Index Vakbarát Hírportál

Nyolc arany és 16 érem volt a magyarok szombati termése Szegeden

2022. szeptember 3., szombat 12:58

A szegedi ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság szombati napján a magyar csapat nyolc aranyat és összesen 16 érmet szerzett, így továbbra is óriási fölénnyel vezeti az éremtáblázatot.

A mieink szenzációsan kezdték az éremfutamokat, hiszen pénteken kilenc alkalommal is aranyérmet ünnepelhettünk, további négy ezüst és egy bronz volt a magyar termés, amivel óriási fölénnyel vezettük a medáltabellát a németek (2, 3, 0) előtt.

A szombati program is erősnek ígérkezett, hiszen csak A döntős egységeink voltak, ráadásul rendre a legjobb pályákról várhatták a futamokat a mieink.

Az előző napi esős, hűvös időnek nyoma sem maradt, szikrázó napsütés fogadta a résztvevőket és a kilátogatókat.

Az első blokkban négy ifjúsági szám fináléját tekinthették meg a nézők, és nem győztük húzni az újabb strigulákat az érmesekhez! Rugonfalvi-Kiss Janka és Szegedi Angelina Judit kettőse elképesztő hajrát bemutatva kilenc századdal nyúlta le az aranyérmet K–2 500 méteren, Ozsgyáni Bence és Keller Gergő Zoltán pedig a fél távnál negyedikként haladva nyert fölényesen. A C–4 500 méteren egy-egy ezüst követte az első helyeket, a lányoknál német, a fiúknál ukrán egység ünnepelhetett.

Az újabb négyesben az U23-as mezőny hosszabb távú versenyzői következtek, Gönczöl Laura C–1 500 méteren bronzérmes lett, a Kanadában 5000 méteren világbajnok, Münchenben 5000 méteren és 1000 párosban Európa-bajnok Kőhalmi Emese pedig a szám favoritjaként több mint egy hajóval nyert K–1 1000 méteren. 

Fantasztikus verseny volt. Az elején megpróbáltam eljönni a többiektől, majd az utolsó 150-200 méteren még egyet robbantani. Úgy alakult a pálya, ahogy terveztem, a végén a közönség tombolását hallani pedig tényleg szenzációs volt

– értékelt Kőhalmi Emese az Indexnek.

A tegnap egyéniben aranyérmes Adolf Balázs Fejes Dániellel közösen állt ezúttal rajthoz, és bár az ukránok gyakorlatilag kilőttek, fél távhoz érve már tapadtak az élmenőkre, majd meg is előzték őket.

Ekkor újra belehúztak Pavlo Borszukék, de hiába vették vissza az előnyt, Adolfék is újítani tudtak. Rendkívül kiélezett hajrá jött, amiben végül a mieink hét századdal bizonyultak jobbnak.

„Jónak éreztem a rajtot, ott nem kaptunk annyit, azt pedig az előfutamban láttuk már, hogy nagyon bevállalják az elejét. Nem volt bennünk kétség, hogy utolérjük őket, csak szépen mentük a pályánkat. A végén nem volt idő gondolkodni, csak figyeltünk a begyakorolt dolgokra és indításokra, hál’ istennek, nekünk jött ki jobban”  – mondta lapunknak Fejes Dániel a futamot követően.

Az előfutamban is megkaptuk ezt a párost, tudtuk, hogy nagyon kemény lesz. Volt időm akkor felmérni, hogyan osztják be a pályát, 500-on indítanak egy nagyot, és az utolsó 200-on. Nekünk az volt a taktikánk, hogy 500-nál ott maradjunk, és 250-nél indítottunk egyet. Itt voltunk előrébb, utána ránk indítottak egyet, de mi még az utolsó 100-on mindig robbantunk egyet, arra alapoztunk, hogy azt jobban bírjuk, és meglesz az arany

– tette hozzá Adolf Balázs.

Az izgulósabb versenyszám után ismét jöhetett egy simább, a Tokióban 1000 méteren olimpiai ezüstérmes Varga Ádám a müncheni Eb 500-as ezüstérmével a tarsolyában érkezett a szegedi viadalra, ahol ezúttal 1000 egyesben volt érdekelt.

A rajt után gyorsan az élre állt, és bár az ausztrál Thomas Green 500-ig még tartotta magát, ezt követően a magyar fiú állva hagyta riválisát, aki a végén próbált ugyan kapaszkodni, de így is háromnegyed hajóval lemaradt.

