Index Vakbarát Hírportál

Bejelentették a Ferencváros női kézilabdacsapatának új vezetőedzőjét

2023. június 10., szombat 09:19

A Ferencváros női kézilabdacsapatát 15 éve át irányító Elek Gábor helyét a 49 éves Martin Fruelund Albertsen veszi át. A dán szakember több, mint 200 nemzetközi meccsen vezette együtteseit, öt bajnokságot és három kupát nyert.

Mint ismert, 15 év után, közös megegyezéssel távozik Elek Gábor a női kézilabda NB I-ben szereplő FTC-Rail Cargo Hungariától. Az 52 éves szakember kétszer nyert KEK-et és magyar bajnokságot, illetve háromszor került a Magyar Kupa serlege az együttes vitrinjébe.

A legnagyobb sikerét azonban múlt héten érte el a Fradi élén, miután az Esbjerg legyőzését követően a Bajnokok Ligája döntőjében 28–24-es vereséget szenvedtek a Vipers Kristianstad ellen.

A Fradi.hu beszámolója szerint Elek Gábor helyét a 49 éves Martin Fruelund Albertsen veszi át.

A dán szakember játékos-pályafutása 22 éves korában egy sérülés miatt ért véget, ezt követően utánpótlás-edzőként dolgozott, illetve a dán másodosztályú AGF együttesét is irányította. Az első nagy kihívás 2002-ben találta meg, akkor a Viborg HK vezetőedzője lett, és meg is ragadta a lehetőséget, bajnokságot, kupát és EHF-kupát nyert a nagy múltú dán együttessel.

2004-ben a német Leipzig alakulatához igazolt, amellyel két évvel később elhódította a bajnoki és a kupa trófeát is, majd hazatért Dániába, ahol a következő szűk egy évtizedet három különböző csapatnál (Randers, Viborg, Kobenhavn) töltötte.

2014 decemberében vette át a német Bietigheim irányítását, és a klubot története első bajnoki címéhez segítette 2017-ben, sőt, ugyancsak ebben az évben EHF-kupa-döntőt is játszhatott, de a Rosztov-Don ellen végül alulmaradt együttesével. 2019-ben is bajnokságot nyert a Bietigheimmel, majd hat évet követően, 2020-ban távozott.

2018-tól egyébként párhuzamosan töltötte be a svájci szövetségi kapitányi posztot is, a válogatottat 2022-ben története során először kijuttatta az Európa-bajnokságra, illetve ő felelt 2020 óta a svájci kézilabda akadémia munkájáért is, de ezekről a tisztségeiről lemondott, július közepétől kizárólag a Ferencvárosra összpontosít majd.

Csapataival eddig összesen öt bajnokságot és három kupát nyert, illetve több mint 200 nemzetközi meccsen vezette együtteseit a Bajnokok Ligájában, EHF-kupában és az Európa-bajnokságon.

Óriási büszkeség számomra, nagyon megtisztelő, hogy meghívást kaptam a Fradi-családba. Sok éve követem a klub fantasztikus fejlődési ívét, és a legnagyobb tisztelettel figyeltem azt a nagyszerű munkát, amelyet az ott dolgozók végeztek el. Tudom, hogy nagyon sokan számítanak ránk, és én azt ígérem, hogy minden nap óriási ambícióval és akarattal érkezem majd azért, hogy tanuljunk a győzelmekből és a hibákból. Szeretem látni a játékosok fejlődését, és mindent megteszek a sikerért. Megvalósult álom, hogy az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője lehetek, nagyon boldog vagyok, és alig várom a közös munkát mindenkivel, aki a klubnál tevékenykedik – megpróbálunk építeni a következő években az előző idény sikereire 

– mondta a Ferencváros új edzője.

Martin Albertsen munkáját másodedzőként Allan Heine, kapusedzőként pedig Duleba Norbert segíti.

Rovatok