Index Vakbarát Hírportál

Ki nem találná, ki kapta az NBA történetének legnagyobb szerződését

2016. július 2., szombat 11:42

Július 1-én indult a szabadügynökök átigazolási piaca, és vele az ilyenkor megszokott őrület az NBA-ben: már az első nap szerződést kapott a nagyok közül Timofej Mozgov, Bradley Beal, DeMar DeRozan, Andre Drummond, Nicolas Batum, Hassan Whiteside, Chandler Parsons, illetve Mike Conley is.

A 28 éves Conley, aki a 2007-es draft negyedik választásával került a Memphis Grizzlieshez, eddigi csapatával hosszabbít majd összesen öt évre. Ezért pedig 153 millió dollárt kap, ami az NBA történetének legnagyobb egyben megkötött szerződése – az eddigi rekord a Portland Trail Blazers kosarasáé, Damian Lillardé volt 151,8 millióval (szintén 5 évre).

Az irányító az előző szezonban 15,3-as pontátlagot hozott össze meccsenként, emellett 6,1 asszisztja és 2,9 lepattanója volt Memphisben. A hatalmas összeget viszont nem indokolná mindez, főleg, hogy Conley 9 szezon alatt egyetlen All-Star-szereplésig sem jutott el.

Conley a szerződés utolsó évében 34 milliót keres majd (Michael Jordan legmagasabb éves fizetése 33 millió volt...), a szerződés viszont mégsem akkora őrültség, mint elsőre tűnik. Conley ugyanis a liga 8-10 legjobb irányítója közé tartozik, ezért kiemelten fontos volt a Memphisnek, hogy megtartja, jobbat a poszton ugyanis aligha tudtak volna szerezni, sőt, Conley minden más csapattól is ötéves, maximális értékű szerződést kapott volna.

Éppen ezért kénytelen volt a Grizzlies is ilyet ajánlani, azzal pedig, hogy Conley már lehúzott 9 éves náluk, a maximális fizetés pedig 153 millióra jött ki.

A Grizzlies ráadásul Conley mellett még egy nagyot erősített, a Dallas Maverickstől szerezték meg a 27 éves kiscsatár Chandler Parsonst, aki 4 évre 94 millió dollárt kap majd.

Az idei szabadügynökök között Kevin Durant a legnagyobb név, de ő szinte biztos, hogy most nem ír majd alá akkora pénzért, mint Conley. Hogy miért nem, azt korábbi cikkünkben fejtettük ki.

Rovatok