Index Vakbarát Hírportál

A zenicai éjszakában megtaláltuk a hollandok legyőzésének receptjét

2024. október 15., kedd 10:13

Sokszor a szurkolókkal folytatott eszmecsere a sorsdöntő mérkőzést követően többet ér megannyi hivatalos sajtótájékoztató végighallgatásánál. Így volt ez hétfő éjjel is Zenicában, a Bosznia-Hercegovina felett aratott oly fontos 2–0-s Nemzetek Ligája-győzelem után. A kocsmaasztalnál megtaláltuk a hollandok legyőzésének kulcsát.

A Bosznia–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzést követő sajtótájékoztató befejeztével a zenicai éjszakában folytatódott a program. Nem messze a Bilino Polje Stadiontól a Parlament nevű kocsmából zene és élénk beszélgetés moraja szűrődött ki. Mivel megértettem a beszédfoszlányokat, egyértelmű volt, hogy magyar szurkolók ünnepelnek odabent. Így is volt.

Zalaegerszegről érkeztünk, Zenica testvérvárosából – mondta az egyik srác. – Nyolcan vagyunk, nagy élmény volt ez a meccs. Hogy ki tetszett a legjobban a magyar csapatból? Nyilván Szoboszlai Dominik, mert lőtt két gólt. Orbán Willi is nagyon jó teljesítményt nyújtott. Igazából mindenki odatette magát. Nagy Zsolt különösképpen, mindkét gólunkat ő készítette elő. Az hagyján, de megfutotta, meghajtotta a meccset. Mennyi melót beletett! Lehet, hogy ő futotta a legtöbbet a meccsen.

Megkérdeztem, szerintük mennyi időre volt szükség, hogy a németektől elszenvedett 5–0-s vereség után magához térjen a válogatott.

Taktikailag ez a zenicai meccs más volt. Szerintem a pesti bosnyák meccsen még benne volt a fiúkban a düsseldorfi 0–5. Mintha ott bizonytalan lett volna a csapat a helyzetkihasználásnál. Most viszont berúgtuk a helyzeteket. Kezdünk megtanulni nyerni, visszatértünk a régi, helyes útra. 

Ez mit jelent? – kérdeztem a zalaegerszegi fiúkat.

Azt, hogy visszatértünk a reaktív futballhoz, amit a selejtezők közben is követtünk. Az áll jól a csapatnak. Kontrázni kell, és nem építeni a játékot, mert az nem nagyon megy. A felállt bosnyák védelem Pesten kifogott rajtunk. De most, hogy nekünk rontottak, tudtunk kontrázni, és ez jobban nézett ki.

Jeleztem, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány is hangsúlyozta, mi nem tudunk dominálni.

Nem is biztos, hogy kell – hangzott a szurkolói megjegyzés. – Nem azt mondom, hogy kiscsapatként kell futballoznunk, de azt igenis mondom, hogy nekünk a reaktív futball áll jól. Nekünk a kontrajátékhoz vannak jó kvalitású játékosaink.

Végül előjöttem a farbával, tudniillik hogy most már a csoport második helye is cél lehet.

Hát azért az nehéz lesz, idegenben kellene legyőzni a hollandokat – józanítottak ki újdonsült ismerőseim. – De nyilván mindig a maximumra kell törekedni. Jól kell védekezni, és kihasználni a lehetőségeket, akkor akár győzhetünk is Amszterdamban.

A jelek szerint megtaláltuk a hollandok legyőzésének receptjét…

Nemzetek Ligája, A divízió, 4. forduló: 

3. csoport

A csoport állása: 1. Németország: 10 pont (10–3), 2. Hollandia: 5 (8–6), 3. Magyarország: 5 (3–6), 4. Bosznia-Hercegovina: 1 (3–9)

További mérkőzések:

5. forduló (november 16.)

6. forduló (november 19.)

Korábban:

1. forduló (szeptember 7.):

2. forduló (szeptember 10.):

3. forduló (október 11.)

A folytatásban:

A magyar válogatott kerete az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre

(Borítókép: Szurkolók a holland–magyar meccs után 2024. október 15-én. Fotó: Gáll András / Index)

Rovatok