A célom az volt, hogy az első 500-at kicsit lassabban kezdem, és nem lövöm el magam, mint ahogyan legtöbbször szoktam, a másodikon pedig beleadom az erőt, amennyi marad, és remélem, hogy a finisre is jut még. Szerencsére pontosan ez is történt a pályán, 500-ig elmentem Thomasszal, utána sikerült szépen lassan elcsúsznom tőle, ő kicsit hamarabb indított a végén, akkor kicsit feljött, aztán én is megindultam, és ezzel az előnnyel be is jöttem

– foglalta össze győztes taktikáját kérdésünkre Varga Ádám.

„Idén nagyon sokféle számban próbáltam ki magam, tavaly csak 1000-et mentem, idén voltam 500 négyesben, ami picit más, mint az 1000-es és az 500 egyes. Tudtam szerezni tapasztalatot csapathajóban négyesben, felnőtt mezőnyben 500 egyesben. Nagyon jó volt ez az év, főleg, hogy tegnap tudtunk négyesben egy ezüstöt szerezni, ma egy aranyat, és remélem, hogy holnap 500 egyesben is sikerül” – tette hozzá Varga, aki vasárnap is megcélozza az aranyat.

Az újabb négyes blokk négy újabb ifjúsági A döntőt hozott, és újabb magyar érmeket. Nemes Réka C–1 1000 méteren gyakorlatilag végig második helyen haladva szerzett ezüstöt, a pénteken 500-on győztes Molnár Csanád, Juhász István Dávid kettős 1000-en rajt-cél győzelmet aratott, de Panyik Zsombor elsőségéhez sem férhetett kétség. A párosban pénteken első Kiss Ágnes Annának sem sok kellett az ismétléshez, de C–1 500 méteren a kínai Li Linek jobban jött ki a hajrá.

Következhettek ismét az U23-asok: a Gönczöl Laura, Molnár Csenge, Kulcsár Dorina, Seres Fanni kenu négyesnek a nagy kapaszkodás végül bronzérmet hozott – két század döntött a javukra –, Biben Karina és Bakó Olga számára nem sikerült jól a futam, a nyolcadik helyen zárták a K–2 500 métert, a Zombori Dominik, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf négyes nagy csatában lett ezüstérmes C–4 500-on, Kurucz Levente és Balogh Gergely pedig 7. K–2 500-on.

A döntők zárásaként két ifjúsági mixdöntőt rendeztek meg, Tölgyesi Flóra, Kollek Bálint az utolsó métereken előzte be az olasz kajak kettőst, Gyányi Levente és Benkucs Kíra Roxána pedig bronzérmet hozott zárásként.

„Reménykedtünk benne, hogy megnyerhetjük, a végén a közönség elképesztő ereje segített minket” – mondta partra szállását követően Kollek Bálint a villáminterjú során.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar csapat szombaton 8 aranyat, 5 ezüstöt és 3 bronzot szerzett, összesítésben 17 arannyal, 9 ezüsttel és 4 bronzzal vezetünk – a második helyen a lengyelek állnak (4, 3, 3).

A szombati programban ezt követően már csak középdöntőket és B, valamint C döntőket rendeznek meg, a viadal vasárnap zárul.

Szegedi ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokság

A szombati program

Rugonfalvi-Kiss Janka, Szegedi Angelina Judit (ifi K–2 500 m – aranyérem)

Györe Panna, Matkovics Lili Sára, Szemán Linett, Benkucs Kíra Roxána (ifi C–4 500 m – ezüstérem)

Ozsgyáni Bence, Keller Gergő Zoltán (ifi K–2 500 m – aranyérem)

Lugosi Gergely, Szarka Krisztián, Szilágyi Balázs, Uhrin Dávid (ifi C–4 500 – ezüstérem)

Gönczöl Laura (C–1 500 m – bronzérem)

Kőhalmi Emese (K–1 1000 m – aranyérem)

Adolf Balázs, Fejes Dániel (C–2 1000 m – aranyérem)

Varga Ádám (K–1 1000 m – aranyérem)

Nemes Réka (ifi K–1 1000 m – ezüstérem)

Molnár Csanád, Juhász István Dávid (ifi C–2 1000 m – aranyérem)

Panyik Zsombor (ifi K–1 1000 m – aranyérem)

Kiss Ágnes Anna (ifi C–1 500 m – ezüstérem)

Gönczöl Laura, Molnár Csenge, Kulcsár Dorina, Seres Fanni (C–4 500 m – bronzérem)

Biben Karina, Bakó Olga (K–2 500 m – 8. hely)

Zombori Dominik, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf (C–4 500 m – ezüstérem)

Kurucz Levente, Balogh Gergely (K–2 500 m – 7. hely)

Tölgyesi Flóra, Kollek Bálint (ifi mix K–2 500 m – aranyérem)

Gyányi Levente, Benkucs Kíra Roxána (ifi mix C–2 500 m – bronzérem)

Rovatok