Index Vakbarát Hírportál

Óriási hibák miatt Írországban megszakadt a magyar válogatott remek szériája

2024. június 4., kedd 22:41

A magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságot megelőző felkészülés utolsó előtti mérkőzésén 2–1-re kikapott Írországtól Dublinban. A házigazda a győztes gólját egy magyar szöglet utáni kontrából szerezte a 92. percben.

Marco Rossi szövetségi kapitány rendre hangsúlyozza, számára nem létezik barátságos mérkőzés, és kedden, az Aviva Stadionban (ahol két hete az Európa-liga döntőjét játszották) megrendezett összecsapásnak valóban lesz tétje, méghozzá a válogatott 14 találkozó óta tartó veretlenségi sorozatának megőrzése.

A NEMZETI EGYÜTTES ÚGY FORDULT RÁ A NÉMETORSZÁGI EB CÉLEGYENESÉRE, HOGY AZ EGÉSZ KONTINENSEN NINCS OLYAN CSAPAT, AMELY RÉGEBBEN KAPOTT VOLNA KI. AZ OLASZ SZAKEMBER TANÍTVÁNYAI 14 MECCS ÓTA NEM TALÁLTAK LEGYŐZŐRE, 2022 NOVEMBERE ÓTA KILENC SIKERT ARATTAK ÉS ÖTSZÖR DÖNTETLENT JÁTSZOTTAK. ENNÉL HOSSZABB SOROZATRA LEGUTÓBB AZ ARANYCSAPAT VOLT KÉPES, AMELY AZ 1954-ES VILÁGBAJNOKI DÖNTŐ ELVESZTÉSE UTÁN 18 ÖSSZECSAPÁSON HÁROM DÖNTETLEN MELLETT 15-SZÖR GYŐZÖTT.

Ezt leszámítva a nagy tornák előtt rendre inkább a játékosok számára nagyobb a tét, hogy egy jó teljesítménnyel keretbe, vagy éppen a kezdőcsapatba kerüljenek, Rossi viszont – akárcsak három éve – már a barátságos mérkőzések előtt kijelölte az Eb-re utazó 26 játékosát.

Magyar helyzetekre egy semmiből szerzett ír gól volt a válasz, arra pedig egy gyors egyenlítés

Azt az olasz szakember már hétfőn jelezte, hogy Szalai Attila helyett Dárdai Márton fog kezdeni, mint ahogyan egy másik kérdéses poszton is egyértelművé vált a képlet, miután említette, hogy Bolla Bendegúz az írek ellen nem lép pályára.

Az álmoskásan induló mérkőzésen épp az így fixen kezdőbe várt Loic Nego jelentette a veszélyt, előbb combbal eltalált labdáját kellett hárítania Caoimhín Kellehernek, majd Varga Barnabás előkészítése után óriási helyzetben tekert kicsivel a bal felső fölé.

A játékrész derekán Schäfer András harcossága eredményezett lövőhelyzetet, majd három parádés védelmi megmozdulást követően kontrázhattunk: az írek által felmagasztalt Szoboszlai Dominik játszott a balján érkező Kerkez Miloshoz, akinek a bombáját hatástalanította a liverpooli kapus.

Bő fél óra után Varga Barnabás nem tudta kiválasztani a megfelelő megoldás, így nem alakult ki újabb magyar ziccer, de már nagyon érett a gól.

Aztán meg is jött, csak éppen az első ír lehetőségből a túldoldalon... William Smallbone jobb oldali beadására Willi Orbán nem ugrott fel, Adam Idah pedig közelről a kapuba fejelt (1–0).

A nigériai származású hórihorgas csatár a 25. válogatott meccsén a negyedik gólját szerezte meg. Ez volt az írek idei első szerzett, a magyarok első kapott találata.

Szerencsére nem sokat kellett várni a válaszra, Szoboszlai lecsúszott lövésénél Orbán javította a hibáját, csúsztatására a hosszún egyedül nem lesről érkező Lang Ádám robbant, és lőtt a léc alá (1–1).

