Index Vakbarát Hírportál

Sorsoltak a párizsi olimpiára, női kéziválogatottunk elkerülte skandináv riválisait

2024. április 16., kedd 18:11

Kedden kisorsolták a párizsi olimpia férfi- és női kézilabdatornájának csoportbeosztásait. Az ötkarikás játékokon 2012 után újra részt vevő férfiválogatottunk a csoportkörben Dánia, Norvégia, Egyiptom, Franciaország és Argentína legjobbjaival mérkőzik. Női válogatottunk elkerülte a skandináv riválisokat, és a B csoportba került, a házigazda Franciaország mellé.

Két évtizeddel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy mindkét kézilabda-válogatottunk szerepelhetett nyári ötkarikás játékokon. Azok után, hogy férfiválogatottunk szűk egy hónappal ezelőtt Tatabányán kvalifikált az olimpiára, annál sokkal nyugodtabb körülmények között váltotta meg „párizsi repülőjegyét” női csapatunk, mivel a debreceni selejtezőtornán remek játékkal, mindhárom mérkőzését megnyerte. Így a párizsi olimpián mindkét kéziválogatottunk pályára léphet – 2004 után első alkalommal. 

Kedd délután jött el annak az ideje, hogy megtudjuk, kik lesznek válogatottjaink ellenfelei a csoportkörben a francia fővárosban. A férfiválogatottat, tehát Chema Rodríguez szövetségi kapitány csapatát a harmadik kalapból húzták, míg Golovin Vlagyimir együttese az első kalapból várhatta a sorsolást – egyúttal utóbbi esetében kiderült, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok Norvégiát elkerüli a csoportkörben. 

A 12-12 csapatot alábbi beosztás szerint sorsolták két hatfős kvartettbe: 

A sorsolást Párizsban tartották kedd délután, amelynek apropóján a magyar szövetség sajtóeseményt szervezett székházába a sorsolás időpontjára. Ezen megjelent a női válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir, a férfi csapat képviseletében Nagy László, valamint a szövetség elnöke, Ilyés Ferenc. Így a főszereplőkkel együtt izgulva sorsolták ki a csoportbeosztást. 

Még a sorsolást megelőzően Ilyés Ferenc kiemelte, rendkívüli boldogság számára, hogy szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy elkezdte munkáját elnökként, ekkora sikert ünnepelhet a magyar kézilabdázás. Nagyon várták mindkét selejtezőtornát, nagyon örülnek a sikereknek, de remélik, hogy még ennél is nagyobb győzelmeket érnek el válogatottjaink Párizsban. 

A sorsolást a női torna csoportbeosztásával kezdték, a hatodik kalaptól sorrendben az egyre erősebb párosokig. Az egyedüli kivétel a negyedik kalap volt, mivel Franciaország rendezőként utoljára opcionálisan választhatott csoportot. 

A magyar válogatottat a B csoportba sorsolták Hollandia, Spanyolország, Brazília, Angola és Franciaország mellé. 

A menetrend értelmében a csoportkört válogatottunk a házigazda francia csapat ellen kezdi, július 25-én. 

A férfiak jóval nehezebb csoportba kerültek

Ami pedig a férfiválogatottunkat illeti, Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese néhány fokkal nehezebb sorsolást kapott: csapatunk szintén a B csoportba került Egyiptom, Argentína, Norvégia, Dánia és Franciaország mellé. Az első mérkőzést Egyiptom ellen játsszuk – július 27-én. Majd sorrendben Argentína, Norvégia, Dánia és Franciaország következik.

Ennél erősebb csoportot nem kaphattunk volna, de a mérkőzések sorrendje szerencsés számunkra, mivel a papíron gyengébb ellenfelek ellen vehetjük fel az olimpia ritmusát. Úgy gondolom, továbbjutás esetén könnyebb riválissal találkozhatunk a negyeddöntőben. Viszont ez egy olimpiai torna, így gyakorlatilag nincs olyan ellenfél, amelyet félvállról vehetünk

– értékelte röviden Chema Rodríguez szövetségi kapitány a sorsolás végeredményét a sportági szövetség eseményén.

Golovin Vlagyimir, a női válogatott szövetségi kapitánya az előkészületek, olimpiai felkészülés kapcsán elmondta, még alakul a csapat pontos menetrendje. Több részt vevő ország – mint például Szlovénia vagy Spanyolország – már jelezte az igényt arra, hogy válogatottunkkal játszana felkészülési mérkőzéseket, de egyelőre még semmi nem biztos – egyúttal négy és fél hetes felkészüléssel tervez a szövetségi kapitány az olimpiai előtt. Kiemelte, egyértelmű céljuk, hogy hazai pályán a lehető legtöbb mérkőzést játszhassák Párizsig. 

A férfiak kézilabdatornája július 27-én, szombaton kezdődik, a hölgyek pedig két nappal korábban, július 25-én – a megnyitóünnepség 26-án lesz – kezdik a csoportkörös küzdelmeket. A párizsi olimpia programja szerint a csoportmérkőzések kezdési időpontjai reggel 9 órától egészen este 21 óráig fognak terjedni – változó felosztásban.

A párizsi olimpia kézilabdatornáinak csoportbeosztása

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok