Index Vakbarát Hírportál

Senkiért nem kínáltak még annyi pénzt, mint Yamalért, a Barca szóba sem állt a kérővel

2024. július 10., szerda 20:11

A nemzetközi sportsajtóban, különösen a spanyoloknál napok óta visszatérő téma, hogy a Paris Saint-Germain egészen őrjítő összeget, 250 millió eurót kínált Lamine Yamalért, a Barcelona és az Eb-döntős spanyol válogatott pár napig még 16 éves sztárjáért. A katalán klub sportigazgatója, Deco viszont csípőből lesöpörte az asztalról az ajánlatot, ami még a németországi kontinensbajnokság előtt érkezett – írja a madridi As. Mennyit nőhetett az ázsiója a torna alatt?

Minden idők legmagasabb átigazolási összegét, 250 millió eurót kínálta a Paris Saint-Germain még a most folyó labdarúgó-Európa-bajnokság előtt (!) Lamine Yamalért, a Barcelona szombatig csak 16 éves szélsőjéért. Tehát nem most, a Spanyolország–Franciaország (2–1) elődöntő után, amikor az Eb egyik, ha nem mindjárt a legszebb gólját lőtte, és a meccs emberének választották, hanem még a kontinensbajnokság előtt, amikor senki sem tudta, hogy milyen produkcióval rukkol elő.

Szóval ahogy a madridi As is megírta,

még az Eb előtt meghosszabbították Yamal szerződését 2026-ig, ami 2028-ig kitolható, amint a srác nagykorú lesz. És egészen eszelős összeget jelöltek meg a kivásárlási záradékban, egymilliárd eurót!

Így aztán amikor befutott a PSG 250 millió eurós ajánlata, Deco, a Barca sportigazgatója még csak el sem gondolkozott rajta, hanem kapásból lesöpörte azt az asztalról. Pedig ha van klub a földön, amelyiknek égetően szüksége lenne a pénzre, az a nyakig eladósodott, az mintegy egymilliárd eurós mínuszt maga előtt görgető Barcelona.

A 250 millió egyébként majdnem 100 milliárd forint, és hogy el tudjuk helyezni egy koordináta-rendszerben az összeget, nos az MVM Dome 116 milliárdba, tehát alig többe került. 

Továbbá labdarúgóért még soha nem kínáltak ekkora összeget. Az eddigi legborsosabb transzferdíj 222 millió euró volt, 2017-ben a PSG ennyit fizetett Neymarért a Barcának. 

Egyébként Yamal mellett Pau Cubarsíval, a több mint ígéretesnek tűnő védővel is hosszabbított a Barca, vele 2027-ig, és a lelépési összeg az ő esetében mindössze félmilliárd euró.

Cubarsí Yamalhoz képest valóságos aggastyán, már január 22-én betöltötte a 17-et, és a 2024–2025-ös szezonban harcolt ki magának állandó játéklehetőséget a felnőttek között, amit kiegyensúlyozott, korához képest rendkívül rutinos játékkal és teljesítménnyel hálált meg.

Ön szerint mi lesz a 2024-es Eb-döntő párosítása?

  • 3970
    Spanyolország–Hollandia
  • 1628
    Spanyolország–Anglia

És ha már belejöttek a hosszabbításba, Héctor Fort kontraktusát is kiterjesztették 2026-ig, de arról, hogy az ő esetében mennyi a lelépési összeg, arról nem szól a fáma.  Fort valóságos matuzsálem Yamalhoz és Cubarsíhoz képest, augusztus másodikán már a tizennyolcadik születésnapját ünnepli. 

(Borítókép: Lamine Yamal irányítja a labdát a Spanyolország–Franciaország UEFA EURO 2024 elődöntő mérkőzésen a müncheni Allianz Arenában 2024. július 9-én. Fotó: Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto / Getty Images)

Rovatok