Index Vakbarát Hírportál

A Veszprém 30. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát

2023. április 9., vasárnap 18:43

A Telekom Veszprém története 30. Magyar Kupa-trófeáját szerezte meg, miután a győri négyes döntő fináléjában 35–32-re legyőzte a nagy rivális OTP Bank-Pick Szegedet.

Az idénybeli negyedik párharcra került sor a felek között, a bajnokságban 31–26-ra nyert otthon a Veszprém, majd a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe jutásért vívott csatában már Szegeden eldöntötte a továbbjutás kérdését (23–36) – aztán azért otthon is nyert (38–33). 

Ahhoz képest, hogy a BL-párharc nyitányán a 12. percig kellett várni az első szegedi gólra (addig 0–4 volt), most kifejezetten jól kezdett a Tisza-parti együttes, hiszen Imanol Garciandia és Borut Mackovsek góljával is előnybe kerültek az első öt percben (2–1).

Bánhidi Bence kiállítását hatékonyan használta ki a sorozatban a 37. (!) kupadöntőjét játszó bakonyi csapat, Andreas Nilsson találata a kilencedik perc elején már kétgólos előnyt jelentett (2–4), de a korábbi veszprémi Mackovsek rendre visszahozta a szegedieket (6–6).

Két gyors Tisza-parti hibát viszont pillanatok alatt megbüntetett a Veszprém, ezzel pedig 9–6-ra ellépett, időt is kellett kérnie az idény végén távozó Juan Carlos Pastornak.

Az intelmek hatottak, Bodó Richárdék belelendültek, és Sebastian Frimmel a 23. percben egyenlített – ezúttal Momir Ilicsnek kellett elbeszélgetnie a játékosaival (12–12).

Nilssonék ezt követően ismét magukhoz ragadták a kezdeményezést, persze ehhez a szegedi hibák (köztük a játékrész végén kihagyott büntető) is jól jöttek, így a szünetre kétgólos előnnyel mehetett a címvédő (15–17).

A második félidőt ismét a szegediek kezdték jobban, Garciandia kétszer is egálra hozta övéit (18–18), fordítani még Dragan Jacques Pechmalbec kiállítása során sem tudtak.

Ezt megint a harmonikázás követte, a veszprémiek elhúztak kettővel, a szegediek visszajöttek, de a 41. percben kicsit megtört a bajnoki címvédő ritmusa, Nedim Remili góljával pedig először volt közte négy (22–26).

Gasper Marguc heteseivel a 48. percre már hat volt a differencia (23–29), ami az 52. percig is kitartott (25–31). Rosta Miklós és Mackovsek találata kis kozmetikázást jelentett, Momir Ilics pedig inkább kikérte az idejét, hogy elejét vegye a nagyobb zárkózásnak (27–31).

Az utolsó percekben kilépő védővel próbálták megzavarni a veszprémi támadójátékot, de ez sem vezetett fordításhoz, a bakonyi gárda fennállása 30. Magyar Kupáját szerezte meg (32–35).

A bronzmérkőzésen a Tatabánya hiába vezetett az 55. percben 22–20-ra, ezt követően már nem tudott újabb gólt szerezni, így a Dabas megtréfálta az ellenfelét (23–22).

FÉRFIKÉZILABDA MAGYAR KUPA

DÖNTŐ

OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 32–35 (15–17)

A BRONZMÉRKŐZÉSEN

Dabas–Tatabánya 23–22 (12–13)

(Borítókép: MTI/Krizsán Csaba)

Rovatok