Index Vakbarát Hírportál

Szigorít Németország az Eb miatt, júniustól lezárják a határokat

2024. május 27., hétfő 19:20

A labdarúgó-Európa-bajnokság miatt jelentősen szigorít a biztonsági intézkedéseken Németország. Nancy Faeser német belügyminiszter bejelentette, hogy június elsejétől zárlattal felérő rendkívüli ellenőrzés lép életbe a nyugati határokon.

Nancy Faeser vasárnap a német ARD-nek adott interjúban jelentett ki, hogy június elsejétől teljes egészében lezárják a határokat, beleérve a nyugati ellenőrzőpontokat is. A német belügyminiszter hozzátette, hogy a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság miatt a lengyel, a cseh, az osztrák és a svájci határokon már bevezettek bizonyos ellenőrzéseket – számolt be róla az Infostart. 

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy az intézkedéssel szeretnék megakadályozni az erőszakos bűnözők esetleges határátlépését. A rendkívül szigorítás az Eb-re látogató külföldiek védelmét is szolgálja.

Nancy Faesert arról is kérdezték, hogyan akadályozzák meg a hatóságok az olyan szurkolói randalírozásokat, mint amilyen a berlini Olimpiai Stadionban a Német Kupa döntőjében történt. (A Bayer Leverkusen–Kaiserslautern mérkőzést különböző pirotechnikai eszközökkel zavarták meg a szurkolók.) A német belügyminiszter kizárta annak lehetőségét, hogy az Eb-n hasonló eset forduljon elő. 

Nancy Faeser hangsúlyozta, hogy az UEFA követelményei miatt a biztonsági intézkedések is jóval szigorúbbak lesznek.

Június 14. és július 14. között az Eb tíz helyszínen zajlik. Az említett idő alatt szoros együttműködés lesz a szövetségi és a tartományi hatóságok között. Az ARD-nek nyilatkozó miniszter a határ lezárásával kapcsolatban nem közölt további részleteket. 

Szigorú ellenőrzés vár a szurkolókra

A korábbi beszámolók alapján a stadionokban két szakaszban zajlik majd a beléptetés. A biztonsági személyzet először a külső biztonsági gyűrű bejáratánál a mobiltelefonon bemutatható elektronikus jegyet ellenőrzi, majd átkutatják a szurkolók ruházatát. A következő, belső biztonsági gyűrűnél, a forgókapuknál ismét ellenőrzik a belépőket. 

Az autóval érkező szurkolóknak az arénáktól távol kell majd parkolniuk, így a mérkőzések helyszíneire tömegközlekedéssel juthatnak el. A parkolást szigorúan korlátozzák, a stadionok közvetlen környezetében semmilyen gépjármű nem állhat. A kijelölt biztonsági zónákon belülre csak az érvényes jogosultsággal rendelkezők hajthatnak be. 

A lap szerint már a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején is voltak hasonlóan szigorú ellenőrzések. A rendőrök a rendkívül szigorú ellenőrzések mellett többek között drónokkal is védekeztek az illegális belépések ellen.

Marco Rossi szeretne nagy dolgot véghez vinni az Eb-n

Mint írtuk, a magyar labdarúgó-válogatott hétfőn nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Telkiben az Európa-bajnoki szereplést megelőző felkészülés kezdetén. Marco Rossit többek között a csoport erőviszonyairól is faggatták a média képviselői. Elmondta, hogy „természetesen szeretnénk továbbjutni a csoportból, mert nem azért megyünk ki az Európa-bajnokságra, hogy csak ott legyünk, szeretnénk valami nagy dolgot véghez vinni, de ez persze nem csak rajtunk múlik”.

Az Eb-várakozásokat illetően kifejtette, úgy érzi, az elmúlt évek eredményei után Magyarországot egyre jobban kezdik elismerni a nemzetközi futballban, és rendkívül büszke, hogy részt vehet a kontinensviadalon.

A válogatott kerete:

Az A csoport teljes programja:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

(Borítókép: Philipp von Ditfurth / picture alliance / Getty Images)

Rovatok