Index Vakbarát Hírportál

Átlagosan 60 ezer forint lesz egy repülőjegy a foci-Eb-re Magyarországról

2024. május 17., péntek 13:52

Megugrott a kereslet a Németországba tartó járatokra a labdarúgó-Európa-bajnokság idejére Magyarországról. A foglalások szerint csaknem 60 százalékkal nőtt meg a kereslet a Stuttgartba tartó gépekre, amelyekre átlagosan 60 ezer forint lesz egy jegy. Az Eb-vel Németország olyan üdülőparadicsomoknál lett kelendőbb a magyarok körében, mint Málta, Törökország és Franciaország.

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság miatt 59 százalékkal több magyar repül Németországba, mint tavaly ugyanebben az időszakban a kiwi.com foglalási adatai alapján. Az Eb alatti időszakra a Németországba szóló repülőjegyek ára 60 ezer forint körül mozog.

Míg tavaly Berlinbe foglalt a legtöbb honfitársunk, addig idén Stuttgart vette át a vezetést, ahol a magyar válogatott két csoportmérkőzést is játszik.

Németország annyira népszerű lett az Eb időszakában, hogy megelőzte Törökországot és Portugáliát is. A tavaly decemberi sorsoláson az A csoportba került a magyar válogatott. A nemzeti tizenegy június 15-én Kölnben a svájciak ellen lép először pályára. Ezután Stuttgartban játszanak június 19-én a rendező németek ellen, majd 23-án ugyanitt a skótokkal találkozik a válogatott.

A kiwi.com 2022-es korábbi kutatása alapján a magyarok 8 százaléka utazik repülővel külföldre valamilyen sportesemény miatt. A vezető cseh utazási technológiai vállalat kíváncsi volt, hogy vajon a foglalási adatok mit mutatnak, az Eb mennyivel növeli meg a Magyarországról induló repülős forgalmat az idei Eb-nek otthont adó Németországba.

Németországi célállomásra 59 százalékkal több foglalás érkezett Magyarországról a portálon keresztül (május 13-ig) a 2024. június 14. és július 12. közötti időszakra, mint egy évvel korábban.

A német városok népszerűségét is átrendezte az Eb. Míg tavaly Berlin, Stuttgart, Dortmund, Nürnbeg és Düsseldorf voltak az élen, addig idén Stuttgart átvette a vezetést, ezt követi Berlin, Dortmund, Köln és Hamburg. A foglalási adatok alapján a vizsgált időszakban a magyar utazók átlagosan 4-5 napot töltenek Németországban, ahová a repülőjegyek átlagára eddig 60 ezer forint körül mozgott. A magyarok többsége a június 17-i héten indul Németországba.

Kutatásaink alapján az utazókat leginkább egy másik ország kultúrájának felfedezése és a nyelvtanulás motiválja, de előfordul, hogy egy-egy sportesemény vagy koncert kapcsán is jelentős ugrást látunk a foglalási adatokban. Most például a Stuttgartba irányuló keresések nőttek közel négyszeresére, aminek egyértelműen az Eb az oka

– osztotta meg Eliska Reznícek Dockalová, a kiwi.com ügyfélélményért felelős alelnöke.

A legtöbb magyar a kora nyári időszakban repülővel Spanyolországba, Olaszországba és Görögországba utazik. Ezeket követi a 4. helyen Németország, és maga mögé utasít olyan népszerű nyaralóhelyeket, mint Franciaország (5.), Törökország (7.), Portugália (8.) vagy Málta (12.), amelyek rendszeresen előrébb szerepelnek a nyári időszak foglalási listáján.

(Borítókép:  A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság győztesének trófeája. Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images for DFB)

 

Rovatok