Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió maszkot juttatna New Yorkba a korábbi NBA-sztár

2020. március 30., hétfő 08:02

Stephon Marbury, a New Jersey Nets és a New York Knicks egykori kosarasa a kínai kapcsolatait felhasználva tízmillió szájmaszkot juttatna a New York-i egészségügyi dolgozóknak, hogy ezzel segítse őket a koronavírus-járvány megfékezésében, írja a New York Post.

Az NBA All-Star-csapatába kétszer is beválasztott Marbury Brooklynban született, 1999 és 2001 között a Nets, 2004 és 2009 között a Knicks játékosa volt, ami után több kínai csapatban is megfordult. 2019 óta a pekingi Beijing Royal Fighters kosárcsapat vezetőedzője és az NBA egyik legfontosabb nagykövete Kínában.

Brooklynból származom, sok családtagom él ott. Ha tudok, segítek New Yorkon, fontos, hogy mindenki megfelelő ellátásban részesüljön

 – mondta Marbury, aki állítása szerint megállapodott az egyik kínai maszkgyártóval, hogy 2,75 dolláros darabáron – jóval a kereskedelmi, 7,5 dolláros ár alatt – öt héten át heti kétmillió N95-ös maszkot szállítanának Pekingből New Yorkba.

De hogy a védőfelszerelés megérkezik-e a városba, az egyelőre kérdéses. Marbury Brooklyn polgármesterével, Eric Adamsszel vette fel ez ügyben a kapcsolatot, akit állítása szerint egy hete még úgy tájékoztatott New York városa, hogy elegendő védőfelszereléssel rendelkeznek, ennek ellenére a kórházak mégis azt jelezték, hogy még több maszkra lenne szükségük.

A New York Post megkeresésére az állami egészségügyi minisztérium szóvivője, Jill Montag elmondta, ötlete sincs, hogy ki mondhatta ezt a brooklyni polgármesternek, és hogy a maszkok beszerzéséért felelős állami tisztviselők szeretnék felvenni a kapcsolatot Marburyvel.

New York polgármesterének szóvivője, Julia Arredondo később megerősítette, hogy Adams valóban jelezte Marbury szándékát a városházának, de az első kapcsolatfelvétel után a részletek homályosak maradtak. A Post cikke szerint a polgármesteri hivatal igazgatója, Daniel Symon írt a brooklyni polgármesternek, de nem kapott választ. Ezzel szemben Adams szóvivője, Jonah Allon azt állítja, nem kaptak olyan emailt, hogy segítsenek összekötni Marburyt a városvezetéssel, de elmondta, hogy nyitottak az együttműködésre Bill de Blasio polgármesterrel és csapatával.

New York a koronavírus-járvány amerikai gócpontja lett. A vasárnap esti adatok szerint eddig 776-an haltak meg a kór miatt a városban. Bill de Blasio polgármester közölte, hogy 400 további lélegeztetőt kért a szövetségi kormányzattól a város kórházainak, és figyelmeztetett, hogy utánpótlás nélkül a város egy hét alatt kifogyhat kesztyűkből, maszkokból és más kórházi eszközökből. Az állam kormányzója, Andrew Cuomo pedig már 965 halottról beszélt.

Rovatok