Index Vakbarát Hírportál

Russell Westbrook a kosárlabda mutánsa

2018. április 12., csütörtök 22:10

Az egy dolog, hogy az Oklahoma City Thunder-sztár Russell Westbrook tavaly természetfeletti kosárlabdázással tripla-duplás átlaggal zárta az alapszakaszt, vagyis három különböző kategóriában (pontszám, lepattanó, assziszt) átlagolt kétszámjegyű mutatót

Az igazán kemény, hogy idén ezt megismételte szépen csöndben. Oké, a csöndben talán kicsit túlzás, de messze nem kapott akkora médiafigyelmet, idén sokaknak ez már nem volt akkora szám, pedig Westbrook közben ugyanúgy nyomta a természetfeletti kosárlabdát, csak egy valamivel erősebb OKC-ben.

De miért annyira elborult statisztika, hogy idén megint tripla-duplát átlagolt? 

Westbrook tavalyi szezonja előtt több mint ötven éve történt olyan, hogy valakinek sikerült ilyen mutatókkal zárnia az alapszakaszt, őt Oscar Robertsonnak hívják, aki az 1961-62-es idényt fejezte be meccsenként 30,8 ponttal, 11,4 assziszttal és 12,5 lepattanóval.

Robertson amúgy a tripladupla-kategória nagy királya volt, a mai napig neki van a legtöbb ilyen az NBA történetében. Karrierje végén 181-nél állt meg, mögötte Magic Johnson a második az örökranglistán 138-cal,  Westbrook jelenleg a negyedik 104-gyel, és Magicet még befoghatja a következő években. 

Azért azt érdemes megjegyezni, hogy a tripla-dupla-fogalom jó ideig nem érdekelt a kutyát sem.  A legendás Robertson például magasról tett az egészre pályafutása során. „Úgy játszottam végig a karrierem, hogy nem is tudtam, hogy létezik ilyen statisztika, mert nem használtuk ezt a kifejezést. Egészen addig, amíg Magic Johnsont kikiáltották a tripla-duplák királyává, aztán valaki úgy gondolta, várjunk csak egy pillanatot, érdemes lenne visszanézni, mi volt korábban” – írta tavaly ilyenkor.

Na de vissza a jelenbe: Westbrook idén 25,4 pontos, 10,3 asszisztos és 10,1-es lepattanós átlaggal zárta az alapszakaszt, ami visszaesés a tavalyi  31,6-is pont, 10,7-es lepattanó, 10,4 asszisztos átlaghoz képest, de ez is jelzi, hogy valamivel azért jobb csapat volt körülötte. Akárhogy is, megismételni ezt a bravúrt, tényleg kivételes,

és az is jelzi, hogy mekkora mutáns, hogy Ő lett az NBA-ben az első, akinek két tripladupla-átlagos szezont sikerült összehoznia.

A mostani rekordhoz egyébként 16 lepattanóra volt szüksége a Memphis elleni csütörtöki utolsó alapszakaszos meccsén, amit rekordgyorsasággal szedett össze, már a harmadik negyed elején megszerezte a tizenhatodikat, amivel bebiztosította a tripla-duplához szükséges átlagot.

A hajrá azért is volt necces, mert az utolsó két meccsén összesen 34 lepattanót kellett gyűjtenie, végül 38-at szedett össze ezeken a mérkőzéseken. 

Lehet vitatkozni, hogy mennyire önző egy ilyen kategóriában királynak lenni, de a lényeg: az utóbbi két évben úgy kosárlabdázik Russell Westbrook, ahogy soha senki korábban. 

Borítókép: David Butler II / Reuters.

Rovatok