Index Vakbarát Hírportál

Fegyverrel gengszterkedett, hosszú időre tiltották el a liga egyik legnagyobb sztárját

2023. június 17., szombat 15:00

25 mérkőzésre eltiltották Ja Morantet, az észak-amerikai profikosárlabda-ligában (NBA) szereplő Memphis Girzzlies sztárkosarasát, miután másodszorra is rajtakapták, hogy élő videóban kezében fegyverrel hadonászott.

A Memphis Grizzlies irányítóját a kétes ügyei és egy fegyver elő videóban való mutogatása miatt márciusban egyszer már eltiltották nyolc találkozóra, de májusban megint nyilvánosságra került róla egy videó, amelyben fegyverrel a kezében látható.

Az első alkalom után Morant szívhez szóló levélben kijelentette, borzasztóan megbánta a tettét, és azon lesz, hogy a jövőben ilyen szituáció közelébe se keveredjen, sőt minden erejével dolgozni fog azon, hogy rendet tegyen a fejében, és fejlessze önmagát. A kommünikével az egyetlen baj az volt, hogy túl tökéletesre lett fogalmazva, így alig volt olyan ember, aki elhitte, hogy tényleg Morant írta azokat a sorokat.

Nem kellett sokáig várni, hogy bebizonyosodjanak a feltételezések: májusban néhány barátjával együtt kocsikáztak, amikor az egyik cimborájának eszébe jutott, milyen jó ötlet lenne a mulatságot közvetíteni az Instagramon. Nosza, az ötletet gyorsan követte a kivitelezés: az egyik barát elindította az élő videót, amelyet egyébként száz felhasználó nézett élőben, tehát még nem is milliók követték az eseményeket. 

És ha már élő a videó, Morant megint jó ötletnek tartotta megvillantani a fegyverét a kezében.

Utóbbi esetet követően döntött úgy az NBA, hogy Ja Morantet 25 mérkőzésre tiltja el, ami egyben azt jelenti, hogy a következő szezon alapszakaszának elejét távol kell töltenie csapatától. Sőt, semmilyen liga- vagy csapateseményen nem vehet részt büntetése leteltéig, ennek értelmében például az előszezonban sem léphet pályára. Meglátjuk, a súlyos büntetés mekkora hatással lesz Morant viselkedésére.

Adam Silver NBA-komisszár szerint a döntés már hetek óta megvan, de a nagydöntő alatt nem akarták bejelenteni, amelyet egyébként történetében először a Denver Nuggets nyert meg.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok