Index Vakbarát Hírportál

Rekorddöntés és átoktörés a Megyeri úton: a 90. percben gyűrte le az Újpest a Szparit

2024. október 19., szombat 21:21 | aznap frissítve

Az NB I-es játéknap egyetlen hazai sikerét szállították a lila-fehérek: az Újpest az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 10. fordulójában 1–0-ra legyőzte a Nyíregyháza Spartacust. A győztes találatot a 90. percben André Duarte szerezte meg a Megyeri útiaknak.

Tíz év elteltével csapott össze újra Budapesten az Újpest FC és a Nyíregyháza Spartacus. Az NB I-be nyáron visszakerült nyírségiek legutóbb 2014 októberében vendégeskedtek a Szusza Ferenc Stadionban, akkor 3–2-re nyert a házigazda. A két csapat legutóbbi randevúja ennél is gólgazdagabbra sikerült, a Szpari kiesése előtti utolsó bajnokit 4–2-re nyerte idegenben a lila-fehér gárda. 

Ezúttal is az Újpest kezdett aktívabban, Gergényi Bence előtt már a 2. percben ígéretes lövőlehetőség adódott, igaz, jó egy méterrel a bal kapufa mellé pattintotta a labdát. Szűk tíz perc után feljött a Nyíregyháza, sőt, jó 20 perc után mintha az irányítást is átvette volna az újonc. Igaz, az első játékrész túl sok tiszta helyzetet nem hozott, annál több ki nem kényszerített hibát, pontatlan labdaátvételt vagy rossz átadást a támadóharmadokban. A ziccerekre egészen a hajráig kellett várni. Előbb az újpesti Fran Brodic tolta el ugyan sikeresen a labdát a kimozduló Tóth Balázs mellett, ám éles szögből a visszazáró védő mellett már nem tudta elrúgni. Három perccel később egy megpattanó centerezés után Kovácsréti Márk 8 méterről lőtt a nagyot mentő André Duartéba. 

A hazai támadások felturbózása érdekében – az utóbbi időben több magyar válogatott játékos által is dicsért – Bartosz Grzelak pályára küldte a kisebb sérüléséből felépült Horváth Krisztofert. Az ugyancsak válogatott kerettag szélsőnek hat perc sem kellett, hogy helyzetbe kerüljön, bár, 12 méterről eleresztett lövése nem találta el a kaput. Az újpesti mezőnyfölény ezúttal is mulandónak bizonyult, sőt, az 59. percben előbb a keresztléc, majd Joao Nunes mentette meg a csapatot a nyíregyházi góltól. Előbb Myke, majd Nagy Barnabás veszélyeztetett fejjel. 

Grzelak újabb három cserét vetett be, Vincent Onovo, Tamás Krisztián és Mucsányi Márk feladata volt új lendületet hozni a hazai támadásokba. Megtették. Az Újpest egy-egy vendégkontrát leszámítva dominálta az utolsó fél órát, Brodic révén két nagy ziccert is kihagyott, a 90. percben viszont csak begyötörte a győztes találatot. Brodic újabb helyzetét követően a kapufáról még kivágódott a labda, az érkező André Duarte már nem hibázta el a kínálkozó lehetőséget (1–0).

A siker mellé új nézőcsúcsnak is örülhettek a Megyeri úton: a hivatalos nézőszám szerint 6039-en látogattak ki a találkozóra, míg a helyi műsorközlő kijelentése szerint korábban 6000 főnél többen egyszer sem voltak Újpest–Nyíregyháza-meccsen. A lila-fehérek átlag nézőszáma egyébként jelentős ugrást mutat a Mol-korszakban: a 2023–2024-es szezon – az FTC mögött így is második helyet jelentő – 5453 főjéhez képest már jóval 7000 felett jár ebben a kiírásban.               

A nap korábbi mérkőzésein a Dzsudzsák Balázs fémjelezte Debrecen megalázó, 5–0-s vereségbe szaladt  hazai pályán a Pakssal szemben, míg az MTK Budapest a DVTK otthonából hozta el a három pontot (0–2). 

Vasárnap további három mérkőzéssel folytatódik a 10. forduló programja, Gera Zoltán a Puskás Akadémiát fogadva debütál a Kecskemét kispadján, a Zalaegerszeg a Győri ETO-val mérkőzik, míg a hétvége rangadóján a Ferencváros a Fehérvárral csap össze. 

A lilák sorozatban a hatodik bajnokijukon maradtak veretlenek és feljöttek a tabella negyedik helyére, míg a Spartacus a 7. pozícióból várhatja a folytatást.

A játéknap egyetlen hazai sikere az Újpesté lett. 

LABDARÚGÓ NB I
Újpest FC–Nyíregyháza Spartacus 1–0 (Duarte 90.)

Rovatok