Index Vakbarát Hírportál

500 magyar ünnepelte a hokiválogatottat Kazahsztánban

2019. május 2., csütörtök 14:18

A magyar válogatott 4-1-re győzte le Litvániát a kazah divízió I/A csoportos világbajnokságon. Fontos volt ez a siker, nagyobb bajba is kerülhettünk volna nélküle, komolyan fenyegetett volna a kiesés. A meccs után Majoross Gergely megbízott kapitány pont arról beszélt, hogy a fontos változások végre eredményt hoztak.

Azért cserélgettük a sorokat, hogy a legjobb megoldást találjuk, mindegyiknek megvolt a maga gyengesége. Egyértelművé vált a második meccs után, hogy Bartalist középre kell tenni, mert szükség van a sebességére, az energiájára, és arra a nagy területre, amit le tud fedni - ez jól sült el. Azt gondoltuk, hogy Sofronnak tud segíteni két olyan ember, aki sok energiát hoz, aki megszerez és megtart korongokat, és kiszolgálja őt, hogy ő is kamatoztathassa az erényeit - Nagy Krisztiánnal kiegészülve így lett ez a trió eredményes.

Nem is tévedett a szakember, Bartalis két szép gólt ütött és egyet előkészített. A meccs legjobb magyar játékosa volt. A Sofron, Bartalis, Nagy sor valóban a csapat erőssége volt, 14 kapura lövéssel (ebből Sofron egymaga kilencszer) és 5 ponttal. A most már legeredményesebb emberünk a tőle szokott módon szerényen értékelt:

„Az egész csapatnak jó érzés volt, hogy az első gólt mi lőttük, és nem az eredmény után futottunk. Ezáltal mindenki egy kicsit megkönnyebbült, és utána nyugodtabban tudtuk hozni a játékunkat.

4-1-nél már nem követtük a megbeszélteket, emiatt elkövettünk néhány hülyeséget. Ha ezeket kiküszöböljük, akkor a következő meccs jó lesz újra.

Bevált a változtatás a sorokban, visszakerültem centernek, ott jobban érzem magam. Meglátjuk, hogy folytatjuk tovább a következő meccsen. A bírók össze-vissza fújtak, de ezt be kell nyelni, és csak saját magunkkal kell foglalkozni. Minden óra számít a pihenésre, fontos, hogy a szlovénok később játszanak.”

A csapat aztán a győzelmet megosztotta azzal a – szerdán már – 500 fősre duzzadt drukkercsapattal, ami a szurkolói zónában várt a győztesekre. Nem egyszerű itt semmit sem megközelíteni, legalább 10 perc, mire az ember a szurkolói zónába elér, a biztonságiak nem is engedték kisétálni a csapatot (ráadásul egy kétszer háromsávos sugárút felett kellett volna átkelni), így a csapatot szállító busz némi kerülővel érkezett meg.

Itt Vas János kapott szót – sajnos Magosi sérüléséről egyelőre még semmit nem tudni, megszédült az ütközés után, amely, Majoross szerint egyáltalán nem való világbajnokságra. Vas elmondta, tudták mi a dolguk, gólokat kellett lőni, ezt megtették, aztán már csak mentek előre. Sofron István a 100. pontjáért külön dicséretet kapott, és kiemelte, élet-halál harc volt, bár örül a jubileumnak, a győzelem fontosabb volt. Vay Ádámot arra biztatták a szurkolók, hogy még 2-3 shutout legyen benne.

Egyelőre Majoross sem nyilatkozott a csapatkapitány Magosi állapotáról, mint mondta, ez nem az ő feladata. A szlovénok elleni meccsel kapcsolatban egy dolgot emelt ki, nem Anze Kopitarra, a Los Angeles 1003 NHL-meccset játszott csatárára hegyezzük ki a védekezést, mert ha így tennénk, saját magunkat vernénk, a szlovén csapatban akad még bőven kiváló hokis.

A házigazdák egyébként nagyon hálásak a magyar szurkolóknak, az itt tartózkodó mintegy 500 drukker alaposan feltornászta a jegyeladást, és a szurkolói zónában is jól fogy a sör.

Szlovénia ellen pénteken, magyar idő szerint 15:30-tól játszunk. Az Indexen élő szöveges közvetítést olvashat.

A szlovénoknak létkérdés a pénteki meccs

A szlovén válogatott három forduló után is pont nélkül áll a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokságon, miután a csütörtöki játéknapon 4-1-re kikapott a százszázalékos fehérorosz csapattól. A fehéroroszok sikerükkel nagy lépést tettek a feljutás irányába, míg a szlovénoknak létkérdés lesz a győzelem pénteken, amikor - magyar idő szerint 15.30-as kezdéssel - a magyar válogatottal mérkőznek meg. A vb első két helyezettje játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be. (MTI)

3. forduló:
Fehéroroszország-Szlovénia 4-1 (1-0, 0-0, 3-1)
gól: Sarangovics (4.), Jevenko (46.), Platt (50.), Gyemkov (59.), illetve Sabolic (44.)

Rovatok