10–3), 2. Hollandia 5 (8–6), 3. Magyarország 5 (3–6), 4. Bosznia-Hercegovina 1 (3–9)

További mérkőzések:

5. forduló (november 16.)

6. forduló (november 19.)

Korábban:

1. forduló (szeptember 7.):

2. forduló (szeptember 10.):

3. forduló (október 11.)

A folytatásban:

A magyar válogatott kerete az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre

(Borítókép:  Szoboszlai Dominik gólöröme a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziójának 3. csoportjában játszott Bosznia-Hercegovina - Magyarország mérkőzésen Zenicában a Bilino Polje Stadionban 2024. szeptember 14-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok