Index Vakbarát Hírportál

Az osztrákok megdolgoztatták a franciákat, akik hozták a győzelmet, és az Eb-elődöntőt

2024. január 22., hétfő 17:14 | aznap frissítve

A férfi kézilabda-Európa-bajnokság harmadik középdöntős fordulójának első mérkőzésén az I. csoport két utolsó helyezettje, a pont nélküli Horvátország és az egypontos Izland csapott össze. Fordulatos első félidő után Izland átvette a vezérszerepet és a végén sima, ötgólos  győzelmet arattak (35–30). Ezt követően az olimpiai címvédő franciák Ausztria ellen alaposan megdolgoztak a győzelemért, valamint a biztos elődöntős helyért (33–28). A magyarok a házigazda németekkel játszottak, és kaptak ki hétgólos különbséggel (35–28).

Az első játékrész elején a horvátok négy góllal is vezettek, és az ő szájízük szerint alakult mérkőzést, amit a skandináv szövetségi kapitány is érzékelt és ki is kérte első idejét. Azonnal lendületet is adott csapatának és 11–11-nél a fehér mezes izlandiak utolérték az ellenfelet, sőt hosszú percek után a vezetést is átvették. A horvátok azonban a sarkukban lihegtek és gyors lerohanásokkal visszavették a fórt – leginkább a mieinket is megtréfáló Dominik Kuzmanovic védéseinek köszönhetően –, végül a félidőre kétgólos vezetéssel fordultak a szomszédok (18–16).

A fordulás első perceiben Aron Pálmarssonék ismét erőre kaptak és 5–1-es sorozattal két gólra is elhúztak, de nem tartott sokáig az örömük, ugyanis gyorsan kiegyenlített Horvátország. 25–25 után azonban új mérkőzés kezdődött, hiszen Izland – a mérkőzésen már sokadjára – feltámadt, és az utolsó nyolc perce ötgólos előnnyel fordult, amire már nem tudott reagálni az ellenfél. Végül 35–30-ra nyertek a skandinávok, és ezzel helyet cserélt a két nemzet a tabellán.

Izland győzelme magabiztosság szempontjából igen fontos lehet a mieinknek, ugyanis a szerdai, utolsó középdöntős napon Ausztria ellen játszik a skandináv csapat. A mieink négy közé jutásához – németek elleni győzelme esetén – sorsdöntő lehet, ugyanis Bánhidi Bencéék a franciákkal fognak szembenézni két nap múlva, a címvédők elleni vereség pedig szerdai osztrák győzelem esetén nem ér továbbjutást.

A játéknap második mérkőzésén az első és második gólt az osztrákok szerezték, ezzel meg is adták a találkozó alapját. A franciák kapaszkodtak, de csak kínkeserves munkával érték utol ellenfelüket (7–7). Bár az esélyesebb csapat lendületben maradt, ez csak arra volt elég, hogy átvegye a kezdeményezést a továbbra is jó fizikai állapotára és az egyéni villanásokra bátran alapozó riválissal szemben. A döntően egy-két gólos francia előny a szünet előtti hajrára nőtt háromra, ott azonban az osztrákok megrázták magukat, és 4–0–s részeredménnyel fordítottak, illetve a szünetre minimális előnyt kovácsoltak maguknak (16–15).

A szünetben a franciák rendezték soraikat, és 5–2–es etappal máris visszavették a kezdeményezést. Az osztrákok ekkor és ettől sem zuhantak össze, ott tudtak maradni látótávolságon belül, egyszer pedig még be is érték ellenfelüket (22–22). Ez volt azonban az osztrákok utolsó puskapora: a franciák ugyanis ismét meglógtak, és miután Samir Bellahcene sorra hozta a védéseket – 15 hárítással és 36 százalékos hatékonysággal zárt végül –, kinyílt az olló. Az utolsó két percre háromgólos francia előnnyel fordultak a felek, ráadásul az olimpiai címvédőnél volt a labda, így izgalommentes maradt a végjáték (33–28).

Férfi kézilabda, Európa-bajnokság, középdöntő, 3. forduló:

I. csoport (Köln), a hétfői program:

Az állás: 1. (és továbbjutott) Franciaország 8 pont (139–122), 2. Németország 5 (113–107), 3. Magyarország 4 (119–116), 4. Ausztria 4 (108–112), 5. Izland 2 (116–128), 6. Horvátország 1 (116–126)

A csoport további programja (szerdán játsszák):

Rovatok