Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn eldől, marad-e esélye kijutni a párizsi olimpiára a magyar női kéziseknek

2023. december 11., hétfő 10:29

A negyeddöntőről lemaradó magyar női kézilabda-válogatottra élet-halál mérkőzés vár hétfő este a dán–norvég–svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének hétfői zárónapján: amennyiben Golovin Vlagyimir csapata legyőzi Horvátországot, szinte biztosan részt vehet az olimpiai selejtező tornán.

Franciaország rendezőként, Norvégia az Európa-bajnokság, Brazília a Pánamerikai Játékok, a Koreai Köztársaság az ázsiai olimpiai selejtező, Angola pedig az Afrika-bajnokság győzteseként biztosan ott lesz Párizsban.

A vb győztese is kijut az ötkarikás játékokra. Ha Franciaország lesz az aranyérmes, akkor az ezüstérmes szerez kvótát. Ha valamelyik biztos résztvevő, de nem Franciaország lesz a világbajnok, akkor az általa korábban megszerzett közvetlen olimpiai kvalifikáció az adott ország kontinentális kvalifikációs versenyének második helyezettjét illeti meg.

Amennyiben a tavaly kontinensbajnok norvégok diadalmaskodnak, úgy ez az Eb-ezüstérmes dán válogatottra száll, amely ugyancsak ott van a legjobb nyolc között, írja az MTI.

Alapesetben a vb 2–7. helyezettjei játszanának áprilisban olimpiai selejtezőt. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a franciák és a norvégok jó szereplése miatt a kvalifikációs tornán való részvétel joga a vb nyolcadik és kilencedik helyezettjét illeti meg.

Vasárnap a brazil válogatott 30–27-re legyőzte Csehországot, ami azt jelenti, hogy a IV. csoportban a harmadik helyezett mindenképp hat ponttal zár.

A braziloknak ugyan jobb a gólkülönbsége, mint a magyar csapatnak (+22 és +19) azonban a dél-amerikai gárdának a Pánamerikai Játékok győzteseként már van ötkarikás kvótája, így amennyiben kilencedikként zár, úgy a vb tizedik helyezettje is érdekelt lesz az olimpiai selejtező tornák valamelyikén.

Menekülés a győzelembe

A magyar válogatott csak abban az esetben lehet kilencedik, ha hétfőn legyőzi Horvátország legjobbjait. Így hat pontja lesz, a II. csoportban a szlovénok, a III. csoportban a románok vagy a lengyelek zárhatnak hat ponttal, ám gólkülönbségben mindegyik jócskán elmarad a magyar válogatottól, és nincs reális esély arra, hogy ezen egy meccs alatt változtassanak.

Tudjuk, hogy az olimpiai kvótaszerzés esélye még nem úszott el, ha a kilencedik helyet behúzzuk, akkor még ott lehetünk a kvalifikációs tornán. Mindenkinek ez lebeg a szeme előtt, hogy a legtöbbet kihozzuk az egészből

– nyilatkozta a válogatott jobbátlövő, Albek Anna, aki öt gólt dobott a svédek ellen.

„Hétfőn nyerni kell, és ha ott az esély, a lehető legtöbb gólt közé tenni” – hangsúlyozta a válogatott csapatkapitánya, Böde-Bíró Blanka.

December 11., hétfő:

I. csoport (Göteborg):

Kamerun–Szenegál 15.30

Magyarország–Horvátország 18.00

Montenegró–Svédország 20.30

Az állás:

  1. Svédország (továbbjutott) 8 pont
  2. Montenegró 6
  3. Horvátország 5
  4. Magyarország 4
  5. Szenegál 1
  6. Kamerun 0

Eredmények, középdöntő, 3. forduló:

II. csoport (Trondheim):

Franciaország–Norvégia 24–23 (12-12)

Szlovénia–Ausztria 32–27 (19-14)

Angola-Koreai Köztársaság 33–31 (20–15)

A csoport végeredménye:

  1. Franciaország 10 pont
  2. Norvégia 8
  3. Szlovénia 6
  4. Angola 4
  5. Ausztria 2
  6. Koreai Köztársaság 0

December 11., hétfő:

III. csoport (Herning):

Japán–Szerbia 15.30

Lengyelország–Románia 18.00

Németország–Dánia 20.30

Az állás:

  1. Németország 8 pont
  2. Dánia 6
  3. Románia 4
  4. Lengyelország 4
  5. Japán 2
  6. Szerbia 0

Eredmény, középdöntő, 3. forduló:

IV. csoport (Frederikshavn):

Hollandia–Spanyolország 29–21 (13–9)

Brazília–Csehország 30–27 (16–17)

Argentína–Ukrajna 25–20 (13–11)

A csoport végeredménye:

  1. Hollandia 10 pont
  2. Csehország 6
  3. Brazília 6
  4. Spanyolország 6
  5. Argentína 2
  6. Ukrajna 0

A hatosok első két helyezettje jut a negyeddöntőbe. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

Rovatok