Index Vakbarát Hírportál

Gonosz tréfát űzött a VAR és a bíró a haláltusájukat vívó lila-fehérekkel

2024. október 20., vasárnap 14:58 | aznap frissítve

Nincs szerencséje a Kecskemétnek, mint örömlánynak a jámbor élethez: a labdarúgó NB I sereghajtója hiába küzdött oroszlánként a 3–0-s győzelmével a tabella élére ugró Puskás Akadémia ellen. Hiába próbálta győzelemmel vagy legalább pontszerzéssel sikeressé tenné Gera Zoltán élvonalbeli edzői debütálását, nem bírt az erős ellenféllel, a rendre a hazaiakat sújtó ítéleteket hozó Berke Balázs játékvezetővel és a VAR-ral. Más kérdés, hogy a videóbíró csak az írott szabályokhoz ragaszkodott.

Verőfényes napsütés, mintegy háromezer ember a Széktói Stadionban, mi kell még egy sikeres edzői bemutatkozáshoz?

Egy jó csapat...

Ez azonban jelen pillanatban hiánycikk Kecskeméten. Ezzel nyilván Gera Zoltán, a hét közben kinevezett új vezetőedző is tisztában van, persze azért a klubhonlapnak adott videónyilatkozatában elsütötte a kötelező paneleket:

Ebben a tizenkét csapatos NB I-ben nagyon sűrű a mezőny, bárkitől kikaphatunk, de bárkit le is győzhetünk. Meg kell állítanunk a zuhanást, ennek feltétele, hogy egységesek legyünk.

Bármit is jelentsen ez. 

Aztán öt perc után kiderült, hogy a légiósokkal teletűzdelt Puskás Akadémia momentán klasszisokkal jobb csapat a sereghajtó, kizárólag magyar futballistákkal harcba induló Kecskemétnél.

Jobbára védekezésre kényszerültek a hazaiak, a 30. perc tájékán fel is harsant a KTE-B közép kórusa: 

Szabó Pista! Szabó Pista!

Persze hogy a héten menesztett legendás edzőt, a csapatot a NB II-ből az NB I ezüstérméig vezető Szabó Istvánt éltették.

Erre a 31. percben Lamin Collier látványos fejes góllal válaszolt, máris 1–0-ra vezetett a vendégcsapat. Majd négy percre rá repült Gera kezéből a vizespalack, mert Berke Balázs játékvezető 11-est ítélt a Puskás Akadémiának, amit Nagy Zsolt, a hétfői zenicai Eb-selejtező magyar hőse kíméletlenül be is vágott, már 0–2.

A feketeleves azonban csak ezután következett. Wojciech Golla kézzel hárított egy kecskeméti lövést, Berke nemcsak tizenegyest ítélt, hanem ki is állította a lengyelt. 

Hittük mi. 

Csakhogy a VAR elkezdett dolgozni, és négyperces tipródás után berke kiszaladt a monitorhoz, és úgy tett, mint II. József, a kalapos király a halálos ágyán. mindent visszavont. A tizit is, meg a pirosat is. Kiderült, a labda Golla combjáról pattant fel a kezére, az pedig a tavaly bevezetett szabályértelmezés szerint nem szabálytalan. Az, hogy biztos gólt akadályozott meg így a védő, senkit sem érdekelt.

Aztán még mielőtt vége lett volna a félidőnek, Nikitscher állt szemben egy az egyben Pécsi Árminnal, de a válogatott half a kapusba lőtte a labdát. 

Fordulás után Colley akkorát lökött Vágón, hogy a kecskeméti játékos kirepült majdnem a lelátóig, mindenki piros lapot remélt a nézőtéren, Berke azonban beérte a sárgával... Hm...

Kétségtelenül jobban játszottak a hazaiak, mint az első félidőben, de ez nem volt elég a gólhoz. 

Fogyott az idő, és az sem használt a Kecskemétnek, hogy a 75. percben a finn Urho Nissila bepasszolta honfitársa, Soisalo gólpasszát, 0–3. 

Ekkor már felzúgott a nézőtéren a „Három hülye!” szövegű kórus, és ez nem a három vendéggólnak szólt.

Innentől kezdve végképp érdektelen lett a mérkőzés, némi izgalmat csak az okozott, amikor a 80. perc környékén a publikum átváltott a „Tóth Ákos, takarodj!” rigmusra, aminek a csapat kulcsjátékosait áruba bocsátó sportigazgató volt a címzettje. Majd újból elkezdték éltetni a kiebrudalt előző edzőt, Szabó Istvánt. 

Egy biztos: hosszú lesz ez az ősz Kecskeméten. 

Az újonc Győr 2–1-re nyert vasárnap Zalaegerszegen.

Labdarúgó NB I, 10. forduló

Kecskeméti TE–Puskás Akadémia 0–3 (0–2)
Gólok: Collier (31.), Nagy Zs. (35., 11-esből), Nissila (75.)

Rovatok