Még a szünet előtt Szoboszlai próbálta megtréfálni klubtársát, és a félpályáról igyekezett átemelni a kicsit kint ólálkodó Kellehert, ám nem talált kaput.

Sallai révén veszélyesebbek voltunk, de újabb gólt nem szereztünk – Dibusznak nem akadt dolga, aztán jött a 92. perc...

A második félidőre érkezett két ferencvárosi játékos, Rossi a meccs előtti villáminterjúban már jelezte, hogy egy-egy félidőt kap a két kapus, így Dibusz Dénes futott ki a folytatásra, Nego helyére pedig Botka Endre állt be.

Utóbbi gyorsan ki is harcolt egy szögletet, ami után Sallai Roland 16 méteres tekerését blokkolták a védők, majd az újabb pontrúgást követően Willi Orbán fejese szállt a bal felső fölé.

Az 56. percben ismét Sallai Roland került távoli lövőhelyzetbe, ezúttal már el is jutott volna a jobb alsóig, ha nem véd Kelleher, majd rögvest a szöglet után Schäfer András is tesztelte a kapust – a vezetés azonban csak nem akart összejönni.

Nem sokkal később Sallait egy sorral feljebb rendelte Rossi, mivel Varga helyére Kleinheisler László érkezett, a játékrész ezen szakaszában viszont Szoboszlai Dominik kisebb keménykedései jelentették az izgalmakat – egy-egy sárgát kapott ő és Seamus Coleman is.

Az utolsó negyedóra kezdetén a magyar csapatkapitány pontrúgásai után izgulhattak kicsit a hazai szurkolók, de igencsak úgy festett, hogy mindkét együttesnek fontosabb a vereség elkerülése, mint a győzelem hajszolása.

Ezek után a 92. percben egy magyar szöglet után sikerült eladni a labdát úgy, hogy a félpályától ketten vihették Dibuszra a labdát, a csereként beálló Troy Parrott lövésébe még beleért a kapus, de védeni már nem tudott (2–1).

Az írek kettő darab kaput eltaláló lövésből kétszer találtak be, nálunk a 12 próbálkozásból hat találta el a kaput, mégis csak egyszer voltunk eredményesek.

A magyar válogatott szenzációs sorozata így tehát 14 veretlen mérkőzés után véget ért, de szombaton izrael ellen itt az esély egy újabb indítására. És inkább itt legyen váratlan vereség, mint az eb-n...

Felkészülési mérkőzés

Írország–Magyarország 2–1 (1–1)

Dublin, Aviva Stadion. 29 424 néző. V: Luís Godinho (portugál)

Írország: Kelleher – Coleman, Duffy (Scales, a szünetben), D. O'Shea – Doherty (O'Brian, a szünetben), Cullen, Smallbone, R. Brady (O'Dowda, 62.) – Azaz (Parrott, 62.), Idah (Obafemi, 71.), Szmodics. Szövetségi kapitány: John O'Shea

Magyarország: Gulácsi (Dibusz, a szünetben) – Lang (Balogh B., 73.), Orbán, Dárdai M. – Nego (Botka, a szünetben), Nagy Á., Schäfer (Styles, 71.), Kerkez (Nagy Zs., 70.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. (Kleinheisler, 62.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gólszerző: Idah (36.), Parrott (92.) ill. Lang (41.)

szombaton

18.00: Magyarország–Izrael, Debrecen

A válogatott Eb-kerete:

Az A csoport teljes programja az Eb-n:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

Melyik csapat nyeri meg a 2024-es Európa-bajnokságot?

  • 8059
    Spanyolország
  • 7247
    Németország
  • 5047
    Franciaország
  • 2771
    Anglia
  • 2442
    Portugália
  • 1925
    Olaszország
  • 1065
    más
  • 666
    Hollandia
  • 393
    Belgium

(Borítókép: Sammie Szmodics és Szoboszlai Dominik az Írország és Magyarország közötti nemzetközi barátságos mérkőzésen az Aviva Stadionban, Dublinban 2024. június 4-én. Fotó:  Ben McShane / Sportsfile / Getty Images)

Rovatok