Index Vakbarát Hírportál

Négy órán át izgult érte, de Mihalik Sára csak megkapta a világbajnoki érmét

2022. augusztus 8., hétfő 12:11

Sikeresen ért véget Mihalik Sára kanadai várakozása, a kajak-kenu világbajnokságon finn színekben induló sportolónő a női K–1 5000 méteres fináléját követően négy órával lehetett benne biztos, hogy megkapja a bronzérmét.

A versenyszámban, amelyben Kőhalmi Emese megvédte világbajnoki címét, sokáig vártuk a hivatalos eredményhirdetést, az azonban az óvások miatt egyre csak tolódott.

Sokáig úgy tűnt, hogy Mihalik lemarad az éremről, történt ugyanis, hogy az élbolyban haladva harmadikként kiment a két kötelező futás egyikére, mégis kizárták, mint utolsót.

Itt fontos megjegyezni, hogy kevesek számára volt tiszta, hogy pontosan mi számít, hiszen a futás megkezdése még a célvonal előtt volt, közben áthaladtak a versenyzők a vonalnak a síkján, majd utána ültek vissza, így kérdéses volt, mikor számít, hogy ki az utolsó. Ez már csak azért is érdekes problémákat okozott, mert adott esetben így aki látta, hogy a mezőny végén van, az inkább ment tovább (későbbre hagyva a futását), és kiejthette azt, aki egyébként a versenyben előtte volt…

Új szabályokat hoztak az 5000 méterre, vannak futószakaszok, de igazából az egész versenyszabályzat nem túl konkrét és tiszta, és valahogy megtörtént az, hogy az élbolyban mentem, harmadik helyen haladtam, mégis kizártak. Merthogy van egy olyan szabály, hogy az utolsó helyen lévőt kizárják, és én harmadik helyen haladva mégis a kizárás sorsára jutottam, most fellebbeztünk, és várjuk az ítéletet

– mondta Mihalik Sára az Indexnek a futamát követően három órával az eredményre várva. 

Egy bő fél órával később aztán a hivatalos eredményközlés szerint az óvás sikerrel járt, Mihalik megszerezte Finnország egyetlen világbajnoki érmét!

A sportolónő később a Facebook-oldalán osztotta meg örömét a világgal, hogy sikerült hozzájutni a bronzéremhez.

A magyar csapat a világbajnokságot négy arannyal, egy ezüsttel és hat bronzzal az éremtáblázat második helyén zárt.

Rovatok