Index Vakbarát Hírportál

„Szoboszlai Dominikot nem kell bemutatni senkinek, ő a Liverpool sztárja”

2024. június 3., hétfő 17:30

Az Európa-bajnokságot megelőző utolsó előtti felkészülési mérkőzés sajtótájékoztatóján az ír válogatott szövetségi kapitánya, John O'Shea elmondta, hogy mit kell csapatának tennie ahhoz, hogy nyerjen kedden a magyar nemzeti csapat ellen, és mit gondol az alakulat eddigi teljesítményéről. A tréner és a csapatkapitány, Séamus Coleman egyaránt kiemelte Szoboszlai Dominik szerepét. Marco Rossi szövetségi kapitány is nyilatkozott hétfő este az újságíróknak, hasonlóan az ír szakvezetőhöz, ő is kifejezetten nehéz, fizikális összecsapást vár.

„A magyarok főként a szervezettségüknek köszönhetik a 14 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatukat. Emellett természetesen minőségi játékosok alkotják a keretet, egyesek a Premier League-ben futballoznak, elől pedig a támadók, különösen Szoboszlai Dominik és Sallai Roland kellő szabadsággal játszhat. Ami még nagyon jellemző a magyarokra, hogy keményen dolgoznak és láthatóan éhesek a sikerre” – mondta az MTI érdeklődésére a februárban ideiglenesen kinevezett szakvezető. Hozzátette: szerinte kifejezetten nehéz meccs vár a csapatára, mert a rivális kijutott a jövő pénteken rajtoló kontinensviadalra, ráadásul a keretében jó egyveleget alkotnak a fiatal és a tapasztalt játékosok.

Az ír kapitány úgy véli, elsősorban támadójátékban kell javulnia csapatának ahhoz, hogy jó eredményt érjen el. Felidézte, hogy márciusban, az előző két barátságos találkozójukon nagyon kevés lehetőségük volt, ezért nem is sikerült gólt szerezniük a belgák elleni döntetlen, és a svájciaktól elszenvedett 1–0-s vereség során. Szerinte nagyobb önbizalomra lenne szüksége a játékosainak ahhoz, hogy elhiggyék, képesek gólokat szerezni, ezen sokat javíthatna a jobb helyzetkihasználás.

„Kemény teszt lesz számunkra, de épp az ilyen mérkőzéseket szeretjük. Olyan keretet akartunk kialakítani, amely képes legyőzni Magyarországot” – fogalmazott a játékosként 118-szoros válogatott, 43 éves tréner, aki hozzátette, a Nottingham Forest védője, Andrew Omobamidele sérülés miatt kikerült a keretből.

Szoboszlai Dominikot nem kell bemutatni senkinek, ő a Liverpool sztárja, de természetesen ismerem Kerkez Milost is. Ő egy olyan támadó szellemű védő, aki ellen nagyon nehéz játszani

– mondta a magyarok Premier League-ben futballozó játékosairól Séamus Coleman csapatkapitány.

Marco Rossi szerint elsősorban védekezésben kiemelkedő az ír együttes.

Az írek ellen nehéz nyerni, ez látszott márciusban a belgák és a svájciak elleni találkozókon. Fizikálisan erős csapat, amely nagy intenzitással futballozik, hiszen többnyire Premier League-ben és Championshipben szereplő játékosok alkotják. Elsősorban a skót Eb-ellenfelünkhöz hasonlítható az írek játéka, ezért jó teszt lesz ez számunkra a kontinensviadal előtt.

Az 59 éves szakvezető elárulta, hogy Fiola Attila szereplését öt héttel a műtétje után még nem kockáztatja meg, ahogy a kisebb sérüléssel bajlódó Horváth Krisztoferét sem. Hozzátette, a kerethez éppen Dublinban csatlakozó Bolla Bendegúz és Gazdag Dániel játékát is nélkülözi majd.

„Szalai Attila bár alig játszott a szezonban, nagyon jó kvalitású védő, aki mind a 43 szereplése alkalmával bizonyította, hogy mennyire hasznos a válogatott számára. Bízom benne, mint mindenkiben, aki tagja a keretnek. Nem aggódok miatta, azt viszont elárulom, ezúttal nem ő kezd majd, hanem Dárdai Márton, de később Szalai még beszállhat a meccsbe” – válaszolta az MTI kérdésre a kapitány. 

A kerethez csütörtökön csatlakozott Callum Stylesnak gyerekkori álma vált valóra.

„Csak boldogság ért a magyar válogatottban. Nagyszerű csapattársakat és edzőket ismertem itt meg. Az pedig, hogy kijutottunk az Eb-re, gyerekkori álmom valóra válása” – mondta az angol születésű futballista. – „Van verseny a posztomon, de senki nem véletlenül van itt. Egyénileg mindenkinek az a feladata, hogy száz százalékot nyújtson. Remélem, tudom segíteni a csapatot a játékommal”.

Marco Rossi szövetségi kapitány rendre hangsúlyozza, számára nem létezik barátságos mérkőzés, és kedden, az Aviva Stadionban (ahol két hete az Európa-liga döntőjét játszották) megrendezett összecsapásnak valóban lesz tétje, méghozzá a válogatott 14 találkozó óta tartó veretlenségi sorozatának megőrzése.

A nemzeti együttes úgy fordult rá a németországi EB célegyenesére, hogy az egész kontinensen nincs olyan csapat, amely régebben kapott volna ki. Az olasz szakember tanítványai 14 meccs óta nem találtak legyőzőre, 2022 novembere óta kilenc sikert arattak és ötször döntetlent játszottak. Ennél hosszabb sorozatra legutóbb az Aranycsapat volt képes, amely az 1954-es világbajnoki döntő elvesztése után 18 összecsapáson három döntetlen mellett 15-ször győzött.

Ezt leszámítva a nagy tornák előtt rendre inkább a játékosok számára nagyobb a tét, hogy egy jó teljesítménnyel keretbe, vagy éppen a kezdőcsapatba kerüljenek, Rossi viszont – akárcsak három éve – már a barátságos mérkőzések előtt kijelölte az Eb-re utazó 26 játékosát.

Az írek nem jutottak ki a kontinensviadalra, mivel az ötcsapatos selejtezőcsoportjukban csak negyedikek lettek egyedül Gibraltárt megelőzve. A kudarcot követően ideiglenesen John O'Shea-t nevezték ki szövetségi kapitánynak, de egyelőre a játékosként a válogatottsági örökrangsorban – Robbie Keane és Shay Given mögött – harmadik szakvezetővel sem sikerült megoldani a válogatott legnagyobb problémáját, a gólínséget.

A B csoport egyik alakulata már győzelemmel hangol a rajtra

A magyarokkal azonos Európa-bajnoki csoportban szereplő skót labdarúgó válogatott hétfőn 2–0-s sikert aratott a gibraltári csapat felett a portugáliai Faróban. A sokáig gól nélküli állás mellett küzdött egymással a két együttes, aztán az 58. percben a bizonytalankodó gibraltári védelem hathatós segítségével előnybe kerültek a skótok. Steve Clarke szövetségi kapitány tanítványai ezt követően már felszabadultabban futballoztak és a hajrában Che Adams kapásból szerzett látványos góljával lezárták a mérkőzést.

A magyar válogatott felkészülési mérkőzései

Az A csoport teljes programja az Eb-n:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

Rovatok